Tartalom

(2015-01-15)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Parkolópálya

„Friss, külsős szemmel – azt is mondhatnám, hogy a kívülálló szemével, de paraszti logikával – kell átvilágítanunk az egyetemet, a struktúrát, a folyamatokat.”

A szerk.

A szerk.

Torrente

Santiago Segura megvan? És ha így mondjuk: Torrente?

Publicisztika
Egotrip

Egotrip

Mérő László: Je suis Ahmed

Magyarországon alapvető dolgokban kellene zöld ágra vergődnünk ahhoz, hogy érdemben hozzá tudjunk szólni a párizsi tüntetésekhez. Például abban, hogy tüntethetünk-e a saját, adott esetben rasszista bunkóink mellett, ha aljas módon legyilkolják őket. Mérő László különvéleménye a terrortámadásról.

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Három az egyben

Jegybank + pénzügyi felügyelet + üzleti bank: ma már ezt a hármat egy csomagban tartalmazza a Magyar Nemzeti Bank nevű mega­szervezet.

Külpol

Magyar kulturális intézetek külföldön

Külpol

„Aston Martinnal a piacra”

Hammerstein Judit, Orbán Viktor korábbi sajtófőnöke veszi át a külügyhöz került Balassi Intézet vezetését. A szabadságharcos kormány árnyékában már eddig sem volt könnyű dolga a kultúrdiplomáciának.

A terrorizmus öröksége

Külpol

„Megölünk benneteket”

Al-Káida, jemeni kapcsolat, pénz és fegyverek, tizenhét halott – pillanatnyilag ennyi a párizsi terrortámadás eredménye. De 2001. szeptember 11-e óta már számos nagy, komoly szervezést és katonai precizitást igénylő merényletet követtek el magukat iszlamistának mondó terroristák világszerte.

Franciaország a merényletek után

Külpol

Egység a kétségek előtt

Több millióan mentek utcára vasárnap Franciaország majd 200 településén, hogy emlékezzenek a január 7-én elindított merényletsorozat áldozataira, hitet tegyenek a köztársaság, a demokrácia és a szabadságjogok mellett, és egységesen álljanak ki a fanatizmus és a terrorizmus ellen.

Politika
Belpol

Visszaállt az öt évvel ezelőtti rend a pálinkafőzésben

Belpol

Vesztes szabadságharc

A harmadik Orbán-kabinet csendesen visszaállította azt a korábbi alkoholszabályozási rendet, amit a második nagy garral felszámolt. Az unióval vívott pálinkaháborút elveszítettük, de a hazai legális piac békeidőben sem áll nyerésre.

Az útdíjrendszer kaotikus kiterjesztése

Belpol

Hasukra ütöttek

Komoly társadalmi ellenállásba ütközött a kormány, amikor január 1-jétől új gyorsforgalmi útszakaszokat tett díjkötelessé. Megeshet, hogy az eredeti cél, a költségvetési bevételek növelése sem jön össze.

Zene

DVD

Zene

ROSSINI: ORY GRÓFJA

ROSSINI ORY GRÓFJA című operáját ötven évvel ezelőtt adták az Erkel Színházban (játszi kedélyű produkció volt, Gardelli vezényelte), úgyhogy a hazai érdeklődők többsége, Hamlettal szólva, úgy üdvözölheti ezt a 2011 szilveszterén a zürichi operaházban készült felvételt, mint idegent szokás. Annál több örömben lesz részük.

Lemez

Zene

The Devil’s Trade: Those Miles We Walked Alone

Kétségbevonhatatlan tény, hogy 2014 egyik legjobb magyar rocklemezét a budapesti Haw készítette el Sound­track Of Our Friendship címmel. A zenekar énekese, Makó Dávid pedig nemcsak az újjáéledt Stereo­christban tevékenykedik, hanem saját (egyszemélyes) szólózenekarát is beindította The Devil’s Trade néven.

Interjú

Zene

„Beatles turmixgépben”

László Viktor – Sexepil

19 év után jött ki új lemezzel a nyolcvanas évek meghatározó underground zenekara, a Sexepil. A zenekar basszusgitárosát kérdeztük.

Film

Film

Film

Shirley – A valóság látomásai

Van az a szigorúan üzleti céllal létrejött, komoly életműveken élősködő stupid tárlatfajta, amikor 3D-ben bocsátják közszemlére ismert festők képeinek reprodukcióit. Errefelé legutóbb Van Gogh műveit fokozta le ízléstelen diaporámává egy gátlástalan befektető.

Tévétorrent

Film

Chasing Shadows

Mára módfelett cool dologgá váltak az Asperger-szindróma és az autisztikus spektrumzavar egyéb formái. Lisbeth Salander (A tetovált lány), Sheldon Cooper (Big Bang Theory), Saga Norén (A híd), Sherlock mind zse­niális szakemberként és izoláltságukban is karakán rebellisként ábrázolt figurák, éppen csak az állapotukkal járó hátulütők nem kerülnek mindig előtérbe.

tévéSmaci

Film

Visszajöhetsz, jó farkas!

Amikor Sztupa és Troché kiültek a Batthyány térre, annak tényleg volt némi öregszaga. A rakpartot leválasztó kőkorláton lógázták ugyan a lábukat, mint a fiatalok, de Sztupa például mindig hozott magával egy ülőpárnát, olyan kis laposat, hogy föl ne fázzon, vagy kényelmesebben üljön, s Troché is valami rettenetes viharkabátban érkezett, még nyáron is. Tényleg, mint két öregapám, mondogatta Ómafa.

Dokumentumfilm

Film

Vatikáni Múzeum 3D

Múzeumi tárlatvezetést ígér a mozivásznon Marco Pianigiani dokumen­tum­filmje. Az extra minőség mellett a naiv néző azt hiheti, hogy a több mint kétezer éves múltra visszatekintő, őrületesen sok kincset magába foglaló gyűjtemény megismerését jelenti mindez. De korántsem erről van szó.

Film

Film

Kockázat

Don Hall: Hős6os

Egy kicsit minden társadalom szeretné a kiskorúakat valami „értelmes”, „kézzelfogható produktumokat létrehozó”, a köznyelvben például „mérnökinek” nevezett szakmák felé terelni.

Film

Film

A magányos dzsesszdobos

Alejandro González Iñárritu: Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Biztosan van egy olyan mondás, hogy aki egyszer szuperhőst játszott Hollywoodban, az ne akarjon Raymond Carver-adaptációt rendezni a Broadwayn, főleg ne úgy, hogy közben egy­kori szuperhősénje (Birdman) beszél hozzá, dörgedelmes rosszallással.

Könyv

Könyv

Könyv

A lepkegyűjtő lelkiismerete

Vladimir Nabokov: Egy naplemente részletei. Összegyűjtött elbeszélések I.

„Megvetésem tárgyai egyszerűek: ostobaság, elnyomás, bűn, kegyetlenség, könnyűzene. Élvezeteim az ember által ismert legmélyebbek: írás és lepkevadászat.”

Könyv

Könyv

Nem az apja fia

Zak Ebrahim: A terrorista fia. Történet a választás szabadságáról

Fogadj örökbe egy terroristát, és imádkozz érte. Erre biztat az Adopt a Terrorist for Prayer nevű amerikai nonprofit szervezet, melynek webgalériájában körözött és büntetésüket töltő fanatikus iszlamisták rövid életrajzzal kísért portréja közt böngészhet az, aki a jézusi tanítás szellemében szeretni akarja ellenségeit.

Színház

Színház

Színház

David Lindsay-Abaire: Jó emberek

Az élet nehéz, sőt olykor egyenesen elviselhetetlen – ezt a banális, ám sorsdöntő információt a színházban hol az előadás minősége, hol az előadás tartalma közvetíti felénk.

Színház

Színház

Fogoly lelkek

Bornemisza Péter nyomán Háy János: Magyar Elektra

Száz évnél korábbi szövegeket csak az irodalombúvárok szoktak olvasni, mondják. Mert olyan nyelvi börtönökbe vannak zárva, amelyek a mai olvasó számára megközelíthetetlenek.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Bikasirató

Játék határok nélkül

A sor- és akadályversenyek érdemes műfaja gazdag múltra tekinthet vissza a magyar televíziózásban.

Képzőművészet

Képzőművészet

„Kinyírtam a macskámat” - Robert Crumb képregényművész

Magára haragította a nőket, a feketéket, a zsidókat, a keresztényeket, meg mindazokat, akik nem értik a szatírát. Az amerikai under­ground képregénygurut franciaországi lakóhelyén értük utol, hogy Bukowski alkoholizmusáról, Serena Williams fenekéről, Istenről és az LSD-ről is társalogjunk.

Kiállítás

Képzőművészet

Szél a lelke

Koronczi Endre: Ploubuter Park

A citrom- vagy kanárisárga ruházatáról és furcsán borotvált frizurájáról, továbbá sok­irányú tevékenységéről is ismert képzőművész kiállítása a PPP (Ploubuter Park Projekt) címen futó sorozatának legújabb állomása.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Rozsdás Kakas

Amikor a nagytétényi templom tövében megláttuk a Rozsdás Kakas feliratot, először azt gondoltuk, hogy csakis kocsma lehet, ahol maximum ropit, Mars csokit árulnak.

chili&vanília

Gasztro

Itt a Meyer citrom!

Januártól kb. február végéig kerül be a zöldségesekhez a különleges citrom. A többség nincs vele tisztában, hogy milyen ínyencséget árul, amikor ilyen szállítmány érkezik.

Tudomány

Kell-e félnünk a drónoktól?

Tudomány

„…műszer, mellyel mindez jól megmutatható”

Amerikában egymilliárd dolláros piacot jósolnak nekik a következő tíz évben, ám a távolról irányított légi járművek, vagyis a drónok használatának szabályozása még igen kezdetleges. Olcsó játék gazdag gyerekeknek, vagy lehetőségek korlátlan tárháza?

Légikatasztrófák és meteorológia

Tudomány

Gépek a viharban

Az indonéz repülőgép év végi tragédiája ismét rávilágított arra, mennyire kiszolgáltatott még mindig a légi közlekedés az elemek háborgásának.

Riport
Lokál

Götz Eszter

Lokál

Elszabadult zászlóshajó

Múzeumok a Városligetben

Egy nálunk józanabb utókor majd úgy fogja számon tartani a Városligetet múzeumokkal beépítő gigavállalkozást, mint a fordított logika mintapéldáját, ahol minden fordított sorrendben, felcserélt preferenciák szerint működött.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Míg eljön a mentővakond - The Game

A hidegháború kémjátszmáinak világában játszódó hatrészes széria a legszebb reményekre jogosított. Le Carré témája Le Carré-i modorban – a sorozatipar brit profijai a BBC-nél séróból hozzák az ilyet, gondoltam, ezt nem lehet elszúrni. Tévedtem.