chili&vanília

Szilvaszezon  

Gasztro

Csípős-fűszeres barbecue-mártás szilvából és klasszikus, édes-savanyú szilvacsatni

Itt a szilvabefőzés ideje, a sűrű, fekete, savanykás-füstös szilvalekvárok mellé jöhetnek a sültekhez, sonkákhoz, sajtokhoz pazar édes-sós szilvacsatnik, csípős, fűszeres szószok, mártások. A szilvalekvárok királynője egyértelműen a szinte fekete, fanyar, cukor nélkül készülő változatok (Panyolán, Noszvajon készülnek a legjobbak) – házi derelyében, papucsban vagy akár csak egy szelet kenyéren. Jöhetnek annak német, osztrák, cseh változatai (Pflaumenmus, Powidl, povidlo), amelyek szintén teljesen cukor nélkül vagy egész kevéssel készülnek, és bukták, táskák, kalácsok töltelékeként tarolnak. A nemzetközi szilvagasztronómiában a két legmegbecsültebb szilvafajta a reine-claude és a mirabelle – az előbbi kerek, zöld ringlót Claudia királynéról, I. Ferenc francia király feleségéről nevezték el, az utóbbi egy lotaringiai fajta. Mindkettő édes, lédús, zamatos, kiváló dzsemnek, befőttnek is. Világszerte számos különleges szilvatartósítási mód létezik, Ázsiában is, az umebosi számunkra szokatlan ízű, de hazájában, Japánban rendkívül népszerű, sós, savanyú, fermentált japán szilvaféle, a kínai szilvaszószt pedig tavaszi tekercs vagy sült oldalas mellé adják. Alábbi két fűszeres mártás viszont kiváló grillezett húsokon, sülteken, füstölt sonka mellé vagy akár szendvicsben is. Mindkettő kiváló kísérője sajtoknak, sülteknek, grillkolbászoknak, kacsának, libának.

 

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.