chili&vanília

Túrógombóc

Gasztro

Gőzgombóc, barackos, epres, szilvás gombóc, mochi (rizslisztből készülő, gyakran vörösbabpürével vagy fekete szezámpasztával töltött ázsiai gombóc) – a sor végtelen, ahány ország és kultúra, annyiféle gombóc. Ha csak a szomszédaink konyháiban nézünk körül, a sor nem rövid, a csehek és az osztrákok a legerősebbek. Túrógombóc nemcsak nálunk létezik, a cseheknél azonban a túróból tésztát gyúrnak, és megtöltik gyümölccsel. A klasszikus túrógombóc az egyik legkedveltebb magyar desszert, szinte minden étterem étlapján megtalálható, és jól lemérhető rajta a vendéglő szellemisége is – mennyire légies, mennyire friss a gombóc? Ahány család, annyiféle recept, az alábbit egyik kedvenc séfemtől, Hadzsala Krisztiántól kaptam, és azon kívül, hogy egy­értelműen ez a világ legjobb túrógombóca, még egy óriási előnye van: a túrós masszát előző este kell összekeverni (hogy a gríz megduzzadjon benne), és másnap csak a gombócokat kell formázni, majd 6 percig főzni. Kevés munkát igénylő klasszikus közönségkedvenc – hátha valaki éppen a legmegbízhatóbb recept után kutat!

 

Klasszikus túrógombóc

Hozzávalók (6 adag)

 

700 g morzsalékos túró

2 tojás

80 g búzadara

50 g porcukor

1 kávéskanál só

1 citrom reszelt héja

150 g vaj

300 g panko, vagy házi morzsa

Tálaláshoz:

vaníliás tejföl, szezonális bogyós gyümölcsök

 

A túrót villával szétnyomkodjuk, ha szükséges, előtte jól lecsepegtetjük. Hozzákeverjük a két felvert tojást, a búzadarát, a cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Alaposan összekeverjük a masszát. Fóliával lefedjük, és legalább 6 órára, vagy egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap nagy lábasban vizet forralunk. A túrós masszából nedves kézzel kb. pingponglabda-méretű (kb. 60 g-os) golyókat formázunk. A vízben kifőzzük, egészen pontosan 6 perc alatt. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és aranyszínűre pirítjuk benne a morzsát. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, a sütőben is piríthatjuk a morzsát, úgy, hogy kiterítjük egy tepsire, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal. A kifőzött túrógombócokat még melegen meghempergetjük a ropogós morzsában. Vaníliás tejföllel vagy gyümölcsmártással tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.