chili&vanília

Itt a Meyer citrom!

Gasztro

Januártól kb. február végéig kerül be a zöldségesekhez a különleges citrom. A többség nincs vele tisztában, hogy milyen ínyencséget árul, amikor ilyen szállítmány érkezik.

Biztos önök is találkoztak már vele, talán véletlenül vették – teljesen egyértelműen megkülönböztethető a sima citromtól. Miről lehet megismerni? Formája általában kissé gömbölyűbb, a héja vékonyabb és simább, amikor érett, akkor a színe narancssárgába hajlik, inkább egy éretlen narancsra hasonlít. Legárulkodóbb azonban az illata, ami karakteres, édeskés, mandarinos, fűszeres. Néha határozottan kakukkfüves jellegű. Az íze sokkal édesebb, lágyabb, és igen lédús, gyakran sok a magja. Egyszóval, ez az ún. Meyer citrom, amit a nemzetközi gasztronómia nagyra becsül, várja a szezonját, és isteníti. Kínában őshonos, a citrom és a mandarin keresztezéséből született. Nevét egy Frank Nicholas Meyer nevű amerikai agronómusról kapta, aki a 20. század elején vitt belőle mintát az Egyesült Államokba.

false

A 90-es években, a Kaliforniából indult nagy amerikai gasztroforradalom kezdetekor vált igazán divatossá. Érdemes figyelni, piacon, szupermar­ketekben és kisebb zöldségeseknél is előfordul. Rajongói nyugodtan vegyenek belőle több kilót, a kifacsart levét kis adagokban, mélyhűtőtasakban nagyszerűen le lehet fagyasztani ínségesebb időkre. Íme, két sós és egy édes kedvenc:

Citromos spagetti sült kelbimbóval: Két személyre fél kiló kelbimbót félbevágunk, összeforgatunk olívaolajjal, sózunk, borsozunk, majd 220 fokos forró sütőben 15 perc alatt pirosra sütünk. 25 dkg spagettit al dente állagúra főzünk. Közben elkészítjük a citromkrémet: 2 dl tejszínt forráspontig melegítünk két (alaposan lemosott) citrom reszelt héjával. Hozzáadunk 6 dkg reszelt parmezánt, végül egy citrom kifacsart levét. Összeforgatjuk a kifőtt tésztával és a sült kelbimbóval.

Villámgyors tejszínes citrommártás: Felforralunk 2 dl tejszínt és 0,5 dl leszűrt alaplevet. Addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és hozzáadunk 0,5 dl citromlevet. Halakhoz, sült zöldségekhez, sült csirkéhez.

Házi citromkrém: Egy kis lábasban összekeverjük 3 citrom levét, 10 dkg cukrot, 4 tojás sárgáját és 2 egész tojást. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg elkezd rotyogni. Ekkor kis darabonként hozzáadunk 12 dkg vajat, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Üvegekbe töltjük és lehűtjük. Hűtőben egy hétig áll el. Piskótákhoz, kalácsra, pohárdesszertekbe.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!