chili&vanília

Gyöngybabot a babos nénitől

Gasztro

Kiváló minőségű, idei szárazbabokhoz lehet mostanság hozzájutni a piacokon. Érthetetlen, hogy miért nem élveznek kiemeltebb figyelmet a magyar konyhában, miért ilyen korlátozott a felhasználásuk köre, miközben számos fajtájuk terem és kapható. Nem tartjuk ezeket kellőképpen becsben, holott rendkívül egészségesek, magas a fehérje- és ásványianyag-tartalmuk, ráadásul igen változatosan elkészíthetők. Köteteket lehetne megtölteni csak a világ különböző, száraz- és friss babjainak bemutatásával, többszázféle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régióban központi szerepet kapnak a táplálkozásban a szárazbabok. A latin-amerikai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen nélkülük, ott elsősorban az apró szemű fekete népszerű. A franciák és az olaszok is rengeteg rusztikus babos fogással büszkélkedhetnek (pl. cassoulet, ribollita), az albán konyhában a hétfő kötelezően a babos étel napja, Ázsiában pedig ne lepődjünk meg, ha édes formában jön szembe a vörös azuki bab, mondjuk sütemény töltelékeként.

Az apróbb szemű gyöngybab nagyon jóízű babféle, ami úgy fő egyenletesen puhára, hogy közben feszesen egyben marad, nem esik szét, ezzel készül az alábbi paradicsomos bab is, amelynek a fűszerezése ízléstől és rendelkezésre álló készlettől függ: keverhetünk bele csiliszószt, egy csipet fahéjat vagy bármilyen, összetettebb arab fűszerkeveréket, hagyhatjuk, ahogy van, natúr, vagy elvihetjük olasz irányba, oregánóval, friss zsályával, bazsalikommal. Mivel sokkal több hozzávaló nem is kerül bele, a legfontosabb, hogy jófajta, kistermelői babbal és lehetőség szerint házi paradicsomlével készítsük. Ennek az ételnek kifejezetten jót tesz, ha áll egy napig, adagolva pedig remekül fagyasztható is. Nagyszerű gyöngybabot lehet kapni például a Lehel piacon az idős, „babos” házaspárnál.

 

Paradicsomos gyöngybab – alaprecept

Hozzávalók (6–8 adag)

 

50 dkg gyöngybab

1 hagyma félbevágva

1 fej fokhagyma gerezdekre szedve

1 babérlevél

10 szem bors

2 evőkanál olívaolaj

7 dl házi paradicsomlé

só, bors

 

A babot egy éjszakára beáztatjuk háromszoros mennyiségű hideg vízbe. Másnap leszűrjük és egy nagy lábasba tesszük, ahol friss vízben felforraljuk és tíz percig főzzük. Ezt újra leszűrjük és friss vízzel öntjük fel (a könnyebb emészthetőséget segíti ez a pluszlépés). Ekkor bő 1 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük a babot. A főzővízhez adjuk a hagymát, a gerezdekre szedett (de héjában hagyott) fokhagymát, a babérlevelet és a borsot. Miközben fő a bab, elkészítjük a paradicsomos mártást. Egy nagyobb lábasban vagy öntöttvas edényben olívaolajat hevítünk, ebbe megy a paradicsomlé, és ha használunk, a fűszerek. Átforgatjuk, kb. 15 percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön. Sózzuk. Belekeverjük a bab főzőlevében krémesre főtt fokhagymagerezdeket, és simára turmixoljuk a mártással együtt.

A leszűrt, puha babot összekeverjük a paradicsommártással, majd 200 fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk