étel, hordó

Új-Budavár

  • ételhordó
  • 2013. január 6.

Gasztro

Hiába kisföldalatti és Hősök tere, az 1896-os millenniumi ünnepségsorozat legnagyobb attrakciója az ős-Budavára nevű szórakoztató komplexum volt a Városligetben.

Luxuséttermek és lacikonyhák sorakoztak, a szakállas nőt éppúgy megtekinthette a népes közönség, mint a technika legújabb csodáit. Az állatkertből kihasított 70ezer négyzetméteres óriáscirkuszt fénykorában naponta 40 ezren látogatták. És nemcsak egy hétig, mint a Szigetet.


Az Új-Budavár a Vízivárosban (Donáti utca 40.) van, egy pincehelyiségben. Ennek ellenére semmi baj a környezettel, a közeli Mária tér a főváros egyik leghangulatosabb közterülete, ráadásul éttermünk mellett ősrégi mézeskalács-készítő műhely is van. Nyakunk rá, ha elhajítunk egy követ, jó eséllyel borszaküzlet kirakatát törjük be vele, ha pedig túl sokáig ácsorgunk, biztosan látunk valami - szigorúan 50+-os - művészfélét, aki bottal üti Krúdy nyomát.

Más tészta, hogy az Új-Budavárba lépcsőzve elhalkul a nosztalgia-slágeregyveleg, az étterem egészen másként mutat, mint a hasonló lejáratú vendéglátóhelyek. A minimalista, ám minőségi dizájnt talán túlzottan is lefagyasztja a hideg neonfény, meglehet, ez is a koncepció része. Legalább látjuk, hogy mit tesznek elénk. De a pincér régi vágású, mint egy olló a Singer varrógép fiókjában, bár semmi baj, az ellentmondás csak látszólagos. Jól elvagyunk vele, különösen azután, hogy welcome falatként káprázatos padlizsánkrémet tesz asztalunkra.

Ehhez képest visszalépés a húsgombócleves (650 Ft), de visszalépés lenne bármilyen közepesen erős finomság. Az amúgy jó kis leves most legfeljebb háttéranyag. Annál is inkább, mert a libamájas csirkemell snidlinges krumplipürével (2400 Ft) a krémhez hasonlóan nagyon egyszerű, mégis megfejthetetlen a titka. Ugyanez áll a kukoricalisztben sült pisztrángra (1950 Ft) is - olyan könnyedén készítették el, mintha csak a lelkes feleség ugrott volna ki a konyhába, hogy "vacsira összedobjon valamit". Ráadásul a tiramisu (750 Ft) is finom.

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

François Ozon új filmjében Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t. Kritika.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.