chili&vanília

Lefedve

Gasztro

Fűszeres, gesztenyés csirkeragu burgonyafedővel

A Lancashire hotpot elnevezésű fogás Nagy-Britannia északnyugati régiójának talán leghíresebb étele: szaftos, sok hagymával, némi zöldséggel készülő, tartalmas, telt ízű birka- vagy bárányragu, amelynek a legjobb része a tetején sült burgonyafedő. Az alább ajánlott, a késő őszi évszakra hangolt egytálételben ez találkozik egy török ihletésű, fűszeres, birsalmás raguval, amelyben eredetileg krumpli is fő, ez azonban ezúttal a tetejére kerül, pont úgy, mint az angolok fent nevezett fogásában, annak mintájára. A fűszeres, birsalmás ragu Isztambul ikonikus étterméből, a Ciyából származik, ahol szezonjában több különböző formációban előfordul a birs-gesztenye-burgonya remekül működő triója. Az alábbi recept irányadó, de bátran lehet variálni: más hússal, más fűszerezéssel is kiválóan működik, könnyen húsmentessé tehető (pl. csicseriborsóval, plusz krumplival magában a raguban is), a burgonyával való lefedés pedig gyakorlatilag bármilyen, hasonló, szaftos raguval bevethető. Dekoratív, látványos és praktikus is, hiszen kettő az egyben készül a ragu és a körete. A burgonyafedőhöz érdemes nem szétfövő krumplit választani, ha van zöldséggyalunk/mandolinunk, azon szeletelni, majd papírtörlővel leitatni róla a nedvességet, hogy minél szárazabb legyen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk