chili&vanília

Tök újra

Gasztro

Bár még csak a sütőtökszezon első hónapjában tartunk, a kezdeti lelkesedés ilyenkorra már kezd elhalványulni, érdemes újabb és újabb elkészítési módokat kipróbálni, hogy februárig ne unjuk meg teljesen. Szerencsére annyira változatosan lehet vele főzni, hogy ez kizárólag a fantáziánkon múlik. A titok, hogy mindig célszerű kiegészíteni valamilyen izgalmas fűszerrel, alapanyaggal, ami megtöri az édességét. Jól áll neki minden, ami csípős – csili vagy gyömbér −, az egzotikus fűszerek is remekül passzolnak hozzá (római kömény, kardamom, curry), de a friss zöldfűszerek is életre keltik, friss zsályával a legizgalmasabb. Szerencsére egyre többféle sütőtök kerül a piacokra, így a különböző fajtákkal is érdemes kísérletezni. Az élénk narancssárga Hokkaido tök például csodásan sül egészben, egyben (kalap levágva, belseje kivájva), hogy aztán megtöltsük langyos salátával (pl. lencse, gersli). Termelőknél néha felbukkan az ún. spagetti tök, aminek a belseje sütés után spagettiszálakra szedhető, így a főzésben rengeteg játékosságnak ad teret. A legfinomabb pedig még mindig a nagyméretű, világosszürke héjú nagydobosi fajtájú sütőtök, amit többnyire daraboltan tudunk venni. A nagydobosi sütőtök évszázados történelmi múltra tekint vissza, a húszas években szigorú minőség-ellenőrzés mellett termelték a Mátészalka melletti Nagydoboson, sőt, még a New York-i tőzsdén is kereskedtek vele a településen mezőgazdasági területekkel rendelkező nemesi családok révén. A mítoszból mára nem sok maradt, ez a fajtájú tök azonban most is kiváló, íze extra édes, koncentrált, állaga tömör, krémes.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk