Az utolsó adag szabadföldi paradicsomok, paprikák még hívogatják az embert, hogy tegyen el belőlük a borúsabb, téli napokra. Jöhetnek a levek, lecsók, ajvárok, zakuszkák – ebbe a társaságba ajánlom az alábbi ketchupot. Az eredeti ketchup természetesen paradicsomból készül, de miért ne lehetne más zöldségből vagy gyümölcsből is főzni? A pikáns sült paprikás változatot ugyanúgy lehet majd adni sült krumpli mellé, szendvicsekbe, de ragacsos-mázas, csípős csirkeszárny alkotóelemévé is válhat. A pontos arányok függnek a paprika édességétől és az ecet fajtájától is, érdemes először kisebb mennyiségű ecettel kezdeni, és ízlés szerint növelni a mennyiségét. Rizsecet vagy lágyabb almaecet a legjobb választás. A csípősséget is tudjuk szabályozni csili hozzáadásával/kihagyásával, ha viszont nem csípősre készítjük, akkor teljes mértékben gyerekbarát, akár el sem kell árulni, hogy miből készült.
Kápiaketchup
Hozzávalók (8 darab 3 dl-es üveghez)
2 kg érett, jófajta kápia paprika
3 savanykás alma, meghámozva,
felkockázva
3–4 nagy hagyma, feldarabolva
4–5 dl ecet
1 liter víz
1 citrom
2 babérlevél
10 szem szegfűbors
20 szem egész bors
5 szem csillagánizs (elhagyható)
3 evőkanál só
25–30 dkg nádcukor
1 kávéskanál Cayenne bors vagy friss csili
A paprikák előkészítésével, hámozásával kezdünk, ez elég nagy munka, akár előző nap is elvégezhetjük. A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. A kápiákat hosszában félbevágjuk, csumáját, magjait eltávolítjuk, majd vágott felével lefelé, a tepsire helyezzük, amit leterítettünk alufóliával. Sütőtől függően, kb. 9–14 percig grillezzük, akkor jó, amikor már fekete, szenes foltok keletkeznek rajta. Tálba tesszük, majd megismételjük a többi paprikával (több körben). Hagyjuk lehűlni annyira, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni. Lehúzzuk a héját. Ha megvan a sült, hámozott paprikánk, azt akár egy éjszakára hűtőbe tehetjük, és másnap folytatjuk a feldolgozást. A főzésnél egy nagy lábasba tesszük a sült paprikákat (és a levet, amit engedtek). Hozzáadunk három meghámozott, felkockázott almát, 3–4 meghámozott, feldarabolt hagymát, 3 dl ecetet (a többit később, fokozatosan adjuk hozzá, kóstolás/ízlés szerint), 1 liter vizet, 1 citrom levét, 2 babérlevelet, valamint a fűszereket, amelyeket érdemes teatojásba vagy egy darab gézbe tenni, mert ennyi szemet nehéz lenne később kihalászni. Addig főzzük – kb. 40 percig –, amíg minden teljesen megpuhul. Ekkor az egészet teljesen simára turmixoljuk. Visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a sót és a cukrot (pontos mennyiség szintén a kápia édességétől függ), majd további mintegy 40–50 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik és koncentrált lesz. Közben figyeljünk rá, főleg a vége felé, hogy ne égjen meg, és vigyázzunk, hajlamos „köpködni”! Forrón, sterilizált üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban lassan kihűtjük. Összesen 2,4 liter lesz ebből a mennyiségből.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu