chili&vanília

Taco mánia I.

Gasztro

A taco az új hamburger, figyeljék csak meg! Bár itthon még várat magára, a nemzetközi gasztronómiában már bevett. Alex Stupak amerikai molekuláris sztárcukrász 2011-ben hagyott fel sikeres karrierjével, hogy szenvedélyének, a mexikói konyhának szentelhesse pályáját. Azóta negyedik New York-i éttermét nyitja, amelyben a tacóé a főszerep. Rosio Sanchez, a híres koppenhágai Noma étterem egykori cukrásza szintén váltott, ma a dán főváros menő streetfood piacán működtet autentikus mexikóitaco-büfét, azaz taqueriát, óriási sikerrel. Valamit tudhatnak. Talán azt, hogy a jól elkészített taco a világ egyik legfinomabb étele tud lenni. Vagy azt, hogy meg kell mutatni a világnak, hogy milyen az igazi – nem lebutított, nem ipari, nem egyenízű, nem ehetetlenül és feleslegesen csípős taco. Aminek a lelke először is a puha, friss tortilla. Máris elérkeztünk az első nagy falathoz: az igazi tortilla nem búzalisztből, hanem kukoricából készül. A kukoricát először ősi azték eljárás szerint meszes vízben áztatják (az eredmény az ún. nixtamal), majd darálják. A keletkezett massza neve: masa. Ebből gyúrják, formázzák, lapítják, végül grillezik a kerek tortillákat. Ennek beszerzése itthon persze esélytelen (ha valaki ismer titkos forrást, ne tartsa magában). A járható út a masa harina, vagyis speciális kukoricaliszt beszerzése lehet, ebből vízzel keverve egész tisztességes házi tortilla készíthető. Ám ez is csak megszállottaknak való, mindenki másnak maradnak a bolti tortillák, abból azért lehetőség szerint a kukoricaliszteset vegyük. A tortillára aztán jöhet a feltét és a kiegészítők (salsák, zöldek, egyebek). Elsőként jöjjön egy klasszikus, a carnitas: tépett sertéshús, ami a létező legjobb partifogás, igazi kulináris alapdarab.

 

Taco fűszeres tépett sertéshússal és avokádókrémmel

Hozzávalók (6-8 adag)

 

1 kg sertéslapocka, nagyobb darabokra vágva

só, bors

2 evőkanál olaj

1 hagyma, vékonyra szeletelve

4 gerezd fokhagyma, egészben

2 babérlevél

1 rúd fahéj

3 szem szegfűszeg

5 szem szegfűbors

1 narancs leve és héja

 

Tálaláshoz:

12-18 tortilla, felmelegítve

avokádókrém

pácolt lilahagyma

morzsolt feta

 

A tépett sertéshús főzésével kezdjük: a lapockát kb. 6×4 cm-es darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, a húsdarabokat sózzuk, borsozzuk, majd minden oldalukon körbepirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a narancs kifacsart levét, két-három darabban a héját, végül felöntjük kb. 6 dl vízzel. Fedő alatt, alacsony lángon teljesen puhára főzzük, addig, amíg a hús teljesen szétomlik, ez kb. 2,5 óráig tart. A húst villával hosszanti szálakra szedjük, és összekeverjük a mártással. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük, kimondottan jót tesz az ízeknek. A tálaláshoz mindent kikészítünk, a tacót mindenki saját magának állítja össze. A tortillákat felmelegítjük (serpenyőben vagy párolóedényben), ebbe teszi mindenki a húst és ízlés szerint a kiegészítőket.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.