chili&vanília

Tacománia II.

Gasztro

Az előző részben (Magyar Narancs, 2017. február 16.) a taco alapjait és az egyik legjobb feltét, a carnitas, vagyis a lassan sült, tépett sertéshús receptjét vettük végig. Alább következzen néhány változat, amely bebizonyítja, hogy tacóban nincsen tabu, bármit és bárhogyan szabad, ami csak jól­esik. A lényeg a változatosság, és hogy a felépített ízek szépen ellensúlyozzák egymást.

Taco Al Pastor – talán az egyik legkomplexebb, egyben legfinomabb. Az autentikus verzió ugyanakkor házilag sajnos szinte kivitelezhetetlen, ugyanis egy olyan függőleges, forgó grillen készül, amin a gíroszok, dönerek, shawarmák. A 20. század elején Mexikóba érkező libanoni bevándorlók hozták be, a mexikóiak pedig a tetejére biggyesztettek egy ananászt, amelynek édes leve lecsorog a karamellizálódó húsra. Csalósan: bármilyen, serpenyőben ropogósra átsütött húsra (akár jófajta gíroszra) grillezett ananászdarabokat teszünk, szenzációs!

Ceviche taco – egész Közép- és Dél-Amerikában népszerű, hagymával, csilivel, citrommal marinált nyers hal remekül érvényesül a tacóban.

Reggeli taco – rántotta vagy tükörtojás, avokádó, paradicsomsalsa, esetleg feketebab – kiváló napkezdés.

Rántott csirkés taco – szuperropogós rántott csirkefalatok, pácolt lilakáposzta-saláta, mangósalsa, csilis majonéz – a ropogós darabok parádésak a puha tortillával.

Csirkepaprikás taco – ez meglepő lehet, természetesen egyáltalán nem mexikói, de szenzációs! Szaftos csirkepörkölt, uborkasaláta, kisdinnye-salsa, tejföl.

Vadas taco – bizarrnak tűnhet, de a legjobb bizonyíték arra, hogy kísérletezni megéri, ez az egyik kedvencem. Vadas marhapofa szeletelve, szósz, házi savanyított répa, kapor.

Salátás taco – bármilyen saláta mehet bele, pl. görög saláta.

Sült zöldséges taco – sütőben sült karfiol, édesburgonya, fokhagymás, csilis joghurt, gránátalma, koriander.

Falafel taco – nem autentikus, nem hétköznapi, de nagyon is jó: falafelgolyók, zöldségek, sok zöldfűszer.

Sajtburger – a legújabb őrület, mini burgerpogácsák olvasztott sajttal, saláta, paradicsom, salsa, egyebek.

Halas taco – klasszikus, Amerikában nagy kedvenc: ropogósra sült vagy grillezett halfalatok, zöldek, szószok.

Pacalos taco – szintén nem mindennapi, de az egyik legjobb, amit valaha kóstoltam. Fűszeres, csípős pacalpörkölt, pár zöldség, szósz.

Feketebabos taco – vegánoknak, vegáknak ideális. Feketebab- vagy bármilyen más babragu, avokádó, paradicsomsalsa, koriander.

Indiai taco – úgy tűnik, a tacónak jól állnak az indiai ízek! Néhány kanál sűrűbb fajta indiailencse- vagy csicseriborsó-ragu, vagy bármilyen curry + a kiegészítők.

 

Hogy enni hogy szokás? Kulturáltan nem könnyű. Csakis kézzel-lábbal lehet, a taco két szélét összehajtva, a lényeg, hogy a sok különböző ízű és állagú feltét egységet alkosson, a puha, édeskés tortilla ölelje körbe a ropogós, krémes, csípős, savanyú, lágy ízeket, és minden egyes falat izgalom és meglepetés legyen!

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk