chili&vanília

Nyári kacsatál

Gasztro

Június közepén könnyű nyári salátákat, hideg leveseket illene ajánlani. Most viszont egy legkevésbé sem hűsítő, de annál finomabb kacsahúsos egytál­étel jön. Mentségére legyen mondva, hogy kacsa létére egyáltalán nem télies, amiről elsősorban a társaságában sülő újburgonya és új sárgarépa tehet. A marokkói konyha tagine edényei ihlették a receptet. Tagine a kúp fedelű, széles, kerek cserépedény, amiben az azonos nevű étel is készül. Alacsony hőfokon, órákon át főzött fűszeres, mártásos fogás, ezerféle változata létezik: készülhet bárányból, csirkéből, halból vagy csupán zöldségekből is – kacsából nem kimondottan hagyományos. Rengeteg hagyma és fűszerek (például fahéj, kurkuma, pirospaprika) alkotják a mártást, amiben kíméletesen omlósra párolódik a hús. Tagine edény híján nagy öntöttvas lábas a legjobb a készítéséhez. Akinek van kemencéje, bátran próbálja ki benne. Akár télen, akár nyáron.

Fűszeres, marokkói citrusos kacsatál

Hozzávalók (4-6 adag)

 

4 kacsacomb

só, bors

2 nagy hagyma

1 evőkanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál őrölt gyömbér

1 evőkanál őrölt koriander

2 egész fahéj

¼ kávéskanál cayenne bors

5 dl alaplé vagy leszűrt húsleves

1 narancs leve és héja

½ biocitrom héja

1 evőkanál méz

1 kg újburgonya

2 új sárgarépa

1 csokor petrezselyem

 

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kacsacombokat a forgójuknál félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben először bőrös felükkel lefelé sütjük, hogy kissé kisüljön a zsírja, majd megfordítjuk, és a másik oldalára is kicsit rápirítunk. Kivesszük, és áttesszük egy nagy öntöttvas lábasba. A visszamaradt kacsazsíron félig puhára dinszteljük a felszeletelt hagymát. Megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a fahéjat, végül felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a narancshéjat és a levet meg egy darab citromhéjat. Ráöntjük a kacsára, beletesszük a meghámozott, nagyobb darabokra (vagy csak félbe)vágott újburgonyát és sárgarépát. Lefedve 1,5 óráig pároljuk a sütőben (az öntöttvas lábasban, vagy ha nincs ilyenünk, egy alufóliával lefedett jénaiban vagy más hőálló tálban, esetleg tepsiben). A kész kacsacombokat megszórjuk petrezselyemmel. Mellé házi pita vagy lepénykenyér illik a legjobban.

Hat lepénykenyérhez 22,5 dkg átszitált lisztet összekeverünk 1 evőkanál sütőporral és egy kávéskanál sóval. Hozzáadunk 2dl tejfölt, majd az elektromos kézi keverő dagasztókarjával vagy robotgépben összekeverjük, dagasztjuk. 1-2 evőkanál vízzel lágyítjuk. Gyúródeszkán átgyúrjuk, majd letakarjuk, és fél óráig pihentetjük. Hat kis gombócra osztjuk, ezeket lisztezett deszkán kb. 10 cm-es koronggá nyújtjuk. Száraz serpenyőben mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. Amikor kész, a forró lepénykenyeret megkenhetjük olívaolajjal vagy kacsazsírral.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.