Tartalom

(2017-02-23)

Snoblesse
Publicisztika

Váradi András

Publicisztika

Senki nem veheti el

A NOlimpia-kampány a pult mögül

Az én Nolimpiám jóval az aláírásgyűjtés előtt elkezdődött – kicsiben. Sokakhoz hasonlóan a kezdetektől fogva úgy gondoltam én is, hogy olimpiát tervezni Budapestre a voluntarizmus csimborasszója.

Dénes Ferenc

Publicisztika

Mert így érezzük

Hogyan számoljuk az olimpia várható túlköltéseit?

Fontos cikket írt Berlinger Edina (lásd: A hazai pálya hátránya, Magyar Narancs, 2017. február 9.). Fontosat, mert a Budapest 2024 olimpiai pályázatról szóló propaganda- és ellenpropaganda-szövegek között ritka a módszertani kérdéseket feszegető, a számok mögé tekintő, igényes elemzés. Meg hát a számolás után kapott eredmények is sokkolóak, ami különösen jelentős most, amikor népszavazásra készülünk. A szükséges társadalmi párbeszéd is azt kívánja, hogy gondolkozzunk el a szerző érvein.

Fleischer Ferenc

Publicisztika

Mindenkinek a maga Trianonja

Benjamin Netanjahu politikája és Izrael jövője

Hiába az ellene folytatott korrupciós nyomozás, a vádemelés és a kényszerű visszavonulás veszélye, sokan úgy vélik, nincs számba vehető utódja az ország élén. Már csak azért sem, mert minden lehetséges kihívóját kiszorította a pártjából, illetve a kormányzásból. De vajon mit tudhat az Izraelben csak Bibinek nevezett politikus, ha az ország legsúlyosabb problémáját máig sem sikerült megoldania?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az alagút messzire vezet

A négyes metróról szóló OLAF-jelentést olvasgatjuk, úgyszólván hetek óta. A gázos szerződéseket a következők szerint próbáltuk egyfajta rendszerbe, tipológiába állítani.

A szerk.

A szerk.

Nem áll ki

A kormánypártok politikusai összevissza beszélnek a 2024-es olimpiai pályázatról azután, hogy a Momentum Mozgalom a várakozásokat felülmúlva 266 151 aláírást adott át hitelesítésre a Fővárosi Választási Irodának pénteken. (És ha van legalább 138 ezer érvényes szignó – ennyi biztosan lesz –, akkor Budapest lakói szavazhatnak az olimpiarendezésről.)

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„2010-ig látszatjogállamban éltünk”

Gegesy Ferenc, volt IX. kerületi polgármester

2010 óta pedig a látszat sincs meg, mondja interjúalanyunk, aki 1990 és 2008 között az SZDSZ politikusaként, majd két évig függetlenként vezette Ferencvárost. Húsz év politikusi tapasztalatait összegző könyve tavaly év végén jelent meg – de ezenkívül beszélgettünk vele korrupcióról és az ország helyzetéről is.

Mélygarázs a Pilvax köz alatt?

Belpol

Ha Petőfi Porschéval jönne

Még Rogán Antal polgármesterkedése alatt kezdett álmodni a belvárosi önkormányzat arról, amitől az érintett lakók egy ideje egyre nyugtalanabbak. Luxushotelnek fúrhatnak mélygarázst az apró utcarész alá.

A Matolcsy család cégügyei – III.

Belpol

Állami magánalapítvány

Sietősen megszüntetnék azt az alapítványt, amelynek kulcsszerepe volt Matolcsy György és családja üzleti ügyeiben és gazdagodásában. Az árulkodó iratok jelentős hányada így megsemmisülhet. A szóban forgó Tulajdon Alapítvány működését sűrű csend és homály övezi.

Zene

Koncert

Zene

Szívem

Philippe Jaroussky és az Ensemble Artaserse

Jól nézünk ki, ha egy kritikai beszámolót még most, több élő és számtalan felvételről megejtett találkozás után is annak a ténynek a nyomatékos említésével kezdjük, hogy Philippe Jaroussky hangja az első pillanatban mindig meglepi a hallgatót!

Interjú

Zene

„Anyagtalan, könnyű, szubtilis szerepek”

Philippe Jaroussky énekes

Orosz-zsidó dédapja a forradalom idején menekült el Oroszországból – az igazi nevét senki nem ismeri, mert amit azóta visel a család, az a francia határon született félreértés: „ja ruszkij”, „orosz vagyok”. De már mindegy is – interjúalanyunk ezen a néven lett világhírű kontratenor.

Interjú

Zene

„Gyíkszerű lények vagyunk”

Devin Townsend énekes, dalszerző

Serkentheti a drog a kreativitást? Elkerülhetetlen, hogy a zenészek kiégjenek? Az abszurd humoráról is híres kanadai metálzenésszel budapesti koncertje előtt beszélgettünk.

Színház

Színház

Színház

Így készült

Szálinger Balázs: Köztársaság

Szónoklatot megy tanulni az ifjú Caesar Rodosz szigetére, de útközben kalózok fogságába esik. Pharmacussa szigetén tartják fogva, míg a magas váltságdíj meg nem érkezik; negyven napig kell várni az 50 talentumra, ami nagy zsozsónak számít, két utazótáska kell hozzá. Caesar fölfele alkuszik magára, mert nehogy már csak 20-at érjen.

Film
Képzőművészet

Ki volt Aradi Nóra?

Képzőművészet

Rendületlenül

Bár rendszerváltásra 1987 táján még csak kevesen gondoltak, de már nem tűnt elképzelhetetlennek, hogy a félmúlt elhallgatott történetei lassan elbeszélhetővé válnak. Mindez olyan, távolról elefántcsonttoronynak látszó környezetben is tapintható volt, mint az ELTE Művészettörténet Tanszéke, ahol azonban hallgatóként nem tudtuk, kibeszélhetők-e a tanári kar idősebb tagjaira nehezedő, csak legendákból sejtett-tudott múltbéli titkok. Az iparművészet tanáráról, Molnár László egykori párttitkárról mindenki elképzelhetőnek tartotta, hogy valaha Rákosi feleségét oktatta, de akkoriban már sem őt, sem a múltját nem vettük komolyan.

Könyv

Könyv

Könyv

„Szerintem”

Kukorelly Endre: Porcelánbolt. Kedvenxcekről. Olvasókönyv

Vagyis szerinte, Kukorelly szerint. A könyvében egy helyen felteszi a kérdést: „Legyen ez a címe ennek a könyvnek?” Olvasóként már rögtön az elején rábólintok: igen, legyen. Hiszen ezt hallom könyve minden lapjáról, még akkor is, ha nem mondja.

Interaktív
Tudomány

Mit tegyünk a lázzal?

Tudomány

Lehűtött kedély

A lázcsillapítás sokáig az orvosi gyakorlat része volt. Ma már nem így van, sőt, azt tartják, egyáltalán nem muszáj azonnal helyreállítani a normális testhőmérsékletet.

Lokál

Interjú

Lokál

„Nálad jó helyen lesz!”

Legát István lokálpatrióta, amatőr régész

Rendhagyó és örvendetes, ha valaki 50 évesen ismerkedik meg 48 éves másod-unokatestvérével, de legfeljebb magánügy. Legát Istvánnal két évvel ezelőtt találkoztunk, azután, hogy felkereste az apámat, mert a komáromi Klapka György Múzeumnak oral historyra volt szüksége a legújabb kiállításához. (1932-es születésű apám 1950-ig élt a városban.) Az interjút elkészítették a múzeum munkatársai, Istvánról viszont kiderült, hogy neki is van otthon egy kis múzeuma.

Gasztro
Riport