chili&vanília

Sütőtökös laksa

  • chili&vanília
  • 2018. december 22.

Gasztro

Az őszi–téli időszak alapdarabjával, a sütőtökkrémlevessel egy baj van: igen hamar unalmassá tud válni. Szerencsére egy kis csilivel, curryvel és korianderrel ezen mindig lehet segíteni. Így, ha például egy villámgyorsan elkészíthető, csípős, mogyoróvajas, szójás, gyömbéres fűszerpasztát kever bele az ember, akkor máris hihetetlen izgalmassá válik. Bele egy kis rizstészta, rá néhány darab pirított garnéla (természetesen elhagyható), koriander, újhagyma, és a megszokott levesből máris az egyik legnépszerűbb délkelet-ázsiai (főleg Malajziában és Szingapúrban kedvelt), tartalmas, fűszeres rizstésztás étel, a laksa születik. A laksa eredetileg a 15–16. században Malajziába, illetve az indonéz szigetvilágba bevándorló kínaiak kultúrájából származik, ma a nemzetközi gasztronómiában is gyakori. Ha netán a legegyszerűbben beszerezhető, hosszúkás sütőtök helyett hozzájutunk a nagy méretű, világosszürke héjú, nagydobosi fajtájú sütőtökhöz, az eredmény még parádésabb lesz. A nagydobosi sütőtök évszázados történelmi múltra tekint vissza, az 1920-as években szigorú minőség-ellenőrzés mellett termelték a Mátészalka melletti Nagydoboson, sőt, még a New York-i tőzsdén is kereskedtek vele a településen mezőgazdasági területekkel rendelkező nemesi családok révén. A mítoszból mára nem sok maradt, ez a fajtájú tök azonban most is kiváló, íze extra édes, koncentrált, állaga tömör, krémes. A levesek is finomabbak lesznek belőle, akár a fapados hétköznapi, akár az egzotikus laksa. Utóbbihoz ugyan néhány hozzávalóért el kell bandukolni, de mind könnyen beszerezhető.

 

Currys, sütőtökös krémleves rizstésztával (laksa)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1,2 liter leszűrt zöldségleves vagy víz

60 dkg sültsütőtök-püré

1 narancs leve

só, bors

4 dl (1 doboz) kókusztej

20 dkg rizstészta (cérna- vagy szélesmetélt,

de lehet más tészta is)

A fűszerpasztához:

1 közepes vöröshagyma, nagyobb darabokra vágva

1 csokor koriander, felaprítva

4 cm friss gyömbér, felaprítva

2 gerezd fokhagyma, felaprítva

1 teáskanál vörös currypaszta

1 evőkanál mogyoróvaj

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál szezámolaj

Ízesítéshez: szójaszósz, citrom- vagy lime-lé,

nádcukor

Tálaláshoz: rizstészta, újhagyma zöldje, koriander

 

A leszűrt zöldséglevest (alaplevet) feltesszük főni. Hozzáadjuk a sült sütőtökből készített pürét, a narancs kifacsart levét. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 10 perc alatt összefőzzük. Miközben fő, elkészítjük a fűszerpasztát: aprítógépbe vagy robotgépbe tesszük a hagymát, a friss koriandert, a finomra aprított friss gyömbért és a fokhagymát, a currypasztát, a mogyoróvajat, a szójaszószt és a szezámolajat. Pürésítjük. A kész leveshez adjuk, majd az egészet, a pasztával együtt robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a kókusztejet, 5 percig főzzük. Az ízeket ízlés szerint kiigazítjuk szójaszósszal, citromlével és kevés barna cukorral. Felkarikázott újhagymazölddel, friss korianderrel megszórva, beáztatott rizstésztával tálaljuk. Piríthatunk a tetejére garnélát és zöldeket (a képen pak choi, magyarul bordáskel).

Neked ajánljuk