étel, hordó

Poirot – Érd

  • ételhordó
  • 2016. március 18.

Gasztro

Egy köpésre az érdligeti vasútállomás, de senki ne gondoljon az Orient expresszre, pláne gyilkosságra. Valószínű, hogy a kertvárosi pub (Érd, Szegfű u. 24.) névadóját (tulajdonosát) nem a híres felügyelő ügyei, sokkal inkább elképzelt szabadidős tevékenysége – ivás – ihlette meg, s ezt terjedelmes belga sörlappal nyomatékosította (tételenként általában 950 forint/0,33 l üveg). Ráadásul többféle csapolt belgát is mérnek (500–750 Ft/pohár), úgyhogy nincs okunk panaszra, minden bizonnyal Pest megye legnagyobb kínálattal bíró belga sörbarlangját vettük célba. Csakhogy a Poirot alcímében nemcsak sörözőnek, hanem „belga bistrónak” is tartja magát, ami a hazai körülmények között elég merész vállalás. Vagy épp fordítva. Hiszen ki mondaná meg elsőre, hogy a sörök mellett még mit kell tudnia egy belgának?

Nem néztünk utána, de az étlapot böngészve kicsit elbizonytalanodunk. Mert igaz ugyan, hogy belga burgerről (1590 Ft) meg nemzetközi sajtok válogatásáról (1590 Ft) is olvashatunk, mégis az olyan fogások vannak többségben, mint a hortobágyi húsos palacsinta (1850 Ft), a vasi borzas (2150 Ft) vagy a kolozsvári töltött káposzta (1550 Ft). Viszont a házi kencék pirítóssal (1850 Ft) névvel jelölt előétel (szárnyas-, padlizsán- és tojáskrém hármasa) talán Belgiumban sem lenne különösen extrém, habár az itteni legjobb, a padlizsánkrém minimum határeset. Ugyanezt mondhatjuk a rumos meggyes gesztenyekrémlevesről is (850 Ft). A hideg, tejszínhabos, meggyes golyókkal bélelt édesség inkább desszert, mint leves, bár normál méretű kanállal is meg lehet enni – akár Brüsszelben is. Az ördögbugyornak (2150 Ft) nevezett, disznóval, csirkével és paprikás öntettel töltött reszelt sajtos tócsni viszont annyira kelet-európai, hogy egyből a Nyugati pályaudvar közelében lévő, tévesen legendásnak mondott Szlovák étterem ugrik be. Szerencsére ez nem úszik az olajban, és a húsok sem gyanúsak, viszont csíp, mint az isten nyila. Ellenben az egészben sült pisztráng (2550 Ft) minden várakozásunkat felülmúlja. Húsa úgy olvad le a csontokról, mint a vaj, és tulajdonképpen meg sem kell rágni. A citrom csak ront az ízén.

Figyelmébe ajánljuk