chili&vanília

Nyári kacsatál

Gasztro

Június közepén könnyű nyári salátákat, hideg leveseket illene ajánlani. Most viszont egy legkevésbé sem hűsítő, de annál finomabb kacsahúsos egytál­étel jön. Mentségére legyen mondva, hogy kacsa létére egyáltalán nem télies, amiről elsősorban a társaságában sülő újburgonya és új sárgarépa tehet. A marokkói konyha tagine edényei ihlették a receptet. Tagine a kúp fedelű, széles, kerek cserépedény, amiben az azonos nevű étel is készül. Alacsony hőfokon, órákon át főzött fűszeres, mártásos fogás, ezerféle változata létezik: készülhet bárányból, csirkéből, halból vagy csupán zöldségekből is – kacsából nem kimondottan hagyományos. Rengeteg hagyma és fűszerek (például fahéj, kurkuma, pirospaprika) alkotják a mártást, amiben kíméletesen omlósra párolódik a hús. Tagine edény híján nagy öntöttvas lábas a legjobb a készítéséhez. Akinek van kemencéje, bátran próbálja ki benne. Akár télen, akár nyáron.

Fűszeres, marokkói citrusos kacsatál

Hozzávalók (4-6 adag)

 

4 kacsacomb

só, bors

2 nagy hagyma

1 evőkanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál őrölt gyömbér

1 evőkanál őrölt koriander

2 egész fahéj

¼ kávéskanál cayenne bors

5 dl alaplé vagy leszűrt húsleves

1 narancs leve és héja

½ biocitrom héja

1 evőkanál méz

1 kg újburgonya

2 új sárgarépa

1 csokor petrezselyem

 

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kacsacombokat a forgójuknál félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben először bőrös felükkel lefelé sütjük, hogy kissé kisüljön a zsírja, majd megfordítjuk, és a másik oldalára is kicsit rápirítunk. Kivesszük, és áttesszük egy nagy öntöttvas lábasba. A visszamaradt kacsazsíron félig puhára dinszteljük a felszeletelt hagymát. Megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a fahéjat, végül felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a narancshéjat és a levet meg egy darab citromhéjat. Ráöntjük a kacsára, beletesszük a meghámozott, nagyobb darabokra (vagy csak félbe)vágott újburgonyát és sárgarépát. Lefedve 1,5 óráig pároljuk a sütőben (az öntöttvas lábasban, vagy ha nincs ilyenünk, egy alufóliával lefedett jénaiban vagy más hőálló tálban, esetleg tepsiben). A kész kacsacombokat megszórjuk petrezselyemmel. Mellé házi pita vagy lepénykenyér illik a legjobban.

Hat lepénykenyérhez 22,5 dkg átszitált lisztet összekeverünk 1 evőkanál sütőporral és egy kávéskanál sóval. Hozzáadunk 2dl tejfölt, majd az elektromos kézi keverő dagasztókarjával vagy robotgépben összekeverjük, dagasztjuk. 1-2 evőkanál vízzel lágyítjuk. Gyúródeszkán átgyúrjuk, majd letakarjuk, és fél óráig pihentetjük. Hat kis gombócra osztjuk, ezeket lisztezett deszkán kb. 10 cm-es koronggá nyújtjuk. Száraz serpenyőben mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. Amikor kész, a forró lepénykenyeret megkenhetjük olívaolajjal vagy kacsazsírral.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.