chili&vanília

Savanyúság, de gyümölcs

  • chili&vanília
  • 2021. június 23.

Gasztro

Spenótos-mazsolás csirkemáj burgonyapürével és ecetes cseresznyével

Egészen új dimenziót nyit meg a gyümölcsök savanyítása a nyaranta aktuális gyümölcstartósítás területén. A hagyományos kompótokon és befőtteken túl a nemzetközi gasztronómiában is egyre elterjedtebb a kovászolt vagy más módon savanyított gyümölcsfélék világa. Eperszezonban néhány éve nálunk is sok séfnél találkozhatunk például a kovászolt eperrel – ilyenkor az éretlen, zöld epret teszik el szinte ugyanazzal a módszerrel, mint a kovászos uborkát. De sózott, éretlen ribizlihez, savanyított zöldfügéhez vagy éppen sós egreshez is lehet szerencsénk, ha például Tóth Szilárd séf konyhájában találjuk magunkat. A hagyományos, tejsavas erjesztés (kovászolás) nem minden gyümölcsnek áll jól, a cseresznye például sokkal különlegesebb fűszeres, ecetes lében eltéve. Az alább ajánlott fogásban csirkemáj mellé kerül, amivel nagyszerű. A csirkemáj gyakori vendég a konyhámban és jelen rovatban is, mindenkit csak biztatni tudok a megkedvelésére. Elkészítésének tökéletes technológiája: miközben a tűzhelyen készül a mártás, a májat a sütő grillfokozatán hét perc alatt pirosra sütjük, a mártásban már csak röviden készre főzzük. Viszlát, szétpukkadó, „köpködő”, bézs, grízes, túlfőtt májak! A csirkemáj így mindig krémes állagú, közepén enyhén rózsaszínű lesz. A trükkért köszönet Lakatos Tímea szakácsnőnek. A mazsolás, spenótos csirkemájat burgonyapürével ajánlom, de fehérrépa-, zeller- vagy karfiolpüré is kiváló hozzá.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.