Tungli Péter: "Itt nem sokat, hanem sokfélét kell enni, inni"

  • rés a présen
  • 2022. szeptember 13.

Gasztro

Gasztroünnep - mondja a Balaton Wine and Gourmet fesztivál programigazgatója a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt szeptember 29-től október 2-ig tartó különleges rendezvényéről.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2022. szeptember 8-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

rés a présen: A Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programján egy gasztronómiai fesztivál is szerepel, milyen rendezvénynek mondanád?

Tungli Péter: A Balaton Wine and Gourmet egy gasztroünnep, legalábbis mi így hívjuk, mert a térség egy olyan lehetősége, ahol szeretnénk megmutatni és ünnepelni a Balaton környékének azt az arcát, azt a borászati és kulináris hagyományt, amelyet az itt nyaralók, a külföldi turisták többnyire nem ismernek.

rap: Mi a koncepció lényege?

TP: Amikor Veszprém jelentkezett a kulturális főváros címre, akkor Veszprém–Balaton régióként tette ezt, szóval nemcsak a városról van szó a rendezvénysorozatban, hanem Tapolcától Balatonbogláron át Zircig az egész térségről. Ezt az összefüggő, de változatos régiót szeretnénk bemutatni Európának, és ebben mi egy hiánypótló rendezvényt gondoltunk ki gasztronómiai és borkulturális programmal. Mészáros Zoltán, aki ismert szereplője a helyi kulturális és gasztronómiai szcénának – egyebek mellett a VeszprémFest is az ő nevéhez fűződik –, nagyon komolyan benne volt a jelentkezés előkészítésében, és már akkor előtérbe helyezte a Balaton Wine and Gourmet tervét. A koncepció pedig annyi volt, hogy bemutassuk azt a hat borvidéket, amely Magyarország huszon-egynéhány borvidékéből a Balaton körül terül el. Persze ettől egy sima borfesztivált is rendezhettünk volna, de ehhez jön még, hogy ez itt a halak vidéke, sőt hozzánk tartozik a Bakony is, ahol meg vadak élnek.

rap: Honnan cseppentél bele a Balaton Wine and Gourmet szervezésébe?

TP: Felkértek, hiszen ennek a színtérnek a szereplőit nagyon jól ismerem, tanácsadóként dolgozom borbároknak, éttermeknek, fesztiváloknak. Közel húsz éve foglalkozom komolyan a borok és a gasztronómia világával. Számos borismereti, borszakértői tanfolyamot elvégeztem, és egy életmódmagazin alapítója és főszerkesztője vagyok.

rap: Milyen programok lesznek a szeptember 29-én kezdődő és október 2-ig tartó rendezvényen?

TP: Az esemény Veszprémben, a Séd folyó partja és egy volt csónakázó tó mellett található, Kolostorok és kertek nevű, különleges épített és természetes környezetben zajlik majd. Gyönyörű fák, ezeréves romok és egy jezsuita templom adják a hátteret. E templomban lesznek a gasztronómia iránt komolyabban érdeklődőknek szánt fizetős programok. A négy nap alatt több mint félszáz programot tartunk, amelyek között lesznek ingyenesek, kóstolóval egybekötött és kifejezetten a szakmának szóló belépőjegyes események is. A fesztiválra is van egy minimális belépő, amelyért cserébe egy gravírozott poharat kap a vendég és némi ingyenes kóstolót.

Ötven kiállító lesz, a felük ételt, a másik felük italt fog kínálni. Balaton Wine and Gourmet a nevünk, de a kézműves söröktől kezdve a távol-keleti párlatokig sok minden más is kóstolható lesz.

Aki a templomi fizetős programokra vesz jegyet, az különböző mesterkurzusokon és élményebédeken vehet részt az alapprogramokon túl. A négy helyszínből nem említettem még a nagyszínpadot, ahol napi szinten rengeteg programmal készülünk. Ezek jó része gasztronómiai, mint például szusikészítés halbontással egybekötve, vagy paellafőző show és bor- vagy párlatkóstolók. Kulturális események is lesznek, úgymint flamenco, klasszikus zene, taiko dobosok, de hallunk majd kerekasztal-beszélgetést a tájépítészetről, a Balaton-felvidék jövőjéről, a borászati tendenciákról. Lesz még egy gyermeksátor is, ahol az ételhez kapcsolódó történetektől a muffinkészítésig szintén sokszínű programok lesznek. Szakértőnk és előadónk ehhez Kalas Györgyi lesz, aki gyermekgasztronómiával foglalkozik. Amellett, hogy a térség és Magyarország ételeit mutatjuk be, lesznek külföldi vendégeink is, mint Japán és Spanyolország. Igazi gasztro-kulturális nagyhatalmak ezek, így van mit bemutatni az örökségükből. Az ételeken, italokon kívül a különböző kultú­rák másféle aspektusai is porondra kerülnek, mint például a kimonóbemutató. Közreműködőink nemzetközileg elismert szakemberek, az olaszrizlingről Jásdi István és Fiáth Attila, a natúrborokról Egly Márk beszél majd, de Kudo Ejrio japán mesterséf mellett itt lesznek Sárközi Ákos és Tiago Sabarigo Michelin-csillagos séfek, hogy csak néhány nevet említsek. Az úgynevezett borszakmai élménysátorban különböző előadások, vezetett kóstolók lesznek, amelyek ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Itt fel fogjuk térképezni a hat balatoni borvidéket egy-egy jellegzetes boron keresztül, s ugyanitt lesz szó az érlelési technológiákról, az olaszrizling különböző arcairól, sőt a borhibákról is. A teljes program hamarosan elérhető lesz a bwg.hu oldalon.

rap: Miért jó a borhibákkal foglalkozni?

TP: Például azért, mert fontos, hogy meg tudja állapítani egy étteremben a vendég, hogy mivel kínálják, és ha nem az vagy nem minőségi, akkor tudja jelezni. Lesz egyébként egy Mindent az orrnak című rendezvény is, amely illatmintákkal fog elvezetni minket a borok értékeléséhez.

rap: Milyen más különlegessége van a rendezvénynek?

TP: Környezettudatosak vagyunk. Amit nem üvegben vagy porcelánban szolgálunk fel a különleges programokon, azt csak lebomló és komposztálható tálalásban adjuk. Azt pedig elfelejtettem megemlíteni, hogy osztrák, szlovén és más szomszédos országból érkező kiállítóink is lesznek, tehát szélesebb a nemzetközi merítés, és ezt jövőre is így szeretnénk csinálni, csak a két kiemelt díszvendég ország más lesz.

rap: Nem kell tartani attól, hogy lesz, aki a rosszullétig eszi, issza magát?

TP: Itt nem sokat, hanem sokfélét kell enni, inni, hogy kapjon a látogató egy keresztmetszetet a térség és a vendég országok ételkultúrájából. Ennek megfelelően mértékletesek lesznek az adagok és az árak is. Ez nem egy klasszikus szezonbúcsúztató vagy falunap, hanem inkább fine dining élményt nyújtó rendezvény.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk