Tartalom

MaNcs 32. évf. 45. sz. (2020-11-05)

Publicisztika

Gabriela Rogowska

Publicisztika

Annuska kiöntötte az olajat

A nők forradalma Lengyelországban

Mint Bulgakov regényében, a végzetes fordulat már megtörtént. Annuska kiöntötte az olajat. Ez a tüntetések egyik, a napokban híressé vált jelszava. Csak éppen nem mindenki ébredt még ennek tudatára. Arrogáns módon sokan meg sem próbálják elkerülni azt a sorsot, amely a társadalom, az állam és az egyház elöregedett modelljét, ha tetszik, ha nem, utol fogja érni.

Karsai Dániel

Publicisztika

Az egészséges szervezet

Miért életbe vágó az egyetemi autonómia?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai nem tűrték szótlanul egyetemük függetlenségének megszüntetését, és úgy döntöttek, hogy az erre tett kísérletnek ellenállnak. Elfoglalták az egyetem épületeit, és oda a szerintük illegitim kuratórium tagjait és az általuk kinevezett kancellárt nem engedik be. Az események megosztják a közvéleményt. Az erről szóló gondolkodást a következőkben az alkotmányjogi aspektusok megvilágításával szeretném segíteni – s elöljáróban rögzítem azt is, hogy az egyetemi polgárok jogi képviseletét én látom el az Alkotmánybíróság (AB) előtt.

Egotrip

Vajda Mihály

Egotrip

Miért végezték ki Szókratészt?

Mivel foglalkoznak manapság a filozófusok?

Elegünk volt a Kossuth térből, ballagunk haza, mármint hozzám. Hogy a nálam fiatalabb, 2500 éves Szókratész hol van otthon, azt nehéz lenne megmondani, most éppen nálam, a Kavics utcában. Úgy szalad fel a Rózsadombra, mintha nem 2500 éves, csak 2500 napos lenne. Én már alig kapok levegőt. Igaz, tizenöt éve még én is fel tudtam szaladni. Megérkezünk, kényelembe helyezzük magunkat, lassan én is magamhoz térek.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A dorbéz

Bejártam az országot, és mindenfelé csak az elbúsulást találtam – mondja Bánk bán szerepében annyi nagy előd, élő és holt színészlegenda után Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója, országgyűlési képviselő, miután pártja fáradságot nem kímélve egészen a Kúriáig vitte Orbán Viktor gyerekszegénységi ügyekben eljáró tanácsadójának, Hegedüs Zsuzsának a közpénzköltéseit.

Külpol

Háború Azerbajdzsán és Örményország között

Külpol

Illéri, illéri

Bő hónapja dúl a harc a Kaukázusban az azeri hadsereg és a karabahi erők, illetve az őket támogató örmény hadsereg között. Az azeri csapatok előretörése arról árulkodik, hogy Törökország ambíciói és képességei is aggasztóan megnövekedtek. Ankarával szemben Moszkva is eszköztelennek tűnik.

Belpol

Iskolák járvány idején

Belpol

Kiskapuzás

A központi utasítással nyitva tartott iskolákban egyre több a fertőzött, miközben a tesztelés és a kontaktkutatás akadozik. De milyen lehetőségei vannak a szülőknek, tanároknak, iskoláknak?

Helyi népszavazásokat kezdeményez Karácsony az uniós pénzekért

Belpol

Talpra állnak

Lapzártánkig huszonhat, zömében ellenzéki vezetésű település jelezte: helyi népszavazást írna ki annak érdekében, hogy az uniós pénzek elosztásába a kormány az önkormányzatokat is bevonja. Mit érhet el a kezdeményezés?

Interjú

Belpol

„Komoly erők mozdultak meg”

Baka András, volt legfelsőbb bírósági elnök

Magyarországon ma az a kérdés, hogy a bírák egyáltalán függetlenek tudnak-e maradni – mondja Baka András, a 2012-ben Kúriává átalakított Legfelsőbb Bíróság utolsó, törvénytelenül eltávolított elnöke. A nyáron nyugdíjba vonult kúriai bíró szerint a hatalom eddig nem tudta maga alá hajtani a bíróságokat, most viszont újult erővel próbálkozhat a Kúrián.

 

Simonka György pere és viselt dolgai

Belpol

A déli bástya beáldozása

Október 13-án kezdődött Simonka György perének érdemi szakasza: a vád többek közt költségvetési csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása. Ártatlannak mondja és Nagy Imre mártír miniszterelnökhöz hasonlítja magát, s nagy politikai visszatérésről sző álmokat. Vallomása nem rengette meg a vádat.

Könyv

Szabó T. Anna

Könyv

A hátrahagyott jelek nyomában

Mire jó a személyes szöveg?

Diák voltam, álltam a Himfy-lépcsőn, üres szemmel bámultam fel a gesztenyefa kupolájába. Lengyel Balázs Két Róma című könyvét olvastam épp felfelé az utcán, de egy mondat megtorpantott, és attól kezdve nem értettem semmit. Micsoda? Hogy már fiatalon elváltak Nemes Nagy Ágnessel? De hiszen olvastam már a költő kései, amerikai naplóját, párként voltak ott ösztöndíjjal – mi az igazság? Mihez tartsam akkor magam?

Interjú

Könyv

„Mi a jó élet?”

Gács Anna irodalomtörténész

Az irodalomtörténet a hetvenes években kezdett el komolyabban foglalkozni önéletrajzi típusú szövegekkel, amelyeknek az utóbbi évtizedekben érzékelhetően megnőtt a számuk. A memoárboom legújabb tendenciájaként az úgynevezett hétköznapi emberek sorsa került fókuszba. Interjúalanyunk monográfiája, A vágy, hogy meghatódjunk több oldalról is vizsgálja a műfajt.

Zene

Koncert

Zene

Szimfonikusan és szenvedélyesen

Oláh Kálmán: Modern Renaissance

A zongorista márciusban lett 50 éves, mostani szerzői estjét a CAFe Budapest fesztivál egyik fő jazzeseményeként hirdette, így akár szülinapi gálának is lehet tekinteni.

Opera

Zene

Allövet

Vajda János: A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása

Olyasmit tud Vajda János, amit ma csupán nagyon kevesen: emberi fogyasztásra alkalmas, valódi operát komponálni.

Interaktív
Színház
Képzőművészet

Nekrológ

Képzőművészet

A sárkány elröpült

Bodóczky István (1943–2020)

Az egyik legjobb szilveszteri élményem Bodóczkyhoz fűződik; egy nála rendezett házibuliban egész éjjel Most mutasd meg!-et játszottuk. S mivel három művész és három művészettörténész nézett „farkasszemet”, nem nehéz kitalálni, hogy ki (nem) győzött.

Gasztro
Lokál

A gyerekgyilkos, aki rettegésben tartotta az országot

Lokál

„Elsötétült minden”

Az 1968-as év a kortársaknak nem a történelmi események miatt volt emlékezetes; egy 12 éves fiú eltűnése nagyobb rémületet keltett, mint a csehszlovákiai bevonulás.

Tudomány

A nyugati dióburok-fúrólégy támadása

Tudomány

Megfúrták a termést

Feleannyi dió, mintegy 3500 tonna termett az idén az országban, mint a tízéves átlag, és ezért az időjárás viszontagságai mellett jórészt egyetlen elvetemült kártevő tehető felelőssé: egy évek óta terjeszkedő invazív rovarfaj. És nem ez az egyedüli terjeszkedő.

Mikrofilm

VERZIÓ 2020

Mikrofilm

Sírnak, nevetnek

Gaal Ilona–Wizner Balázs: Végstádium

A címet látva kevés ember mondhatná, hogy ne lennének erre vonatkozó családi emlékei.

Film

Mikrofilm

Győzött a tücsök

Mike Figgis: Isten tenyerén – Ronnie Wood

Lehetséges, hogy egy át nem adott üzenetnek köszönhetjük a Rolling Stones legjobb lemezeit. Brian Jones 1969-ben bekövetkezett halála után ugyanis az akkor épp a Facesben játszó Ronnie Wood volt a kiszemelt utód, ám hozzá nem jutott el a felkérés. Így került képbe a józan életű gitáros, Mick Taylor, majd készült el a hetvenes évek elején a Sticky Fingers és az Exile on Main Street, a két legnagyobb becsben tartott Stones-album.

VERZIÓ 2020

Mikrofilm

„Még mindig van remény”

Wu Hao filmrendező

A koronavírus-járvány kitörése miatt lezárt Vuhanról szóló film, a 76 nap nyitja az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. A film kínai-amerikai rendezőjével a forgatás nehézségeiről, a hatósági akadályokról és a járvány, illetve a járványkezelés bemutathatóságáról beszélgettünk.

Interjú + kritika

Mikrofilm

„A kiváltságosok luxusa”

Agnieszka Holland filmrendező

Már itthon is látható a Jan Mikolášek gyógynövényszakértő orvos ellentmondásos személyiségéről készített életrajzi film, Csehország idei Oscar-nevezettje, a Sarlatán. A lengyel rendezővel a bretagne-i házában a 20. századi diktatórikus rendszerekről, történelmi bűnökről, kelet-európaiságról beszélgettünk, de szóba került az SZFE, a #metoo és a Polański-ügy is.

VERZIÓ 2020

Mikrofilm

A végtelen út

Nathan Grossman: Én vagyok Greta

A 16 éves Greta Thunberg beszédét 66 állam-, illetve kormányfő hallgatja, és persze az egész világ. A New York-i klímacsúcson vagyunk 2019-ben. És a film csúcspontján is egyben. A kétcopfos, dühös arckifejezésű kislány figurája szinte egyik napról a másikra vált ikonikussá. Máig is fújja mindenki kívülről kétségbeesett kérdését: „Hogy merészelik?” Tényleg, hogyan?

VERZIÓ 2020

Mikrofilm

Himnusz a sajtóhoz

Mark Wiese: Frontvonalban

Rodrigo Dutertét aligha kell olvasóinknak bemutatni, de a teljes képhez elengedhetetlen felidézni egynémely „hőstettét”.