Dolma, tőtike, padlutka, szárma – különböző kultúrákban más és más elnevezésekkel illetik a különböző töltött leveleket vagy zöldségeket, amelyek palettáján mindenki talál a saját ízlésének valót. A terminológia sokféle, azonban alapvetően két csoportra oszthatóak: húsos és húsmentes változatokra, az előbbieket többnyire melegen, gyakran valamilyen mártással tálalják, az utóbbiakat hidegen, olívaolajjal. A vega dolmák tölteléke többnyire elsősorban rizs, amit fűszerekkel, magvakkal, mazsolafélékkel tarkítanak. A dolma lehet üregesre vájt, majd megtöltött zöldség (padlizsán, paprika, paradicsom, krumpli stb.), vagy zöld levélbe (szőlőlevél, káposzta, mángold, tormalevél stb.) tekert töltelék. Szinte biztos, hogy az Oszmán Birodalom konyháiból indultak, hogy aztán a Balkán-félsziget, a Dél-Kaukázus, Irán, Nyugat- és Közép-Ázsia régióinak konyháiban is elterjedjen. Mindenkinek megvan a maga változata az étel elkészítéséhez, Magyarországon belül is. Az alább ajánlott töltött karalábélevél egyik hagyományos főzési módnak sem felel meg, de a tavasz és a nyár során az egyik leggyakoribb étel lesz, olyan finom. Négy szem karalábé teljes felhasználásával készül, és ha véletlenül nem jutunk karalábélevelekhez, akkor azokat helyettesíthetjük más levéllel is, pl. mángolddal. Langyosan a legfinomabb, hétvégi családi ebédre ajánlom.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!