chili&vanília

Tőtikék

Gasztro

Töltött karalábélevél citromos-joghurtos karalábémártással

Dolma, tőtike, padlutka, szárma – különböző kultúrákban más és más elnevezésekkel illetik a különböző töltött leveleket vagy zöldségeket, amelyek palettáján mindenki talál a saját ízlésének valót. A terminológia sokféle, azonban alapvetően két csoportra oszthatóak: húsos és húsmentes változatokra, az előbbieket többnyire melegen, gyakran valamilyen mártással tálalják, az utóbbiakat hidegen, olívaolajjal. A vega dolmák tölteléke többnyire elsősorban rizs, amit fűszerekkel, magvakkal, mazsolafélékkel tarkítanak. A dolma lehet üregesre vájt, majd megtöltött zöldség (padlizsán, paprika, paradicsom, krumpli stb.), vagy zöld levélbe (szőlőlevél, káposzta, mángold, tormalevél stb.) tekert töltelék. Szinte biztos, hogy az Oszmán Birodalom konyháiból indultak, hogy aztán a Balkán-félsziget, a Dél-Kaukázus, Irán, Nyugat- és Közép-Ázsia régióinak konyháiban is elterjedjen. Mindenkinek megvan a maga változata az étel elkészítéséhez, Magyarországon belül is. Az alább ajánlott töltött karalábélevél egyik hagyományos főzési módnak sem felel meg, de a tavasz és a nyár során az egyik leggyakoribb étel lesz, olyan finom. Négy szem karalábé teljes felhasználásával készül, és ha véletlenül nem jutunk karalábélevelekhez, akkor azokat helyettesíthetjük más levéllel is, pl. mángolddal. Langyosan a legfinomabb, hétvégi családi ebédre ajánlom.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.