chili&vanília

Sütőtökös laksa

Gasztro

Az őszi–téli időszak alapdarabjával, a sütőtökkrémlevessel egy baj van: igen hamar unalmassá tud válni. Szerencsére egy kis csilivel, curryvel és korianderrel ezen mindig lehet segíteni. Így, ha például egy villámgyorsan elkészíthető, csípős, mogyoróvajas, szójás, gyömbéres fűszerpasztát kever bele az ember, akkor máris hihetetlen izgalmassá válik. Bele egy kis rizstészta, rá néhány darab pirított garnéla (természetesen elhagyható), koriander, újhagyma, és a megszokott levesből máris az egyik legnépszerűbb délkelet-ázsiai (főleg Malajziában és Szingapúrban kedvelt), tartalmas, fűszeres rizstésztás étel, a laksa születik. A laksa eredetileg a 15–16. században Malajziába, illetve az indonéz szigetvilágba bevándorló kínaiak kultúrájából származik, ma a nemzetközi gasztronómiában is gyakori. Ha netán a legegyszerűbben beszerezhető, hosszúkás sütőtök helyett hozzájutunk a nagy méretű, világosszürke héjú, nagydobosi fajtájú sütőtökhöz, az eredmény még parádésabb lesz. A nagydobosi sütőtök évszázados történelmi múltra tekint vissza, az 1920-as években szigorú minőség-ellenőrzés mellett termelték a Mátészalka melletti Nagydoboson, sőt, még a New York-i tőzsdén is kereskedtek vele a településen mezőgazdasági területekkel rendelkező nemesi családok révén. A mítoszból mára nem sok maradt, ez a fajtájú tök azonban most is kiváló, íze extra édes, koncentrált, állaga tömör, krémes. A levesek is finomabbak lesznek belőle, akár a fapados hétköznapi, akár az egzotikus laksa. Utóbbihoz ugyan néhány hozzávalóért el kell bandukolni, de mind könnyen beszerezhető.

 

Currys, sütőtökös krémleves rizstésztával (laksa)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1,2 liter leszűrt zöldségleves vagy víz

60 dkg sültsütőtök-püré

1 narancs leve

só, bors

4 dl (1 doboz) kókusztej

20 dkg rizstészta (cérna- vagy szélesmetélt,

de lehet más tészta is)

A fűszerpasztához:

1 közepes vöröshagyma, nagyobb darabokra vágva

1 csokor koriander, felaprítva

4 cm friss gyömbér, felaprítva

2 gerezd fokhagyma, felaprítva

1 teáskanál vörös currypaszta

1 evőkanál mogyoróvaj

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál szezámolaj

Ízesítéshez: szójaszósz, citrom- vagy lime-lé,

nádcukor

Tálaláshoz: rizstészta, újhagyma zöldje, koriander

 

A leszűrt zöldséglevest (alaplevet) feltesszük főni. Hozzáadjuk a sült sütőtökből készített pürét, a narancs kifacsart levét. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 10 perc alatt összefőzzük. Miközben fő, elkészítjük a fűszerpasztát: aprítógépbe vagy robotgépbe tesszük a hagymát, a friss koriandert, a finomra aprított friss gyömbért és a fokhagymát, a currypasztát, a mogyoróvajat, a szójaszószt és a szezámolajat. Pürésítjük. A kész leveshez adjuk, majd az egészet, a pasztával együtt robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a kókusztejet, 5 percig főzzük. Az ízeket ízlés szerint kiigazítjuk szójaszósszal, citromlével és kevés barna cukorral. Felkarikázott újhagymazölddel, friss korianderrel megszórva, beáztatott rizstésztával tálaljuk. Piríthatunk a tetejére garnélát és zöldeket (a képen pak choi, magyarul bordáskel).

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."