chili&vanília

Kárminpiros kápiaketchup

Gasztro

Az utolsó adag szabadföldi paradicsomok, paprikák még hívogatják az embert, hogy tegyen el belőlük a borúsabb, téli napokra. Jöhetnek a levek, lecsók, ajvárok, zakuszkák – ebbe a társaságba ajánlom az alábbi ketchupot. Az eredeti ketchup természetesen paradicsomból készül, de miért ne lehetne más zöldségből vagy gyümölcsből is főzni? A pikáns sült paprikás változatot ugyanúgy lehet majd adni sült krumpli mellé, szendvicsekbe, de ragacsos-mázas, csípős csirkeszárny alkotóelemévé is válhat. A pontos arányok függnek a paprika édességétől és az ecet fajtájától is, érdemes először kisebb mennyiségű ecettel kezdeni, és ízlés szerint növelni a mennyiségét. Rizsecet vagy lágyabb almaecet a legjobb választás. A csípősséget is tudjuk szabályozni csili hozzáadásával/kihagyásával, ha viszont nem csípősre készítjük, akkor teljes mértékben gyerekbarát, akár el sem kell árulni, hogy miből készült.

 

Kápiaketchup

Hozzávalók (8 darab 3 dl-es üveghez)

 

 

2 kg érett, jófajta kápia paprika

3 savanykás alma, meghámozva,

felkockázva

3–4 nagy hagyma, feldarabolva

4–5 dl ecet

1 liter víz

1 citrom

2 babérlevél

10 szem szegfűbors

20 szem egész bors

5 szem csillagánizs (elhagyható)

3 evőkanál só

25–30 dkg nádcukor

1 kávéskanál Cayenne bors vagy friss csili

 

A paprikák előkészítésével, hámozásával kezdünk, ez elég nagy munka, akár előző nap is elvégezhetjük. A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. A kápiákat hosszában félbevágjuk, csumáját, magjait eltávolítjuk, majd vágott felével lefelé, a tepsire helyezzük, amit leterítettünk alufóliával. Sütőtől függően, kb. 9–14 percig grillezzük, akkor jó, amikor már fekete, szenes foltok keletkeznek rajta. Tálba tesszük, majd megismételjük a többi paprikával (több körben). Hagyjuk lehűlni annyira, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni. Lehúzzuk a héját. Ha megvan a sült, hámozott paprikánk, azt akár egy éjszakára hűtőbe tehetjük, és másnap folytatjuk a feldolgozást. A főzésnél egy nagy lábasba tesszük a sült paprikákat (és a levet, amit engedtek). Hozzá­adunk három meghámozott, felkockázott almát, 3–4 meghámozott, feldarabolt hagymát, 3 dl ecetet (a többit később, fokozatosan adjuk hozzá, kóstolás/ízlés szerint), 1 liter vizet, 1 citrom levét, 2 babérlevelet, valamint a fűszereket, amelyeket érdemes teatojásba vagy egy darab gézbe tenni, mert ennyi szemet nehéz lenne később kihalászni. Addig főzzük – kb. 40 percig –, amíg minden teljesen megpuhul. Ekkor az egészet teljesen simára turmixoljuk. Visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a sót és a cukrot (pontos mennyiség szintén a kápia édességétől függ), majd további mintegy 40–50 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik és koncentrált lesz. Közben figyeljünk rá, főleg a vége felé, hogy ne égjen meg, és vigyázzunk, hajlamos „köpködni”! Forrón, sterilizált üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban lassan kihűtjük. Összesen 2,4 liter lesz ebből a mennyiségből.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.