chili&vanília

Túrógombóc

Gasztro

Gőzgombóc, barackos, epres, szilvás gombóc, mochi (rizslisztből készülő, gyakran vörösbabpürével vagy fekete szezámpasztával töltött ázsiai gombóc) – a sor végtelen, ahány ország és kultúra, annyiféle gombóc. Ha csak a szomszédaink konyháiban nézünk körül, a sor nem rövid, a csehek és az osztrákok a legerősebbek. Túrógombóc nemcsak nálunk létezik, a cseheknél azonban a túróból tésztát gyúrnak, és megtöltik gyümölccsel. A klasszikus túrógombóc az egyik legkedveltebb magyar desszert, szinte minden étterem étlapján megtalálható, és jól lemérhető rajta a vendéglő szellemisége is – mennyire légies, mennyire friss a gombóc? Ahány család, annyiféle recept, az alábbit egyik kedvenc séfemtől, Hadzsala Krisztiántól kaptam, és azon kívül, hogy egy­értelműen ez a világ legjobb túrógombóca, még egy óriási előnye van: a túrós masszát előző este kell összekeverni (hogy a gríz megduzzadjon benne), és másnap csak a gombócokat kell formázni, majd 6 percig főzni. Kevés munkát igénylő klasszikus közönségkedvenc – hátha valaki éppen a legmegbízhatóbb recept után kutat!

 

Klasszikus túrógombóc

Hozzávalók (6 adag)

 

700 g morzsalékos túró

2 tojás

80 g búzadara

50 g porcukor

1 kávéskanál só

1 citrom reszelt héja

150 g vaj

300 g panko, vagy házi morzsa

Tálaláshoz:

vaníliás tejföl, szezonális bogyós gyümölcsök

 

A túrót villával szétnyomkodjuk, ha szükséges, előtte jól lecsepegtetjük. Hozzákeverjük a két felvert tojást, a búzadarát, a cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Alaposan összekeverjük a masszát. Fóliával lefedjük, és legalább 6 órára, vagy egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap nagy lábasban vizet forralunk. A túrós masszából nedves kézzel kb. pingponglabda-méretű (kb. 60 g-os) golyókat formázunk. A vízben kifőzzük, egészen pontosan 6 perc alatt. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és aranyszínűre pirítjuk benne a morzsát. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, a sütőben is piríthatjuk a morzsát, úgy, hogy kiterítjük egy tepsire, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal. A kifőzött túrógombócokat még melegen meghempergetjük a ropogós morzsában. Vaníliás tejföllel vagy gyümölcsmártással tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Két óra X

Ayn Rand műveiből már több adaptáció is született, de egyik sem mutatta be olyan szemléletesen az oroszországi zsidó származású, ám Amerikában alkotó író-filozófus gondolatait, mint a tőle teljesen független Mountainhead.

Megtörtént események

  • - turcsányi -

A film elején megkapjuk az adekvát tájékoztatást: a mű megtörtént események alapján készült. Első látásra e megtörtént események a 20. század második felének délelőttjén, az ötvenes–hatvanas évek egymásba érő szakaszán játszódnak, a zömmel New York-i illetékességű italoamerikai gengsztervilág nagyra becsült köreiben.

Élet-halál pálinkaágyon

Óvodás korunktól ismerjük a „Hej, Dunáról fúj a szél…” kezdetű népdalt. Az első versszakban mintha a népi meteorológia a nehéz paraszti sors feletti búsongással forrna össze, a második strófája pedig egyfajta könnyed csúfolódásnak tűnik, mintha csak a pajkos leánykák cukkolnák a nyeszlett fiúcskákat.

Egy fölényeskedő miniszter játékszere lett a MÁV

A tavalyi és a tavalyelőtti nyári rajtokhoz hasonlóan a vasúttársaság most sem tudott mit kezdeni a kánikula, a kereslet és a körülmények kibékíthetetlen ellentétével, s a mostani hosszú hétvégén ismét katasztrofális állapotok közt találhatták magukat az utasok.

A botrány határán

A Nádas-életműsorozat leg­újabb kötetét a színházi világnap alkalmából mutatták be az Örkény Színházban. Hogy hazai színházi életünk hogyan viszonyul ezekhez a magyar drámahagyományból kilógó művekhez, arra éppen egy Örkény-dráma, a Kulcskeresők címével válaszolhatunk.