chili&vanília

Itt a Meyer citrom!

Gasztro

Januártól kb. február végéig kerül be a zöldségesekhez a különleges citrom. A többség nincs vele tisztában, hogy milyen ínyencséget árul, amikor ilyen szállítmány érkezik.

Biztos önök is találkoztak már vele, talán véletlenül vették – teljesen egyértelműen megkülönböztethető a sima citromtól. Miről lehet megismerni? Formája általában kissé gömbölyűbb, a héja vékonyabb és simább, amikor érett, akkor a színe narancssárgába hajlik, inkább egy éretlen narancsra hasonlít. Legárulkodóbb azonban az illata, ami karakteres, édeskés, mandarinos, fűszeres. Néha határozottan kakukkfüves jellegű. Az íze sokkal édesebb, lágyabb, és igen lédús, gyakran sok a magja. Egyszóval, ez az ún. Meyer citrom, amit a nemzetközi gasztronómia nagyra becsül, várja a szezonját, és isteníti. Kínában őshonos, a citrom és a mandarin keresztezéséből született. Nevét egy Frank Nicholas Meyer nevű amerikai agronómusról kapta, aki a 20. század elején vitt belőle mintát az Egyesült Államokba.

false

A 90-es években, a Kaliforniából indult nagy amerikai gasztroforradalom kezdetekor vált igazán divatossá. Érdemes figyelni, piacon, szupermar­ketekben és kisebb zöldségeseknél is előfordul. Rajongói nyugodtan vegyenek belőle több kilót, a kifacsart levét kis adagokban, mélyhűtőtasakban nagyszerűen le lehet fagyasztani ínségesebb időkre. Íme, két sós és egy édes kedvenc:

Citromos spagetti sült kelbimbóval: Két személyre fél kiló kelbimbót félbevágunk, összeforgatunk olívaolajjal, sózunk, borsozunk, majd 220 fokos forró sütőben 15 perc alatt pirosra sütünk. 25 dkg spagettit al dente állagúra főzünk. Közben elkészítjük a citromkrémet: 2 dl tejszínt forráspontig melegítünk két (alaposan lemosott) citrom reszelt héjával. Hozzáadunk 6 dkg reszelt parmezánt, végül egy citrom kifacsart levét. Összeforgatjuk a kifőtt tésztával és a sült kelbimbóval.

Villámgyors tejszínes citrommártás: Felforralunk 2 dl tejszínt és 0,5 dl leszűrt alaplevet. Addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és hozzáadunk 0,5 dl citromlevet. Halakhoz, sült zöldségekhez, sült csirkéhez.

Házi citromkrém: Egy kis lábasban összekeverjük 3 citrom levét, 10 dkg cukrot, 4 tojás sárgáját és 2 egész tojást. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg elkezd rotyogni. Ekkor kis darabonként hozzáadunk 12 dkg vajat, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Üvegekbe töltjük és lehűtjük. Hűtőben egy hétig áll el. Piskótákhoz, kalácsra, pohárdesszertekbe.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk