Tartalom

MaNcs 30. évf. 47. sz. (2018-11-22)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Felmegyek miniszterelnök úrhoz

„Így vagy úgy, akkor, ha mindenki, akkor, ha nem mindenki, korán van még, meglátjuk, talán és Jonatán” – válaszolják a közös főpolgármester-jelölés esedékességét firtató körkérdésünkre pár lappal beljebb a magyar ellenzék felkent képviselői gyakorlatilag az összes pártból.

A szerk.

A szerk.

Sohasem késő

Az Országos Bírói Tanácsban (OBT) október elején lezajlott póttagválasztási botrány – amely egy hónap múltán a nyilvánosságban már semmiféle hullámot nem ver, ellenben a szakmán belül továbbra is napirenden van – legalább két szempontból is túlmutat a bíróságok világán, és ezért általános érvényűnek tekinthető.

A szerk.

A szerk.

A szökevény

Azt, hogy a hazájában korrupciós bűncselekmény miatt két év börtönbüntetésre ítélt, volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki politikai menedékjogot kapott a hivatalos magyar szervektől, először az érintett Facebook-bejegyzése kürtölte világgá lapzártánkkor, vagyis kedd délután. (Lapunk 51–52. oldalán lebilincselő írást olvashatnak arról, hogy ki ő, és mi elől menekült el a hazájából.)

Publicisztika
Egotrip

Egotrip

László Géza: Visszajátszás

A libikókahatás

A magas inflációk idején, még a daliás hetvenes években, a közgazdászok sikeresen modellezték azt a gyakori helyzetet, amikor a politikusok ígérgetnek, a gazdasági szereplők egy idő után nem hisznek nekik és a politikai átverést is beárazzák.

Külpol

Mihez kezd Nagy-Britannia a Brexit-alkuval?

Külpol

Fény az alagút közepén

A múlt héten, két és fél évvel a népszavazás után elérkezett az igazság pillanata. A brit kormány és az Európai Unió tárgyalói letették az asztalra a Brexit majd’ 600 oldalas tervezetét. Ahogyan azt borítékolni lehetett, Nagy-Britanniában szinte mindenki kiborult – igaz, távolról sem ugyanazon okokból.

Belpol

Állami és önkormányzati hivatalok a NER szolgálatában

Belpol

Bármit, bárhol, bármikor

Ha egy NER-lovag építkezni akar, akkor nincs előtte akadály: a kormány és hivatalai jó ügynökként mindent intéznek, pénzhiány, per, hatályos építési szabályozás nem probléma, igény szerint bontható és átépíthető lesz bármi.

Interjú

Belpol

Megegyezés helyett megsemmisítés – Földes György ügyvezető, Politikatörténeti Intézet

Erőszakkal kényszerítik a költözésre, vagy megfelelő ellentételezéssel tudja elhagyni székhelyét, a hajdani Igazságügyi Palota egyik szárnyát a Politikatörténeti Intézet (PTI)? Ez a tétje annak az évek óta zajló pernek, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. indított a magyar állam nevében. De mindennek a hátterében nem csak az ingatlan használata áll; a PTI mint baloldali szellemi műhely nemkívánatos a nemzeti együttműködés rendszerében. Az intézet ügyvezetőjével a lassan egy évtizede tartó küzdelmükről beszélgettünk.

Ellenzéki pártok a főpolgármester-jelölti előválasztásról

Belpol

Ha a sarkukra állnak

„Budapest a Fidesz minden gazdasági és politikai ellehetetlenítési kísérlete ellenére sem simult bele teljesen a NER-be. Az ellenzék a fővárosban újraépíthetné magát, ám erre egyelőre semmi jel nem utal” – így indítottuk a már bejelentkezett ellenzéki főpolgármester-jelöltekről szóló cikkünket (lásd: Próbakör, Magyar Narancs, 2018. november 8.), és bár drámai változás nem történt az azóta eltelt két hét alatt, a körvonalazódó főpolgármester-jelölti előválasztás legalább gondolkodásra készteti a pártokat. Budapest és a főpolgármesteri poszt jelentőségével, úgy tűnik, mindenki tisztában van, ahogyan azzal is, hogy a 2019-es önkormányzati választásoknak igenis lehet szerepe a NER megbontásában; és hogy ellenzéki győzelemre mindenekelőtt a fővárosban és néhány nagy-, illetve közepes városban nyílik esély.

Interjú

Belpol

„Megyünk bele a zsákutcába”

Lannert Judit oktatáskutató a romló PISA-eredmények hátteréről

A magyar oktatáspolitika fókuszában a gyerek jólléte helyett egy múltba révedő nemzeti kánon áll, így nem tudjuk felkészíteni a tanulókat a 21. század kihívásaira – állítja Lannert Judit. Az oktatáskutatótól azt is megkérdeztük, hogyan fordulhat elő, hogy az iskolai számítógép-használat Magyarországon nem javít, hanem ront a helyzeten.

Könyv

JÁTSZÓTÉR - Interjú

Könyv

Jobb, ha a gyerek nevel át minket

Kádár Annamária pszichológus

A magyar szülők átlagosan napi 7 percet beszélgetnek a gyerekeikkel, amivel arra tanítják őket, hogy nem kell kommunikálni. Kádár Annamária pszichológussal érzelmi őszinteségről és tekintélyről, önbecsülésről és küzdőképességről, a gyereknevelés és a társadalmi működés párhuzamairól beszélgettünk.

Interjú

Könyv

„Valami nagy, nagy pátosz”

A.O. Scott, a The New York Times újságírója David Foster Wallace-ról

Immár magyarul is olvasható – Kemény Lili és Sipos Balázs fordításának köszönhetően – az Infinite Jest, vagyis a Végtelen tréfa, David Foster Wallace 1100 oldalas nagyregénye. A The New York Times vezető filmkritikusa több alkalommal is méltatta DFW munkásságát – felhívtuk hát, hogy segítsen eligazodni a 2008-ban, 46 évesen a halált választó szerző életművében.

JÁTSZÓTÉR - melléklet gyerekekről felnőtteknek

Könyv

"A félelemmel való manipulációban nincs semmi új"

Al Ghaoui Hesna tudósító, szerkesztő, könyvszerző

A legutóbbi Margó Fesztiválon a „félelem nagykövetének” nevezték az egykori külpolitikai tudósítót, aki jelenleg könyveket ír a félelemről felnőtteknek és gyerekeknek, előadásokat tart és babázik. Tudattalan öncenzúráról, manipulációról és a László Petra-ügyről is beszélgettünk vele.

Zene

Lemez

Zene

World music: ez itt

az álmok birodalma, túl az Óperencián. Pszichedelikus török rockzenével, cigányzenébe oltott József Attilával, brazil afrobeattel és valami monstre, karibi–afrikai–texasi–holland döbbenettel...

Könyv + CD + DVD

Zene

Cicesze van?

„És a halottak újra énekelnek…” – Eisikovits Miksa máramarosi haszid zsidó zenei gyűjtése (1938–1939)

Interjú

Zene

Arvo Pärt csendje

Tõnu Kaljuste karmester

A legautentikusabb előadásban hallhatjuk a világszerte legtöbbet játszott kortárs zeneszerző, az észt Arvo Pärt négy művét, melyeket Tõnu Kaljuste karmester hoz el a két általa alapított együttessel.

Lemez

Zene

"Gaga hangja fokozatosan veszi át az uralmat"

Lady Gaga, Bradley Cooper: A Star Is Born Soundtrack

Az utóbbi idők egyik legsikeresebb, egyértelműen a zenére épülő, musicaldramaturgiájú filmje a Csillag születik, a korábban színészként megismert Bradley Cooper ihletett (újra)filmesítésében.

Színház

Az Operaház turnéja Amerikában

Színház

Állami ünnepség

A Magyar Állami Operaház október végén, november elején két hétre áttette működését New Yorkba – nem meghívásra mentek, hanem kitelepültek: nyolc produkció, több mint háromszáz ember, zenészek, énekesek, díszletezők és természetesen politikusok vettek részt a nagy kalandban. A helyiek sem sűrűn láttak még hasonlót, és az egészet a magyar kormány fizette – kérdés, kinek érte meg?

Színház

Színház

Amíg a Vezér itt van

Ítél a nép

Mintha valaki kinyitott volna egy ablakot, hogy friss levegőt engedjen a magyar színházak áporodott világába. Hirtelen megértjük, hogy a színpadon igazat beszélnek.

Interaktív
Gasztro
Tudomány
Lokál

JÁTSZÓTÉR - Gyerekkor 2.0

Lokál

Gyerekeink és az okostelefon: veszély vagy képességfejlesztő eszköz?

Online személyiség – Felnőni egy digitális világban

A mai gyerekeket gyakran nevezik „digitális bennszülötteknek”. Életük szerves része a technológia, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene megtanítani őket az eszközök megfelelő használatára. Ezen múlik, hogy a kütyük képességfejlesztő segédeszközökké vagy veszélyes fegyverekké válnak-e a kezükben.

Tévétorrent
Mikrofilm

Film

Mikrofilm

A politika mocskos, a nők kiszolgáltatottak, és a fekete fiatalt hamarabb lelövi a rendőr, mintha fehér lenne

Steve McQueen: Nyughatatlan özvegyek

A legapróbb börtönpiszokra is kiterjedő figyelemmel és az ezzel kéz a kézben járó művészi elfogultságokkal megrendezte Bobby Sands halálos kimenetelű éhségsztrájkját. Thatcher börtöne után jöttek a New York-i levegőn kísértő, szexfüggő férfi panaszai; ebben is, akárcsak a Maze fegyház lakójának megformálásában Michael Fassbender volt a videoművészet felől érkező brit filmrendező, Steve McQueen segítségére.