étel, hordó

Tifliso

  • ételhordó
  • 2020. november 8.

Gasztro

Többször eltemettük már a Ráday utcát, de olyan kihaltnak és elszomorítónak, mint vasárnap délután, soha nem láttuk. Az üres teraszok, az éttermek bejáratánál cigiző személyzet, a teljes érdektelenség láttán felmerül a kérdés: mire jó ez az egész? Ugyanakkor e hősies kitartás még úgy is drukkolásra késztet, hogy közben jól tudjuk, milyen az, amikor az itteni helyeket csúcsra járatják. Valahol azt olvastuk, hogy a Ráday utca a „gasztronómia senki földje”, most, hogy e szókapcsolatból elhagyhatjuk a „gasztronómiát”, nem tűnik annyira viccesnek e megfogalmazás.

És mit mondjanak azok, akik az év elején, közvetlenül a kijárási korlátozás bevezetése előtt nyitottak? Például a sokat látott 11-es szám alatti üzlethelyiség legújabb alakformája, a Tifliso nevű grúz étterem. Igaz, a többi környékbeli egységhez mérten hatalmas különbség, hogy itt vannak vendégek, de messze nincs telt ház.

„A tehetséges séfek valódi kulináris remekműveket hoznak létre! Ételeik lehetővé teszik, hogy érezzék a grúz konyha valódi ízét” – hirdetik, és hamar bizonysággá válik, hogy mindez nemcsak a szokásos, túlzó beharangozás. A diós babkrém (1850 Ft) kellemes nyitány, de ennyiért valami kenyeret is adhattak volna mellé. A zöldségleves (1550 Ft) tele van friss zöldséggel, de a fűszerek teszik különlegessé. Az benne a legjobb, hogy mindennek ellenére sem mondanánk „egzotikusnak”. A képünkön látható hacsapuriról (2350 Ft) tudjuk, hogy Grúzia csónak alakú válasza a pizzára, és azt is, hogy csak elrontani lehet. Az itteni túrós-sajtos-tojásos sült tészta talán nincs akkora, mint amekkorát máshol kapni, viszont egészen friss, és a hozzávalók is kivételesek. Ugyanez áll a másik híres grúz ételre, a hinkali nevű töltött, főtt tésztára is (1950 Ft), amelynek gombával töltött változata után muszáj megnyalnunk mind a tíz ujjunkat. De a legnagyobb és legkellemesebb meglepetést a grúz csirkemáj (3200 Ft) okozza, nos, azt sikerült úgy elkészíteni, hogy inkább a libamájat juttatja eszünkbe, mint a szegény ember asztalát. Külön dicséret jár a zöldséges-gránátalmás köretért, amely nagyon sokat hozzátesz a váratlan élményhez. Nem így a desszert. A méztorta (1550 Ft) leg­inkább egy megtermett Marlenkára emlékeztet: túl sűrű, túl vajas, túl cukros. Csak elnehezülni lehet tőle.

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.