kertész lesek

Kiskulacs – Székesfehérvár

  • kertész lesek
  • 2019. október 5.

Gasztro

A panelházak elterjedése óta kevés olyan hely van Magyarországon, ahol békés átmenet lenne a külvárosból a belvárosba. A lakótelepi rengetegből általában a legváratlanabb és legreménytelenebb pillanatban kerülnek a szemünk elé a régmúlt századok maradványai, hogy aztán a visszaúton ugyanilyen gyorsan merüljenek feledésbe. Székesfehérváron sincs ez másképp, ám az mégis ritkaságszámba megy, hogy az ilyen átmenet egyetlen ingatlanon belül legyen tetten érhető.

Borús, hideg időben a Budai út 26. számú ház alatt működő Kiskulacs Vendéglő a megtestesült régimódiság. „A vendéglő stílusát a régi polgári hagyományok határozzák meg. A környezet, a berendezés és a kitűnő konyha, Krúdy korának hangulatát idézi” – írják magukról, és ezzel nem is nagyon lőnek mellé, bár a krúdyzásnál nincs nagyobb közhely. Csakhogy a műemlékjellegű épületnek terasza is van, és ide kiülve mindjárt atomjaira hullik mindaz, amit a „régi, polgári hagyományoknak” mondanak. A betonplaccból kihasított favázas, sátortetős szigetről parkoló autókat, építkezést és persze panelházakat tekinthetünk meg, a tájból áradó szomorúságot a pincér lelkesedése oszlatja el.

A gombakrémleves (990 Ft) minden várakozásunkat felülmúlja, mivel a szokásos paprikás-tejfölös sűrítményre számítottunk. Ehelyett szemet gyönyörködtető kompozíció érkezik baconnel és sajtos krutonnal díszítve, bár ezek csak látványelemek, a szelídnek mondható ízeket nem befolyásolják. De ezen ízeknek semmi köze nincs az erdei gombás szarvaspörkölthöz sem (3200 Ft), az ehhez járó gomba ugyanis sokkal intenzívebb hatást kelt a kellemesen fűszeres, megfelelően kezelt vadhús, és a szintén nagyszerű burgonyagombócok mellett.
A rántott camembert (2490 Ft) korrekt, még a rizst sem tudták elrontani, így legfeljebb azon kesereghetünk, hogy ezenkívül csak a grillezett sajt (2490 Ft) és a spenótos gnocchi (1790 Ft) testesíti meg a vegetáriánus kínálatot. A túrógombócnál (1100 Ft) megint a tálalás emlékezetes, de a háromdarabos, mandulaforgácsos kiszerelésből nem ezért nem maradt egy falat sem.

Neked ajánljuk