chili&vanília

Túrógombóc

Gasztro

Gőzgombóc, barackos, epres, szilvás gombóc, mochi (rizslisztből készülő, gyakran vörösbabpürével vagy fekete szezámpasztával töltött ázsiai gombóc) – a sor végtelen, ahány ország és kultúra, annyiféle gombóc. Ha csak a szomszédaink konyháiban nézünk körül, a sor nem rövid, a csehek és az osztrákok a legerősebbek. Túrógombóc nemcsak nálunk létezik, a cseheknél azonban a túróból tésztát gyúrnak, és megtöltik gyümölccsel. A klasszikus túrógombóc az egyik legkedveltebb magyar desszert, szinte minden étterem étlapján megtalálható, és jól lemérhető rajta a vendéglő szellemisége is – mennyire légies, mennyire friss a gombóc? Ahány család, annyiféle recept, az alábbit egyik kedvenc séfemtől, Hadzsala Krisztiántól kaptam, és azon kívül, hogy egy­értelműen ez a világ legjobb túrógombóca, még egy óriási előnye van: a túrós masszát előző este kell összekeverni (hogy a gríz megduzzadjon benne), és másnap csak a gombócokat kell formázni, majd 6 percig főzni. Kevés munkát igénylő klasszikus közönségkedvenc – hátha valaki éppen a legmegbízhatóbb recept után kutat!

 

Klasszikus túrógombóc

Hozzávalók (6 adag)

 

700 g morzsalékos túró

2 tojás

80 g búzadara

50 g porcukor

1 kávéskanál só

1 citrom reszelt héja

150 g vaj

300 g panko, vagy házi morzsa

Tálaláshoz:

vaníliás tejföl, szezonális bogyós gyümölcsök

 

A túrót villával szétnyomkodjuk, ha szükséges, előtte jól lecsepegtetjük. Hozzákeverjük a két felvert tojást, a búzadarát, a cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Alaposan összekeverjük a masszát. Fóliával lefedjük, és legalább 6 órára, vagy egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap nagy lábasban vizet forralunk. A túrós masszából nedves kézzel kb. pingponglabda-méretű (kb. 60 g-os) golyókat formázunk. A vízben kifőzzük, egészen pontosan 6 perc alatt. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és aranyszínűre pirítjuk benne a morzsát. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, a sütőben is piríthatjuk a morzsát, úgy, hogy kiterítjük egy tepsire, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal. A kifőzött túrógombócokat még melegen meghempergetjük a ropogós morzsában. Vaníliás tejföllel vagy gyümölcsmártással tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk