chili&vanília

Taco mánia I.

Gasztro

A taco az új hamburger, figyeljék csak meg! Bár itthon még várat magára, a nemzetközi gasztronómiában már bevett. Alex Stupak amerikai molekuláris sztárcukrász 2011-ben hagyott fel sikeres karrierjével, hogy szenvedélyének, a mexikói konyhának szentelhesse pályáját. Azóta negyedik New York-i éttermét nyitja, amelyben a tacóé a főszerep. Rosio Sanchez, a híres koppenhágai Noma étterem egykori cukrásza szintén váltott, ma a dán főváros menő streetfood piacán működtet autentikus mexikóitaco-büfét, azaz taqueriát, óriási sikerrel. Valamit tudhatnak. Talán azt, hogy a jól elkészített taco a világ egyik legfinomabb étele tud lenni. Vagy azt, hogy meg kell mutatni a világnak, hogy milyen az igazi – nem lebutított, nem ipari, nem egyenízű, nem ehetetlenül és feleslegesen csípős taco. Aminek a lelke először is a puha, friss tortilla. Máris elérkeztünk az első nagy falathoz: az igazi tortilla nem búzalisztből, hanem kukoricából készül. A kukoricát először ősi azték eljárás szerint meszes vízben áztatják (az eredmény az ún. nixtamal), majd darálják. A keletkezett massza neve: masa. Ebből gyúrják, formázzák, lapítják, végül grillezik a kerek tortillákat. Ennek beszerzése itthon persze esélytelen (ha valaki ismer titkos forrást, ne tartsa magában). A járható út a masa harina, vagyis speciális kukoricaliszt beszerzése lehet, ebből vízzel keverve egész tisztességes házi tortilla készíthető. Ám ez is csak megszállottaknak való, mindenki másnak maradnak a bolti tortillák, abból azért lehetőség szerint a kukoricaliszteset vegyük. A tortillára aztán jöhet a feltét és a kiegészítők (salsák, zöldek, egyebek). Elsőként jöjjön egy klasszikus, a carnitas: tépett sertéshús, ami a létező legjobb partifogás, igazi kulináris alapdarab.

 

Taco fűszeres tépett sertéshússal és avokádókrémmel

Hozzávalók (6-8 adag)

 

1 kg sertéslapocka, nagyobb darabokra vágva

só, bors

2 evőkanál olaj

1 hagyma, vékonyra szeletelve

4 gerezd fokhagyma, egészben

2 babérlevél

1 rúd fahéj

3 szem szegfűszeg

5 szem szegfűbors

1 narancs leve és héja

 

Tálaláshoz:

12-18 tortilla, felmelegítve

avokádókrém

pácolt lilahagyma

morzsolt feta

 

A tépett sertéshús főzésével kezdjük: a lapockát kb. 6×4 cm-es darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, a húsdarabokat sózzuk, borsozzuk, majd minden oldalukon körbepirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a narancs kifacsart levét, két-három darabban a héját, végül felöntjük kb. 6 dl vízzel. Fedő alatt, alacsony lángon teljesen puhára főzzük, addig, amíg a hús teljesen szétomlik, ez kb. 2,5 óráig tart. A húst villával hosszanti szálakra szedjük, és összekeverjük a mártással. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük, kimondottan jót tesz az ízeknek. A tálaláshoz mindent kikészítünk, a tacót mindenki saját magának állítja össze. A tortillákat felmelegítjük (serpenyőben vagy párolóedényben), ebbe teszi mindenki a húst és ízlés szerint a kiegészítőket.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.