chili&vanília

Koreai palacsinta

Gasztro

- Nálunk, Koreában másképp zajlik egy étkezés, mint itt, Magyarországon. Nem egymás után következnek az egyes fogások, hanem mindent egyszerre fogyasztunk: kimchit (erjesztett, csípős káposzta), levest, rizst, zöldségeket és húst. Reggelire természetesen meleg levest és kimchit eszünk. Ebédre, mondjuk, bibimbapot, rizses egytálételt, amelyre pirított húst, zöldségeket és tükörtojást teszünk. Van egy érdekes szokás: az asztalnál meg kell várni, amíg a férfi először felemeli a kanalat, belemeríti a levesbe, csak ezt követően kezdhetnek el enni a nők is. Vacsorára a változatosság kedvéért rizst, kimchit és levest főzünk. Mindig készítünk banchant, általában háromfélét, ezek apró tálkában tálalt, kis adag zöldségfélék, amelyeket mindig frissen dobunk össze - meséli Lee asszony, a Hold utcai piac emeletén található koreai kifőzde bájos szakácsnője. Tőle tanultam az alábbi palacsintát is, amely a koreai fogások közül az egyik kedvencem. A tésztáját készíthetjük sima búzalisztből is, de ha rizsliszttel keverjük, különleges, kissé nyúlós textúrát kap. Cikkekre szeletelve, szójaszószos lébe mártogatva fogyasztják, és aki nem kedveli a halakat, rákokat, készítheti csak zöldségekkel is.


Ropogós palacsinta újhagymával és tenger gyümölcseivel (Haemul pajeon)

Hozzávalók (2 nagy, 24 cm átmérőjű palacsintához)

Kb. 2,5 dl víz

15 dkg búzaliszt

10 dkg rizsliszt

2 tojás

egy csipet őrölt kurkuma

6 evőkanál napraforgóolaj

1 csokor újhagyma, 10 cm hosszú csíkokra szeletelve

6-8 nyers garnéla, megtisztítva, hosszában

félbevágva

15 dkg nyers tintahal, felcsíkozva

Mártogató:

1 dl szójaszósz

1 gerezd fokhagyma, reszelve

0,5 kávéskanál csípős paprikakrém (gochujang)

egy csipet őrölt bors

1 kávéskanál cukor

1 kávéskanál pirított szezámmag

Keverőtálban összekeverjük a vizet, a liszteket és a tojást. Elektromos habverővel palacsintatészta sűrűségűre keverjük. Egy csipet őrölt kurkumát adunk hozzá, hogy szép színe legyen. Felforrósítunk egy 24 cm átmérőjű serpenyőt, és beleöntjük az olaj felét. Merőkanállal belemerjük a palacsintatészta felét. Lassú tűzön addig sütjük, amíg a felülete elveszíti a nyerseségét, és félig megsült, de még lágy. Körben elosztjuk rajta a felcsíkozott újhagyma felét, valamint a hagymák között a tintahalcsíkokat és a hosszában félbevágott garnélákat (ez utóbbiaknak is a felét használjuk fel, hogy maradjon a másik palacsintára is). Kb. 5 percig sütjük, amíg a garnéla rózsaszínű lesz. Ha ügyesek vagyunk, megpróbálhatjuk megfordítani úgy, hogy egy nagy tálra csúsztatjuk, arra egy ugyanakkora tányért borítunk, megfordítjuk, és így csúsztatjuk vissza a serpenyőbe. A műveletet megismételjük az alapanyagok másik felével. Miközben sülnek a palacsinták, összekeverjük a mártogató hozzávalóit.

A kész palacsintát nyolc cikkre vágjuk, és a mártogatóval tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.