chili&vanília

Gyöngybabot a babos nénitől

Gasztro

Kiváló minőségű, idei szárazbabokhoz lehet mostanság hozzájutni a piacokon. Érthetetlen, hogy miért nem élveznek kiemeltebb figyelmet a magyar konyhában, miért ilyen korlátozott a felhasználásuk köre, miközben számos fajtájuk terem és kapható. Nem tartjuk ezeket kellőképpen becsben, holott rendkívül egészségesek, magas a fehérje- és ásványianyag-tartalmuk, ráadásul igen változatosan elkészíthetők. Köteteket lehetne megtölteni csak a világ különböző, száraz- és friss babjainak bemutatásával, többszázféle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régióban központi szerepet kapnak a táplálkozásban a szárazbabok. A latin-amerikai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen nélkülük, ott elsősorban az apró szemű fekete népszerű. A franciák és az olaszok is rengeteg rusztikus babos fogással büszkélkedhetnek (pl. cassoulet, ribollita), az albán konyhában a hétfő kötelezően a babos étel napja, Ázsiában pedig ne lepődjünk meg, ha édes formában jön szembe a vörös azuki bab, mondjuk sütemény töltelékeként.

Az apróbb szemű gyöngybab nagyon jóízű babféle, ami úgy fő egyenletesen puhára, hogy közben feszesen egyben marad, nem esik szét, ezzel készül az alábbi paradicsomos bab is, amelynek a fűszerezése ízléstől és rendelkezésre álló készlettől függ: keverhetünk bele csiliszószt, egy csipet fahéjat vagy bármilyen, összetettebb arab fűszerkeveréket, hagyhatjuk, ahogy van, natúr, vagy elvihetjük olasz irányba, oregánóval, friss zsályával, bazsalikommal. Mivel sokkal több hozzávaló nem is kerül bele, a legfontosabb, hogy jófajta, kistermelői babbal és lehetőség szerint házi paradicsomlével készítsük. Ennek az ételnek kifejezetten jót tesz, ha áll egy napig, adagolva pedig remekül fagyasztható is. Nagyszerű gyöngybabot lehet kapni például a Lehel piacon az idős, „babos” házaspárnál.

 

Paradicsomos gyöngybab – alaprecept

Hozzávalók (6–8 adag)

 

50 dkg gyöngybab

1 hagyma félbevágva

1 fej fokhagyma gerezdekre szedve

1 babérlevél

10 szem bors

2 evőkanál olívaolaj

7 dl házi paradicsomlé

só, bors

 

A babot egy éjszakára beáztatjuk háromszoros mennyiségű hideg vízbe. Másnap leszűrjük és egy nagy lábasba tesszük, ahol friss vízben felforraljuk és tíz percig főzzük. Ezt újra leszűrjük és friss vízzel öntjük fel (a könnyebb emészthetőséget segíti ez a pluszlépés). Ekkor bő 1 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük a babot. A főzővízhez adjuk a hagymát, a gerezdekre szedett (de héjában hagyott) fokhagymát, a babérlevelet és a borsot. Miközben fő a bab, elkészítjük a paradicsomos mártást. Egy nagyobb lábasban vagy öntöttvas edényben olívaolajat hevítünk, ebbe megy a paradicsomlé, és ha használunk, a fűszerek. Átforgatjuk, kb. 15 percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön. Sózzuk. Belekeverjük a bab főzőlevében krémesre főtt fokhagymagerezdeket, és simára turmixoljuk a mártással együtt.

A leszűrt, puha babot összekeverjük a paradicsommártással, majd 200 fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A bűn nyomora és a nyomor bűne Vadkeleten

Hogy milyen nyomor vezethet el a bűnhöz, amelyben csak némi élelmet vagy egy fél minimálbért sikerül zsákmányolni? Kik az áldozatok és miért hallgatnak? A leszakadó kistérségek sajnos kiváló terepet jelentenek, hogy egy pillantást vessünk a kétségbeejtő helyzetre.

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.