chili&vanília

Salmorejo

Gasztro

Salmorejo – andalúz, hideg paradicsomleves

Mindössze öt hozzávaló szükséges a nyár egyik legjobb, hideg leveséhez: érett paradicsom, szikkadt kenyér, fokhagyma, sherry ecet, olívaolaj (só, bors). A neve salmorejo (önálló kategória, nem keverendő a gazpachóval), és csakis a paradicsomszezon csúcsán készíthető, ugyanis az egész kizárólag a paradicsomról szól. Ez az andalúz leves Córdobából származik, a hagyományos gazpachóhoz képest sűrűbb, és nincs benne egyéb zöldség (uborka, paprika, hagyma). Szikkadt kenyér sűríti, emiatt kifejezetten laktató. A tetejére hagyományosan szárított sonkát és darabolt keménytojást szórnak, hogy még tartalmasabb legyen, érdemes így is kipróbálni, de akár olívaolajban átforgatott koktélparadicsomot is tehetünk rá. Ha esetleg másnapra marad belőle, addigra besűrűsödik (a sűrűségét vízzel lehet beállítani), nagyszerű mártásként, például grillhúsok, serpenyős garnéla, de akár sült cukkini, padlizsán mellé is.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.