étel, hordó

Rozsdás Kakas

  • ételhordó
  • 2015. február 17.

Gasztro

Amikor a nagytétényi templom tövében megláttuk a Rozsdás Kakas feliratot, először azt gondoltuk, hogy csakis kocsma lehet, ahol maximum ropit, Mars csokit árulnak.

Mindenki hallott már a nagytétényi kastélymúzeumról; annak a története olyan finomságokkal van kikövezve, hogy a római császá­rokat ugyanúgy elszórakoztatná, mint Rákosi Mátyás munkásruhás komisszárjait. Képzeljék el, hogy a tétényi Versailles egy római korból (1–2. század) származó villa alapjaira épült (romok a pincében), pontosabban annak a középkori kastélynak a helyébe, amely az ókorból bérelte a házhelyet. A barokkosítás első lépéseit Száraz György királyi személynök tette meg 1716-ban, 30 évvel később pedig az újabb tulaj, báró Rudnyánszky József bővítette. Az 1750-es évek elején nyerte el ma is látható formáját, csakhogy az eredeti megsemmisült a második világháború idején. Nos, ekkor érkeztek a komcsik, akik kivételt erősítő szabályként nem széthordták, istállóvá változtatták, meggyalázták stb., hanem újjáépítették. Az épület 1951 óta Nagytétényi Kastélymúzeum néven működik. Legutóbb 2000-ben renoválták, és az állandó bútor- és órakiállítás mellett immár különféle szolgáltatásokkal is (konferenciatermek, esküvői fotózás stb.) a látogatók rendelkezésére áll. Sajnos étterme nincs, így hát a szomszédos utcában található Kastély éttermet szemeltük ki, hogy a remek kirándulás élményeit átbeszéljük, ott azonban év eleji leltározásba futottunk. Mivel Nagytétény korántsem a Ráday utca, azt se tudtuk, merre induljunk, és egyre inkább úgy tűnt, ezen környéken nem terem számunkra babér. Amikor a templom tövében (Szabadság utca 1.) megláttuk a Rozsdás Kakas feliratot, először azt gondoltuk, hogy csakis kocsma lehet, ahol maximum ropit, Mars csokit árulnak.

false

Hát nem az. De nem is hagyományos étterem. Mintha 150 évet mennénk vissza az időben, a legjobb szó a csárda lenne, még úgy is, hogy sem betyárok, sem dínom-dánom nincs odabent, és nemcsak azért, mert szombat délután van. Úgy tűnik, hogy a konyhát is magába foglaló tágas teremben tüsténkedő személyzet tagjai közeli hozzátartozók, s bennünket is olyan örömmel fogadnak, mintha családtagok lennénk. Étlap teljesen felesleges, a választék elfér egy táblán, leginkább rántott ilyen-olyanok. Ám a hétvége ellenére is van napi menü: paradicsomleves és rakott krumpli (850 Ft). Az előbbi pöttyös lábasban, betűtésztával bélelve érkezik, amit elsősorban azért értékelünk, mert valóban olyan, mintha készítője a szívét tette volna bele. Kutyaközönséges paradicsomleves – mondhatná bárki, de éppen ez benne a pláne! Ugyanezt mondhatjuk a rakott krumpliról is. Rendesen elkészített házi koszt, s ez olykor ezerszer élvezetesebb a különféle trükköknél.

De nem érjük be ennyivel. A legnagyobb fogásnak tűnő dolog, a whiskyben párolt tarja (1600 Ft) a szemünk láttára készül, a tányérra kerülő méretes adag bármelyik grillpartin nyerő lehetne. És ha már grill, hát az ún. grillezett zöldségek (900 Ft) sem azok a szokásos, olajban tocsogó rémségek. Noha eddig is minden csupa meglepetés, a legnagyobbat mégis az okozza, hogy még a rántott sajt (1200 Ft) is olyan, mintha igazi étel lenne.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.