chili&vanília

Lefedve

Gasztro

Fűszeres, gesztenyés csirkeragu burgonyafedővel

A Lancashire hotpot elnevezésű fogás Nagy-Britannia északnyugati régiójának talán leghíresebb étele: szaftos, sok hagymával, némi zöldséggel készülő, tartalmas, telt ízű birka- vagy bárányragu, amelynek a legjobb része a tetején sült burgonyafedő. Az alább ajánlott, a késő őszi évszakra hangolt egytálételben ez találkozik egy török ihletésű, fűszeres, birsalmás raguval, amelyben eredetileg krumpli is fő, ez azonban ezúttal a tetejére kerül, pont úgy, mint az angolok fent nevezett fogásában, annak mintájára. A fűszeres, birsalmás ragu Isztambul ikonikus étterméből, a Ciyából származik, ahol szezonjában több különböző formációban előfordul a birs-gesztenye-burgonya remekül működő triója. Az alábbi recept irányadó, de bátran lehet variálni: más hússal, más fűszerezéssel is kiválóan működik, könnyen húsmentessé tehető (pl. csicseriborsóval, plusz krumplival magában a raguban is), a burgonyával való lefedés pedig gyakorlatilag bármilyen, hasonló, szaftos raguval bevethető. Dekoratív, látványos és praktikus is, hiszen kettő az egyben készül a ragu és a körete. A burgonyafedőhöz érdemes nem szétfövő krumplit választani, ha van zöldséggyalunk/mandolinunk, azon szeletelni, majd papírtörlővel leitatni róla a nedvességet, hogy minél szárazabb legyen.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.