étel, kihordó

Senbazuru Bistro

  • ételhordó
  • 2021.05.26 20:55

Gasztro

Japánban a szerencsét nem a malac túrja ki, hanem az ezer évig élő darumadár hozza, a senbazuru kifejezés is ehhez kötődik.

Magyar jelentése: „ezer origami daru”, a hagyomány szerint, akinek van türelme ennyi papírmadarat hajtogatni, annak garantált a szerencséje is. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy valamilyen nagy esemény előtt kell nekilátni a „papírmunkának”, például az, aki az esküvője előtt készíti el az ezer darvat, békés és boldog házaséletre számíthat. De mivel az origami szent dolog, mindenre alkalmazható: „2019 májusában mi is elkészítettük a madarainkat, azért hogy egyetlen álmunk teljesüljön: létrehozhassunk egy olyan helyet, ahol együtt élvezhetjük a minőségi ázsiai ételeket és italokat – mindezt a szeretteink társaságában. Reméljük, hogy a jövőben is ugyanolyan szeretettel élhetjük meg ezt az álmot, mint ahogy azt az első 1000 madár megszületése idején tettük” – olvassuk a Jókai utca 1. szám alatt működő Senbazuru Bistro honlapján, és ugyan személyesen még várnánk a madárlessel, a választék láttán muszáj a futárt ugrasztani. A vártnál úgy tíz perccel hamarabb érkezik, bár ennek most nincs akkora jelentősége, a Senbazuruban ugyanis szusiból a legnagyobb a választék, úgyhogy nem számít a hőmérséklet. De azért van más is. Ha a tavaszi tekercset (990 Ft) a kínai gyorsbüfék átlagához mérjük, akkor nemcsak a szerencsésebb olajhasználatot, de a többféle zöldséges tölteléket is érdemes kiemelni, mivel sokkal gazdagabb, mint a megszokott káposztás-rizses pótlék. A miszo levesnél (690 Ft) értékeljük a futár gyorsaságát, s mellőzzük a melegítést. Ami azt illeti, rosszat nem mondhatunk róla, bár az is igaz, hogy jót még a legjobb miszóról sem lehet mondani. A „lazac lovers” nevezetű 2 személyes szusitál (7990 Ft) 28 darabos kiszerelésben érkezik: az algaroládos makik (10 db) és a lazacbundás nigirik (18 db) külsőre ugyanolyanok, de a töltelék eltérő. Hol avokádó, hol uborka, hol tigrisrák, de sajtos is van. A lényeg mégis a lazac és a már-már tökéletes rizs, mely az összes falat velejárója. Külön öröm, hogy a gyömbért és a wasabit sem csak nagyítóval lehet észrevenni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.