chili&vanília

Itt a Meyer citrom!

Gasztro

Januártól kb. február végéig kerül be a zöldségesekhez a különleges citrom. A többség nincs vele tisztában, hogy milyen ínyencséget árul, amikor ilyen szállítmány érkezik.

Biztos önök is találkoztak már vele, talán véletlenül vették – teljesen egyértelműen megkülönböztethető a sima citromtól. Miről lehet megismerni? Formája általában kissé gömbölyűbb, a héja vékonyabb és simább, amikor érett, akkor a színe narancssárgába hajlik, inkább egy éretlen narancsra hasonlít. Legárulkodóbb azonban az illata, ami karakteres, édeskés, mandarinos, fűszeres. Néha határozottan kakukkfüves jellegű. Az íze sokkal édesebb, lágyabb, és igen lédús, gyakran sok a magja. Egyszóval, ez az ún. Meyer citrom, amit a nemzetközi gasztronómia nagyra becsül, várja a szezonját, és isteníti. Kínában őshonos, a citrom és a mandarin keresztezéséből született. Nevét egy Frank Nicholas Meyer nevű amerikai agronómusról kapta, aki a 20. század elején vitt belőle mintát az Egyesült Államokba.

false

A 90-es években, a Kaliforniából indult nagy amerikai gasztroforradalom kezdetekor vált igazán divatossá. Érdemes figyelni, piacon, szupermar­ketekben és kisebb zöldségeseknél is előfordul. Rajongói nyugodtan vegyenek belőle több kilót, a kifacsart levét kis adagokban, mélyhűtőtasakban nagyszerűen le lehet fagyasztani ínségesebb időkre. Íme, két sós és egy édes kedvenc:

Citromos spagetti sült kelbimbóval: Két személyre fél kiló kelbimbót félbevágunk, összeforgatunk olívaolajjal, sózunk, borsozunk, majd 220 fokos forró sütőben 15 perc alatt pirosra sütünk. 25 dkg spagettit al dente állagúra főzünk. Közben elkészítjük a citromkrémet: 2 dl tejszínt forráspontig melegítünk két (alaposan lemosott) citrom reszelt héjával. Hozzáadunk 6 dkg reszelt parmezánt, végül egy citrom kifacsart levét. Összeforgatjuk a kifőtt tésztával és a sült kelbimbóval.

Villámgyors tejszínes citrommártás: Felforralunk 2 dl tejszínt és 0,5 dl leszűrt alaplevet. Addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és hozzáadunk 0,5 dl citromlevet. Halakhoz, sült zöldségekhez, sült csirkéhez.

Házi citromkrém: Egy kis lábasban összekeverjük 3 citrom levét, 10 dkg cukrot, 4 tojás sárgáját és 2 egész tojást. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg elkezd rotyogni. Ekkor kis darabonként hozzáadunk 12 dkg vajat, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Üvegekbe töltjük és lehűtjük. Hűtőben egy hétig áll el. Piskótákhoz, kalácsra, pohárdesszertekbe.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.