chili&vanília

Gyöngybabot a babos nénitől

Gasztro

Kiváló minőségű, idei szárazbabokhoz lehet mostanság hozzájutni a piacokon. Érthetetlen, hogy miért nem élveznek kiemeltebb figyelmet a magyar konyhában, miért ilyen korlátozott a felhasználásuk köre, miközben számos fajtájuk terem és kapható. Nem tartjuk ezeket kellőképpen becsben, holott rendkívül egészségesek, magas a fehérje- és ásványianyag-tartalmuk, ráadásul igen változatosan elkészíthetők. Köteteket lehetne megtölteni csak a világ különböző, száraz- és friss babjainak bemutatásával, többszázféle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régióban központi szerepet kapnak a táplálkozásban a szárazbabok. A latin-amerikai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen nélkülük, ott elsősorban az apró szemű fekete népszerű. A franciák és az olaszok is rengeteg rusztikus babos fogással büszkélkedhetnek (pl. cassoulet, ribollita), az albán konyhában a hétfő kötelezően a babos étel napja, Ázsiában pedig ne lepődjünk meg, ha édes formában jön szembe a vörös azuki bab, mondjuk sütemény töltelékeként.

Az apróbb szemű gyöngybab nagyon jóízű babféle, ami úgy fő egyenletesen puhára, hogy közben feszesen egyben marad, nem esik szét, ezzel készül az alábbi paradicsomos bab is, amelynek a fűszerezése ízléstől és rendelkezésre álló készlettől függ: keverhetünk bele csiliszószt, egy csipet fahéjat vagy bármilyen, összetettebb arab fűszerkeveréket, hagyhatjuk, ahogy van, natúr, vagy elvihetjük olasz irányba, oregánóval, friss zsályával, bazsalikommal. Mivel sokkal több hozzávaló nem is kerül bele, a legfontosabb, hogy jófajta, kistermelői babbal és lehetőség szerint házi paradicsomlével készítsük. Ennek az ételnek kifejezetten jót tesz, ha áll egy napig, adagolva pedig remekül fagyasztható is. Nagyszerű gyöngybabot lehet kapni például a Lehel piacon az idős, „babos” házaspárnál.

 

Paradicsomos gyöngybab – alaprecept

Hozzávalók (6–8 adag)

 

50 dkg gyöngybab

1 hagyma félbevágva

1 fej fokhagyma gerezdekre szedve

1 babérlevél

10 szem bors

2 evőkanál olívaolaj

7 dl házi paradicsomlé

só, bors

 

A babot egy éjszakára beáztatjuk háromszoros mennyiségű hideg vízbe. Másnap leszűrjük és egy nagy lábasba tesszük, ahol friss vízben felforraljuk és tíz percig főzzük. Ezt újra leszűrjük és friss vízzel öntjük fel (a könnyebb emészthetőséget segíti ez a pluszlépés). Ekkor bő 1 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük a babot. A főzővízhez adjuk a hagymát, a gerezdekre szedett (de héjában hagyott) fokhagymát, a babérlevelet és a borsot. Miközben fő a bab, elkészítjük a paradicsomos mártást. Egy nagyobb lábasban vagy öntöttvas edényben olívaolajat hevítünk, ebbe megy a paradicsomlé, és ha használunk, a fűszerek. Átforgatjuk, kb. 15 percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön. Sózzuk. Belekeverjük a bab főzőlevében krémesre főtt fokhagymagerezdeket, és simára turmixoljuk a mártással együtt.

A leszűrt, puha babot összekeverjük a paradicsommártással, majd 200 fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.