Tartalom

(2016-02-18)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Egyedül, bután

A lapzártánk előtti napon, február 15-én zajlott a visegrádi négyek ünnepélyes tanácskozása, megjelent Bohuslav Sobotka, Beata Szydło, Robert Fico és Orbán Viktor, a fő téma az volt, hogy merre legyen az arra a menekültválság kérdésében.

Publicisztika

Publicisztika

Kegyenckeringő - Orbán Viktor káderpolitikájáról

Orbán sikerének egyik ritkán emlegetett titka menedzseri képességeiben rejlik. Az, ahogyan megválogatja embereit, majd, ha szükséges, megszabadul tőlük, de úgy, hogy a többségüket mégis magához láncolja – kétségkívül vezetői képességekről tanúskodik.

Publicisztika

A halál válogat

A népességcsökkenés és a halandóság Magyarországon

Elterjedt nézet, hogy az elmúlt évtizedek népességfogyása Magyarországon a régóta jellemző alacsony termékenységnek tudható be. Csakhogy ez az állítás még félig sem igaz.

Egotrip
Külpol
Belpol

Győrffy Balázs agrárkamarai elnök kérdőjelei

Belpol

A rend hűséges szolgálója

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke körül mostanában forr a levegő. A fideszes Győrffy Balázsnak nekiment az ellenzék, de lapunk információi szerint inkább politikai barátaitól kell tartania. Szinte a semmiből jött, de túlságosan erős lett.

A nagy festménykölcsönzési balhé

Belpol

Habony, Ámor, meg a többiek

2014 elején Habony Árpád a Szépművészeti Múzeumtól igen olcsón kikölcsönzött másodvonalbeli olasz és németalföldi festményekben gyönyörködhetett egy magánlakásban. Vajon mi is megtehetnénk ezt?

Mihez kezdenek a tanárok a tüntetés után?

Belpol

Felálltak

A beígért kormányzati intézkedések ellenére legalább húszezren tüntettek szombaton a pedagógusok mellett. A tiltakozási hullám elindítói magukhoz ragadnák a kezdeményezést, a legnagyobb szakszervezet sztrájkolni készül.

Zene

Bán Zoltán András

Zene

A szellemi Magyarország

Kurtág György 90 éves

Miről beszélünk, amikor ma Kurtág Györgyről beszélünk, mit ünnepelünk személyében, mit idézünk eszünkbe 90. születésnapján?

Film

Film

Film

Félelem nélkül

Todd Haynes: Carol

Hálásak lehetünk a Carol alkotóinak, mert végre nem azon kell fanyalogni, hogy mit műveltek megint egy jó könyvvel.

Színház

ZSINÓRPADLÁS - A sztárkultusz hazai kezdetei

Színház

Virágok, koszorúk, csókok

Fáklyászenék és költemények, országosan megünnepelt jubileumok és hódolattal elkeresztelt tyúkhúslevesek – a régi magyar közönség hamar kitanulta a módját, hogyan tisztelegjen kedvenc színészei előtt.

ZSINÓRPADLÁS - Interjú

Színház

„Nagy szabadságot kaptunk”

Bálint Anett és Bálint Petra színészek

Húsz éve oszlopos tagjai a legendás inárcsi színjátszásnak, és alapítói az abból kinövő, egyre sikeresebb KB35 Inárcs társulatnak. A MU Színházban látható Engedjki! az első előadás, ahol a hasonlóságuk a rendezői koncepció része.

ZSINÓRPADLÁS - Színház és szórakozás

Színház

Lehetne a nézők előtt járni

Egyre inkább nevetni és a valóságról pár órára megfeledkezni vágynak a színházba járók – a színházak pedig kénytelen-kelletlen követik az igények változását. A tendencia a függetleneket sem kíméli.

Könyv

Könyv

Könyv

A rettenthetetlen

Farkas Zoltán–Kiss László: Outcast – Kitaszítottan a világhírig

Ma már szerencsére sokan ismerik Farkas Zoltán történetét, a roma fiúét, aki egy alulfelszerelt mezőkovácsházi próbateremből Európa legjelentősebb metálkiadójáig küzdötte fel magát és zenekarát, az Ektomorfot.

Interaktív
Képzőművészet

Orosz avantgárd az MNG-ben

Képzőművészet

A kivételesség szelleme

A művészet forradalma címmel megnyílt kiállítás nemcsak a híres – és külföldön először látható – jekatyerinburgi gyűjteményt mutatja be, hanem a képzőművészet egyik kiemelkedő korszakát is, amelyet megszállt a politika.

Gasztro
Riport

Családok az utcán

Riport

Átmenet a semmibe

A lakhatási krízishelyzetbe került családok maximum másfél évre igénybe vehetik a családok átmeneti otthonát – már ha tudják. A rendszer túlterhelt, a bekerülés rendkívül nehéz. Nagy változtatásokra lenne szükség, de hiába vannak elképzelések, nem mozdul semmi.

Lokál
Tudomány

Interjú

Tudomány

Gravitációs hullámok: „Januárban még nem mondhattam meg”

Frei Zsolt asztrofizikus

A gravitációs hullámok felfedezése önmagában is rendkívül izgalmas fejlemény, ráadásul további, az univerzum szerkezetére, összetételére vonatkozó kutatásokat inspirálhat, s a méréseket hamarosan már az űrben végezhetjük. Erről is beszélt nekünk a felfedezésben aktívan részes magyar kutatócsoport vezetője.

Tévétorrent