chili&vanília

Nyári kacsatál

Gasztro

Június közepén könnyű nyári salátákat, hideg leveseket illene ajánlani. Most viszont egy legkevésbé sem hűsítő, de annál finomabb kacsahúsos egytál­étel jön. Mentségére legyen mondva, hogy kacsa létére egyáltalán nem télies, amiről elsősorban a társaságában sülő újburgonya és új sárgarépa tehet. A marokkói konyha tagine edényei ihlették a receptet. Tagine a kúp fedelű, széles, kerek cserépedény, amiben az azonos nevű étel is készül. Alacsony hőfokon, órákon át főzött fűszeres, mártásos fogás, ezerféle változata létezik: készülhet bárányból, csirkéből, halból vagy csupán zöldségekből is – kacsából nem kimondottan hagyományos. Rengeteg hagyma és fűszerek (például fahéj, kurkuma, pirospaprika) alkotják a mártást, amiben kíméletesen omlósra párolódik a hús. Tagine edény híján nagy öntöttvas lábas a legjobb a készítéséhez. Akinek van kemencéje, bátran próbálja ki benne. Akár télen, akár nyáron.

Fűszeres, marokkói citrusos kacsatál

Hozzávalók (4-6 adag)

 

4 kacsacomb

só, bors

2 nagy hagyma

1 evőkanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál őrölt gyömbér

1 evőkanál őrölt koriander

2 egész fahéj

¼ kávéskanál cayenne bors

5 dl alaplé vagy leszűrt húsleves

1 narancs leve és héja

½ biocitrom héja

1 evőkanál méz

1 kg újburgonya

2 új sárgarépa

1 csokor petrezselyem

 

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kacsacombokat a forgójuknál félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben először bőrös felükkel lefelé sütjük, hogy kissé kisüljön a zsírja, majd megfordítjuk, és a másik oldalára is kicsit rápirítunk. Kivesszük, és áttesszük egy nagy öntöttvas lábasba. A visszamaradt kacsazsíron félig puhára dinszteljük a felszeletelt hagymát. Megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a fahéjat, végül felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a narancshéjat és a levet meg egy darab citromhéjat. Ráöntjük a kacsára, beletesszük a meghámozott, nagyobb darabokra (vagy csak félbe)vágott újburgonyát és sárgarépát. Lefedve 1,5 óráig pároljuk a sütőben (az öntöttvas lábasban, vagy ha nincs ilyenünk, egy alufóliával lefedett jénaiban vagy más hőálló tálban, esetleg tepsiben). A kész kacsacombokat megszórjuk petrezselyemmel. Mellé házi pita vagy lepénykenyér illik a legjobban.

Hat lepénykenyérhez 22,5 dkg átszitált lisztet összekeverünk 1 evőkanál sütőporral és egy kávéskanál sóval. Hozzáadunk 2dl tejfölt, majd az elektromos kézi keverő dagasztókarjával vagy robotgépben összekeverjük, dagasztjuk. 1-2 evőkanál vízzel lágyítjuk. Gyúródeszkán átgyúrjuk, majd letakarjuk, és fél óráig pihentetjük. Hat kis gombócra osztjuk, ezeket lisztezett deszkán kb. 10 cm-es koronggá nyújtjuk. Száraz serpenyőben mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. Amikor kész, a forró lepénykenyeret megkenhetjük olívaolajjal vagy kacsazsírral.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.