étel, hordó

Víg molnár / Csopak

  • ételhordó
  • 2013. április 7.

Gasztro

Vitatkozhatunk, hogy a Balaton novemberben vagy februárban nyújt-e szomorúbb képet, de abban egyetértés van, hogy az utóbbi legalább reménnyel tölt el. Ez persze nem menti a helyzetet. A számos kés-villás KRESZ-tábla ilyenkor téves információval szolgál, ebédidőben legfeljebb a családi ház konyhája tűnik biztos pontnak. Már épp a Dankó rádióra tekernénk az állomáskeresőt, amikor nemcsak a puccos ingatlan kontúrja, de az "egész évben nyitva" felirat is előbukkan a 71-es út ködéből. A Víg Molnár Csopak gyöngyszeme, 1971-ig vízimalom működött itt, tudomásunk szerint a névadó azután sem szomorodott el, hogy nyugdíjba küldték. Néhány évtizeddel később annál jobban, de ahogy a hetvenes években törvényszerű volt, hogy az efféle néprajzi közegbe ún. folklórcsárdát álmodjanak a nyugatnémet közönség legnagyobb örömére és lehúzására, úgy logikus volt annak teljes leépülése is két évtizeddel később. "Hosszú éveken át jól működő, híres vendéglője volt a gyorsan fejlődő falunak, amely a növekvő turizmusnak volt köszönhető. Amíg hozzá nem értő emberek az enyészet útjára juttatták, az épület teljesen lepusztult, elhanyagolttá vált. 2011 tavaszán döntöttünk, családi vállalkozás keretében megvásároltuk az ingatlant, látva benne a szépséget és a szakmai kihívást. Újragondolva a vendéglátás mai igényeit, megkezdtük a felújítást."


 

Ezt a mostani étlapból tudjuk, de nem kell nagyon elmélyedni a szövegben, hogy észrevegyük: "a belelátott szépség" valósággá vált. A Víg Molnár úgy maradt népies, hogy épp azokat a rémes kellékeket - filcterítő, miskakancsó, szívlyukas faszék, mellényes pincér stb. - mellőzték, amik általában az ilyen helyeket jellemzik. Az enteriőr nyers és rusztikus, a sarokban álló kemence működik.

Az ízléses berendezésen, no meg az udvarias kiszolgáláson felbátorodva a halakra voksolunk, noha tudjuk jól, errefelé az ilyesmi többnyire veszélyes üzem - legalábbis szezonban. Bár fogalmunk sincs, hogy valóban a tóból származik-e a balatoni halászlé (1400 Ft) alapanyaga, de friss és szinte zsírmentes, vagyis jócskán bepirosaranyozza a napunkat. De még ennél is jobb a roston sült fogasfilé (2500 Ft), valósággal elolvad a szánkban, így legfeljebb a fantasztikus nudlin rágódhatunk (fokhagymás spenótmártással), no meg azon, hogy vajon mi változtunk-e vagy a balatoni vendéglátás. Az biztos, hogy többé nem akarunk gnocchit látni, ám amikor a habkönnyű gesztenyés, fahéjas, almás pohárkrémmel (850 Ft) is elégedetten végzünk, nincs más dolgunk, mint hogy reményünket fejezzük ki: a Víg Molnárban senki nem jön azzal, hogy "ne várd a májust", és a szezonban is minimum ilyen színvonalon teljesít a téli meglepetés.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.