A medvehagymakultusz

Orrunknál fogva

Gasztro

Az utóbbi években a szemünk előtt kerekedett ki e vadon termő zöldfűszernövény kultusza: egy magára valamit is adó konyhaművész ki nem hagyná a menüből a medvehagymát.

Az egyes élelmiszerekkel kapcsolatos hiedelmek tán még a tényeknél is jobban jellemzik a konyhai alapanyagokhoz fűződő viszonyunkat. A medvehagymáról például sokan hirdetik, hogy szinte a legmagyarabb zöldségünk és egyben fűszernövényünk, hiszen csak mifelénk fordul elő ilyen nagy tömegben, és csak nálunk fogyasztják ilyen széles körben. Nem vonnánk kétségbe a híres magyar medvehagyma-lelőhelyek gazdagságát, mindazonáltal megjegyeznénk, hogy Európa nagy részén, sőt még Észak-Ázsiában is előfordul - többek között olyan területeken is, ahol névadójával, a medvével is találkozhat (az öröm ilyenkor jobbára egyoldalú). A máig sem cáfolt etimológia szerint a növény magyar, s egyben latin (Allium ursinum) neve onnan származik, hogy a medvék imádják a növény hagymáját (vigyázat: ez nem a termése!), és még a hó alól is kivakarják, bár hasonlóképpen tesznek a vaddisznók is. Sokan eme kitartó rajongást a medve kivételes ínyenc természetén kívül azzal is magyarázzák, hogy az állat így indítaná be a téli hibernáció hatására kissé még renyhe bélrendszerét - az állatok, de különösen az emberek medvehagymával kapcsolatos öngyógyító praxisáról alább bővebben is esik szó. A mai magyar konyhakultúra azonban semmiképpen sem kivételes abban a tekintetben, hogy menüjén szerepelteti a medvehagymát, habár a kultusz erősödése önbeteljesítő jóslattá teheti ezt az állítást. Mindenesetre használata még pár évtizeddel ezelőtt sem volt ily kiterjedt. Hogy egy közismert népszerű tudományos műből idézzünk: az 1972-es Vadvirágok 1. című Búvár zsebkönyv (Csapody Vera és Horánszky András munkája) csupán annyit említ konyhai alkalmazásáról, hogy "a lengyelek, tatárok salátaként, hallal keverve fogyasztják". Bár nálunk is fogyaszthatták akkoriban a remek ízű zöld leveleket, az biztos, hogy használata jóval szűkebb körű volt - néhány természetjáróra és környékbelire korlátozódhatott. Annyi biztos, hogy például a XIX. századi Svájcban tavasz táján teheneket legeltettek a frissen kihajtott medvehagymaligetekben, aminek következtében a tej és az ebből készült termékek (például a vaj) is enyhén fokhagyma-aromájúak lettek, ami keresett és népszerű csemege volt.

Virága nékünk terem

 


Fotó: Sióréti Gábor

A medvehagyma a növények között az egyszikűek osztályába, azon belül a spárgavirágúak rendjébe, az amarilliszfélék családjába, illetve a hagymafélék nemzetségébe tartozik, amire fent idézett latin neve (Allium) is utal. Az illat- és ízrokonság tehát nem véletlen: e vadon termő hagyma valóban rokonságban áll a kertben termő hagymafélékkel - például a fokhagymával is. Rokonaihoz hasonlóan természetesen neki is hagymája van, amiből évente képes kihajtani: fehéres, megnyúlt, buzogány alakú föld alatti hagymarészéből a tavasz folyamán rendre két nagy, tojásdad alakú, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15-25 centi nagyságú levelet hoz, amit azután a szorgalmas emberek leszednek és megesznek. Már most jeleznénk, hogy a racionálisan nem csak a mában gondolkodó és a jövőre is tudatosan gondoló gyűjtő lehetőség szerint mindig csak az egyik levelet gyűjtse be, mert a másik megléte esetén a növény még képes virágot, majd termést is hozni. No igen, a márciusban-áprilisban kihajtó leveleket hamarosan követik az ivarszervek is: a háromszög alapú száron számos fehér, csillag alakú virág helyezkedik el laza ernyőbe rendeződve. Virágzás idején (április-május) a levélgyűjtögetés is alábbhagy, hiszen az aromája ekkor már nem az igazi. A levelek a nyár elején-közepén azután végképp leszáradnak, s a következő tavaszig elő sem bújnak. A növény főleg a nedves, árnyas erdőket, például a gyertyános-tölgyeseket és a bükkösöket kedveli, ahol jellegzetes aljnövényzet-alkotó. Levelét és virágját is még az előtt hozza, hogy teljes mértékben összezárulna felette a mind több napfényt kiszűrő erdei lombkorona. A medvehagyma évelő növény, hagymáiból újra és újra képes kihajtani, de eközben magról is szaporodik - így terjed és újul meg az állomány. Magyarországi paradicsoma kétségtelenül a Mecsek, amelynek számos részén (mind a keleti, mind a nyugati oldalán) előfordul, de más erdős-hegyes részeken, így a főváros környékén is megtaláljuk (bár az a hír járja, hogy a közelmúlt erősen fagyos hajnalai nem tettek jót az állománynak).

 

A medvehagymát lehetőség szerint frissen szedve vagy legalábbis maximum egypár nappal később használjuk fel: szárítva például már nem az igazi. Ha hirtelen nagy adaghoz jutnánk, amit már semmiképpen sem tudunk hirtelen elfogyasztani, akkor rakjuk mélyhűtőbe, alaposan kiporciózva. Kiolvasztás után ugyan már nehezen ismerhető fel az eredeti levélszerkezet, de az aromák többnyire nem vesznek el. Vannak, akik pestóként (olívaolajjal, sajtokkal és fenyőmaggal, esetleg fokhagymával, bazsalikommal összemixelve) teszik hűtőbe, jobb időkre, esetleg csak besózva, vagy simán nemes étolajban konzerválják. De annak nincs párja, amikor frissen - mondjuk egy kis szelet vajas kenyérrel - faljuk fel. A levelek ízére azt is mondhatnánk: jó, jó, de semmi különös. Ám az elementáris érzet, hogy valami friss zöldet eszünk, aminek ugyanakkor van egy határozott, kissé hagymás, pláne fokhagymás aromája, kétségtelenül feldobja reggelinket/vacsoránkat. Ráadásul főételt is főzhetünk - akár a spenóthoz hasonlóan kissé fonnyasztva, rántás nélküli főzelékfélét - belőle, de sokan a medvehagyma-krémlevesre esküsznek. Ezenfelül, a többi hagymaféléhez hasonlóan, fűszerként adagolható más ételekbe - és ki ne hagyjuk a már említett (a lengyelek és tatárok által is kultivált!) saláta-összetevőként történő élvezetét se!

Minden ízében

De nem is volna igazi a kultusz, ha nem annak tudatában épült volna ki, hogy a medvehagyma régóta kedvelt és felhasznált gyógynövény. A népi gyógyászat többnyire vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonított neki - mondanunk sem kell, a gyógyszerkutatás még adós a medvehagyma efféle jótékony szerepét igazoló ellenőrzött klinikai kísérletekkel. Addig be kell érnünk a laikus tapasztalatokon alapuló, több-kevesebb megalapozottságú hiedelmekkel, melyek szerint a medvehagyma jót tesz a gyomornak - egyaránt használ krónikus hasmenés és szorulás ellen is (ezt talán a medvék is meg tudják erősíteni). Enyhíti a fejfájás tüneteit, alkalmazható szédülés ellen, habár ez esetben az öngyógyító medvehagymakúra helyett mindenképpen javasolnánk egy alaposabb orvosi vizsgálatot. A vesetisztító, húgyhólyagürítő, vértisztító hatás mindenképpen verifikálandó volna - hasonlóképpen az a vélekedés is, hogy nőknél tompítaná a változókori panaszokat. Vissza-visszatérő állítás, hogy a medvehagyma csökkenti a magas vérnyomást. Sajnos már csak szezonális jellege miatt sem volna alkalmas egész évi szintű karbantartására - még az említett mirelit formában sem.

A legendáriumból persze nem hiányoznak a figyelmeztetések sem. Ezek szerint a medvehagyma (közelebbről nem részletezett) hatóanyagai vérlemezke-összecsapódást gátló hatással rendelkeznének, éppen ezért a szintén véralvadásgátló hatású szereket, így a nem szteroid gyulladáscsökkentőket szedő betegek csak orvosi felügyelet mellett ehetnek medvehagymás vajas kenyeret. (Ehhez azt is hozzá szokták tenni, a sebészeti eljáráson már átesett embertársaink nagyobb döbbenetére, hogy ezért nem szabad hagymát enni műtét előtt - s nem azért, mert így a sérvbetegnek még büdös is lesz a szája.) Az ilyen tanítások iránt fogékonyak figyelmét pedig felhívnánk arra is, hogy egyes egzotikus botanikai (pl. ún. "védikus") leírások szerint a hagymaformák "radzsasztikus ételek", azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az "érzelemtestre hatnak", bármit is jelentsen ez.

S végül egy figyelmeztetés a lelkes gyűjtögetők címére: a medvehagyma levele, pláne a gyakorlatlan szüretelők számára, könnyen összetéveszthető a hasonló erdős-nedves részeket kedvelő gyöngyvirágéval (némi erőfeszítéssel más növényekével is - még ha ezek nem is itt élnek, vagy nem is hasonlítanak rá). A baj csak az, hogy bár kis mennyiségben a gyöngyvirág levele is gyógyhatású, hatóanyaga (elsősorban a 38-féle szívglikozid - például a digitáliszhoz hasonló hatású convallatoxin, no meg szaponinok) nagyobb adagban benyelverendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okozhat. Igazán súlyos, pláne halálos mérgezéshez azért elég sokat meg kellene enni, ami - nem túl jó ízű lévén - nehezen menne. Némileg megkönnyíti a dolgunkat, hogy a gyöngyvirág levelei egyáltalán nem fokhagymaszagúak (ez egy medvehagymaligetben, pláne, ha kicsit rá is léptünk a növényekre, már messziről érezhető) - s végső esetben, beléjük harapva is érzékelhető a markáns íz hiánya. A virágzatuk illatában jelentkező alapvető különbségről pedig már nem is beszélnénk.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Vezető és Megvezető

Ha valaki megnézi a korabeli filmhíradókat, azt látja, hogy Hitlerért rajongtak a németek. És nem csak a németek. A múlt század harmincas éveinek a gazdasági válságból éppen csak kilábaló Európájában (korántsem csak térségünkben) sokan szerettek volna egy erőt felmutatni képes vezetőt, aki munkát ad, megélhetést, sőt jólétet, nemzeti öntudatot, egységet, nagyságot – és megnevezi azokat, akik miatt mindez hiányzik.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.

Hallják, hogy dübörgünk?

A megfelelően lezárt múlt nem szólhat vissza – ennyit gondolnak történelmünkről azok a politikai aktorok, akik országuk kacskaringós, rejtélyekben gazdag, ám forrásokban annál szegényebb előtörténetét ideológiai támaszként szeretnék használni ahhoz, hogy legitimálják jelenkori uralmi rendszerüket, amely leg­inkább valami korrupt autokrácia.

Próbaidő

Az eredetileg 2010-es kötet az első, amelyet a szerző halála óta kézbe vehettünk, immár egy lezárt, befejezett életmű felől olvasva. A mű megjelenésével a magyar nyelvű regénysorozat csaknem teljessé vált. Címe, története, egész miliője, bár az újrakezdés, újrakapcsolódás kérdéskörét járja körül, mégis mintha csak a szerzőt, vele együtt az életet, a lehetőségeket búcsúztatná.

A puritán

A puritán már kora gyermekkorában nagyon puritán volt. Mondták is a pedagógusok a szülői értekezleten, hogy jó gyerek, csak egy kicsit puritán. Aztán, az értekezlet végén, hogy ne hallja a többi szülő, Aranka néni megsúgta, valójában a puritán a legpuritánabb az osztályban, meglehet, az egész iskolában, jobb lesz, ha odafigyelnek rá.

Költözik a hivatal

Lassan tíz éve jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a Várnegyedbe kell költöznie, a „Budapest I. kerület, Szentháromság tér 6. szám alatti ingatlanba”.

Fájni fog

A tengerentúlon immár hivatalos forrásból is áradnak az oltásszkeptikus sugalmazások, amelyeket egy gyanús vizsgálat hivatott alátámasztani. Az ilyesfajta nemzetközi példák itthon is felerősítik az oltáskerülők hangját.

Tudás és hatalom

Második ciklusának elején Donald Trump nekitámadt a legjelesebb amerikai egyetemeknek is. Elnöki hatalmát – amely ezen a területen erősen kérdéses, a végső szót a bíróságok mondják majd ki – immár arra is használja, hogy fél tucat elit magánegyetemet zsaroljon állami források visszatartásával és adószigorítások kilátásba helyezésével: ha nem regulázzák meg palesztinpárti tanáraikat és diákjaikat, és nem számolják fel esélyegyenlőségi programjaikat, oda a washingtoni pénz.