Tartalom

MaNcs 33. évf. 46. sz. (2021-11-18)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A benzinkút és az inga

Újabb határt lépett át az orbánizmus azzal, hogy bevezették a 480 forinton maximált üzemanyagárat. Persze, tudjuk, hogy másból sem állt az utóbbi immár 11 és fél év, mint újabb és újabb határok gátlástalan átlépésé­ből, de ez más eset. Ezúttal ugyanis alapvető világgazdasági és energiapiaci folyamatokat akarna megállítani a rezsim.

A szerk.

A szerk.

Mikor mondják már meg a véleményemet?

Megnyugodva dőlhetünk hátra, mint a 20. század eleje óta már annyiszor: ez a pártkongresszus sem volt hiábavaló, ismét nagyot lépett általa a haza, és a felszólalók számának tekintetében alighanem rekordot is állított fel.

Publicisztika

Ines Sabalić

Publicisztika

Vukovár, a trófea

Harminc éve ért véget a jugoszláv háborúk első nagy csatája

Harminc évvel ezelőtt, 1991. november 18-án a Jugoszláv Néphadsereg (JNH) erői súlyos harcok után elfoglalták Vukovárt, a Duna-parti horvát kisvárost. A hadművelet a függetlenségét kinyilvánító Horvátország ellen folytatott háború része volt. A JNH ekkor már Slobodan Milošević nagyszerb-politikájának szolgálatában állt.

Sz. Bíró Zoltán

Publicisztika

Az utolsó szegek

Putyin felejtésre ítéli Oroszországot: betilt, elhallgattat

Az orosz főügyészség november 11-én a legfelsőbb bírósághoz benyújtott keresetében kezdeményezte az egyik legtekintélyesebb oroszországi civil szervezet, a Nemzetközi Memorial felszámolását.

Labancz Dániel–Szabó Zsuzsanna

Publicisztika

Teher alatt

Így vigyázzunk a sportoló gyerek lelki egészségére

Amikor egy gyerek számára az élsport a mindennapok részévé válik, az egész családnak váratlan kihívásokkal kell szembenéznie. Fontos odafigyelnünk néhány dologra, hogy elkerüljük a megnövekedett terhelésből adódó lelki sérüléseket.

Külpol

Interjú

Külpol

„Csak halálzónának hívják”

Szymon Opryszek lengyel újságíró a belarusz–lengyel határon zajló migrációs válságról

Isztambulban embercsempészekkel találkozott, majd Minszkbe repült, és a határ belarusz oldalán töltött heteket: helyiekkel, menekülőkkel, taxisokkal, határőrökkel beszélgetett arról, ami most mindenkit foglalkoztat: mi történik a belarusz–lengyel határon?

Orbán médiavállalkozói Észak-Macedóniában

Külpol

Balkáni küldetés

2017 óta nyomulnak a magyar kormánypárthoz közeli médiabefektetők Szlovéniában és Észak-Macedóniában. A botrányoktól és rendőrségi nyomozásoktól kísért térfoglalás idén ősszel magasabb fokozatba kapcsolt, miután a magyar reklámpiac (és Mészáros Lőrinc) zászlóshajója, az Atmedia is felbukkant Szkopjéban.

Belpol

Elnökválasztás előtt a Momentum

Belpol

Vezércsere a finisben

Két ismert és népszerű politikus, Orosz Anna és Donáth Anna is pályázik a Momentum megüresedett elnöki posztjára. A pártot a relatív előválasztási kudarc és Márki-Zay Péter előretörése sajátos helyzetbe hozta, amelyből a két jelölt más-más utakon navigálna tovább.

Kötelezően előírt védőoltás az állami alkalmazottaknak

Belpol

Izomból nyomják

Veszélyes játékba kezdett Orbán Viktor a közszolgáknak előírt kötelező oltással: rendőrök, tűzoltók és tanárok ezrei mondhatnak fel munkahelyükön, ha sarokba szorítják őket – néhány hónappal az országgyűlési választások előtt.

Könyv

Gyász

Könyv

Laci elment

Bitó László (1934–2021)

Budapesti tisztviselő apa és operaénekes anya harmadik gyermekeként született Budapesten. Fővárosunk ostroma, majd a középosztálybeli család deportálása meghatározó élmény maradt későbbi írói munkássága során.

Kritika

Könyv

Kritika

Pokol és mennyország

Philip Roth: Engedd el

Frissen megözvegyült apa és felnőtt fia teniszezik. A srác, akinek könyörögni kellett, hogy az ünnepre látogasson haza, jól tudja, miért üti az apja halálpontosan a kezéhez a labdákat: „Nem akarta, hogy megmozduljak: előbb egy méter balra, aztán le a pályáról, ki a klubból, és már el is tűnök New Yorkból örökre.”

Kiállítás

Kritika

A test tere

Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói

Teljes pompájával zuhan rá a historizmus arra, aki ma a Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti épületébe belép.

Színház

Kritika

Mi és a bűntudatunk

Minden negyedik

A 21. század nyugati társadalmai nehezen néznek szembe az elmúlással, ha hosszú ideig gyászolunk, azt egy idő után a környezetünk képtelen empátiával kezelni, elvárják, hogy továbblépjünk, hogy elfelejtsük az egészet.

Koncert

Kritika

Uszály és slepp

Szonja Joncseva áriaestje

Jeles énekesnő, Anna Netrebko korának egyik kiemelkedő szopránja: őszintén megvallva, sokáig így tekintettem Szonja Joncsevára.

Rádió

Kritika

Machinált mechanizmusok

Történelmi vitaműsor a Klubrádióban

Bár erős az apadás, azért lefolyt némi víz a Dunán, amióta legutóbb a Klubrádióról írtunk. És mennyi minden történt, illetve nem történt azóta!

Zene

Interjú

Zene

„Semmilyen elvárás nincs”

Márton Dániel, Paál László, Zsirai András – Ricsárdgír

Úgy lettek mára az egyik legnépszerűbb magyar koncertzenekar, hogy kezdetben a barátaik sem voltak kíváncsiak rájuk. Tele vannak őrült ötletekkel, hamarosan kiadnak egy 100 dalt tartalmazó albumot. A csapat frontemberével, billentyűsével és basszusgitárosával beszélgettünk.

Film

Interjú

Film

„Háborús helyzetben”

Hogir Hirori dokumentumfilmes

2014-ben az Iszlám Állam népirtást követett el, amelynek áldozatai az iraki Szindzsár területén élő kurd vallási kisebbség, a jazidik voltak. A Yazidi Home Center nevű apró szervezet önkéntesei az ISIS által szexrabszolgává tett jazidi nőket kutatják fel a hatalmas szíriai al-Hol menekülttáborban – életveszélyes akcióikról szól a héten mozikba kerülő Sabaya című dokumentumfilm.

tévésmaci

Film

Birkafirka

Amikor Sztupa és Troché felmentek a hegyre, zsúfoltak és túlfűtöttek voltak a vonatok.

Interaktív

Játszótér: Gyerekek a versenysportban

Interaktív

Élet a rajtkövön

Az egyesületben sportoló gyerek, ha huzamosabb ideig elkötelezetten csinálja, előbb-utóbb versenyezni is fog. Mindez sokat igényel a családtól is – energiában, szervezésben, pénzben. De sokat is ad. Edzők és szülők tapasztalatai alapján néztünk utána annak, hogyan érdemes sportágat és egyesületet választani a gyereknek.

Játszótér: Interjú

Interaktív

„Ha errefelé mozdulna”

Bíró Eszter énekes, színész

Gyerekeknek szóló lemezeit, könyveit töretlen siker övezi. Az Állati Zenés ABC iskolai segédanyag lett, az Időradírból pedig tévésorozat készült. Most a koncertezés mellett egy Szenes Hanna életéről szóló színházi előadáson dolgozik.

Játszótér: Bábszínház

Interaktív

A róka szomja

Babaróka

A kisgyerekkornak is megvannak a maga egyszerűnek tűnő, mégis bonyolult kérdései. Új társaságban nehéz a beilleszkedés, a nagyobbakkal való játék kiközösítéssel, csúfolódással, elnyomással párosulhat, vagy egyszerűen csak rossz az együttlétek dinamikája.

Interaktív

Szüret 2021/46.

Mókás és dühító gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Visszhang

Játszótér: Visszhang

Visszhang

Csillagtallérok

Válogatás a legszebb eredeti Grimm-mesékből

Ha létezik biztos siker a gyerekkönyvkiadásban, azt a Grimm testvéreknek köszönhetik a kiadók.

Játszótér: Visszhang

Visszhang

Adam Kay: Testünk kívül és belül

Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Tudtad, hogy az életed során lehámlott bőröd megtöltene egy hatalmas talicskát? És azt, hogy melyik a tested legerősebb csontja? Hát azt, hogy nyugodtan befalhatod a fikádat, semmi bajod nem lesz tőle?!

Játszótér: Visszhang

Visszhang

Ruff Orsolya: Volt egy ház

A 12 éves Emma életében nagy változások következnek be: édesanyja halála után apukájával, nagymamájával és kistestvéreivel egy titokzatos, hatalmas házba költöznek.

Játszótér: Visszhang

Visszhang

Gáti István: Kornél, a kobra

A Klement Csaba rajzaival illusztrált történetben Kornél, a kobratetoválás tekeredik le gazdája karjáról, és csúszik végig tizennégy „szisszenetnyi” verseleten, és mutatja meg, hogy lám, egy tetoválásból is válhat egy állatmese főhőse.

Visszhang: könyv

Visszhang

Steve Brusatte

A dinoszauruszok tündöklése és bukása

A dinoszauruszok a paleontológia sztárjai: a felnőttek és a gyerekek fantáziáját is megragadják.

Visszhang: film

Visszhang

A látszat ára

A színészként ismert Rebecca Hall vitte filmre Nella Larsen 1929-es regényét, a harlemi reneszánsz egyik alapművét.

Visszhang: film

Visszhang

A végső műszak

A helyi érdekű gyorsétteremlánc kültelki egységének éjszakás alkalmazottja (Stan) 38 év után nyugalomba vonulna, de még be kell tanítania utódját: egy feltételesen szabadlábra helyezett fiatalembert (Javon).

Visszhang: film

Visszhang

Spencer

II. Erzsébet találkozása a szarvasbikával – a gyönyör­realizmusban úszó A királynő talán legtöbbet idézett jelenete, ahol az állat több dolgot szimbolizálhat, talán Dianát is.

Visszhang: koncert

Visszhang

Hangmás

Több mint négy év kihagyás után lépett fel a budapesti underground kultikus zenekara, összesen pedig mindössze a második koncertjüket tartották 2015 tavasza óta, amikor billentyűsük külföldre költözése miatt feloszlottak.

Visszhang: lemez

Visszhang

Kit Armstrong: Byrd, Bull

Mi jellemzi a romantikus zongoramuzsikát? Személyesség, költőiség, ábrázoló szellem, szabadság, képzelőerő, virtuozitás. És mikor kezdődött a története? Hát a 19. század elején!

Színház
Tudomány

A genetikai szűrések és következményeik

Tudomány

Válogatott magzatok

Miközben a magzati szűrővizsgálatok fontos információkhoz juttatják a szülőket, súlyos morális kérdéseket is felvetnek: mennyire szólhatunk bele születendő gyerekünk genetikájába, milyen diagnózis elég a terhességmegszakításhoz, és mennyi közük van ehhez az orvosoknak?

Lokál

A hulló falevelek sorsa

Lokál

Se tűz, se zsák

Az őszi avarégetésnél kevés kártékonyabb dolog létezik, de számos okból ma sem esik országos tilalom alá. A leveleket némi kezelés után ott kellene hagyni, ahová hullottak, de ez sem egyszerű ügy.

Gasztro