chili&vanília

Nőnek, mint a gomba!

  • chili&vanília
  • 2020. november 5.

Gasztro

Csodás, bőséges a gombatermés a hetekben, az esők hatására terem minden, mint a gomba. Vidéken nagy lendülettel zajlik a gombászás, még a sík országrészeken, pl. az alföldi réteken, mezőkön is nagy hagyománya van a gombagyűjtésnek. Késő nyáron szegfűgombával, lilatönkű pereszkével, az elmúlt hetekben őzlábgombákkal és egy igazi, manapság már ritka különlegességgel, labda méretű óriás pöfeteggel büszkélkednek a gombászok. Utóbbi kirántva olyan, mint egy „rántott bárányfelhő”. Ez a fajta ritka vendég a piacokon (mivel kevés van belőle), a vargányás standok ellenben roskadásig megpakolva pompáztak. Ebből készül az alább ajánlott étel is, egy önálló, főételnek való saláta, de lehet körete is például halnak, csirkének. A gomba csak a legvégén, tíz percet tölt a sütőben. A vargányának a legnagyobb ellensége a víz – tilos megmosni még akkor is, ha nagyon sok rajta a kosz, óvatosan le kell törölgetni, kefélni, a szárát éles zöldséghámozóval hámozni. Legnagyobb barátja pedig a magas hőfok – tűzforró grillserpenyő, vagy forró sütő –, ez segít abban, hogy megmaradjon a feszes, harapható állaga, és ne történjen meg vele a rettenet, hogy nyálkás, csúszós lesz. A mézes, karamellizált homoktövis pazar hozzá, de azt lehet helyettesíteni egyebek közt gránátalmamaggal. Más erdei gombákkal, de még sima csiperkével is működik.

 

Tepsis sült burgonya és vargánya karamellizált

homoktövissel

Hozzávalók (2 adag)

 

50 dkg burgonya, héjastul hosszában

felszeletelve

6 gerezd fokhagyma, héjastul

2+2 evőkanál olívaolaj

só, bors

30 dkg friss vargánya

 

Tálaláshoz:

egy marék rukola és/vagy petrezselyem

2 dkg parmezánforgács

2 evőkanál mézes, karamellizált homoktövis

 

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (légkeverés). A burgonyát megmossuk, konyhai papírtörlővel leitatjuk, majd héjastul, hosszában cikkekre szeleteljük. Összeforgatjuk az olívaolajjal, egész fokhagymagerezdekkel, sóval, borssal, majd kiterítjük egy sütőpapírral leterített tepsire (fontos, hogy ne zsúfoljuk túl). Kb. 25 percig sütjük, amíg megpirul. Közben előkészítjük a gombákat: a szárak legalját levágjuk, éles késsel, vagy zöldséghámozóval vékonyan lehámozzuk a homokos, sáros felületet. A kalapot nagyon óvatosan, kefével, vagy nagyon picit benedvesített pamut törlőkendővel letisztítjuk (semmiképpen ne mossuk meg!), majd megtöröljük, hogy teljesen száraz legyen. Vastagabb szeletekre vágjuk (ha nagy méretű vargányánk van, akkor a kalapot és a szárat külön, ha kicsi/közepes gomba, akkor azt egészben szeletelhetjük félbe, vagy két-három szeletbe. A gombát is külön összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal. Amikor a krumpli megsült, kivesszük a tepsit, és a sült burgonya tetején egyenletesen elosztjuk a gombát. A sütő hőfokát felvesszük 250 fokra. Betoljuk a tepsit a forró sütőbe, és 10 percig sütjük a gombával. Langyosan tálaljuk, a tetejére rukolát és/vagy friss petrezselymet, parmezánforgácsot szórunk. Pazar rajta a karamellizált homoktövis, de helyette tehetünk rá pl. gránátalmamagot is.

A karamellizált homoktövishez 20 dkg mézet egy kis lábasba teszünk, és enyhén karamellizáljuk. Ez viszonylag lassan történik meg, először feolvad, aztán felhabzik (olyan lábast érdemes választani, amelyben van erre hely), majd néhány perc után sötétebb lesz a színe. Ekkor rádobjuk a homoktövisbogyókat (lehet fagyasztott is), és éppen csak addig főzzük – néhány másodpercig –, amíg a homoktövis kissé levet enged, de a szemek még egyben vannak. Befőttesüvegben tároljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.