chili&vanília

Ide nézz, törökméz!

Vaníliás tejföl panna cotta virágporral és törökmézzel

Gasztro

Feketegyökér-krémleves füstölt pisztránggal, grillezett fogas csalános burgonyapürével, tejfölös rókagombaleves, karamellizált császárszalonna füstölt halas tört krumplival, édes bundás kalács egresdzsemmel és vaníliahabbal. A Helsinkiben található Juuri vendéglő e heti ebédajánlata. Indulnék azonnal.

Modern északi csúcsgasztronómia ide, finn Michelin-csillagos éttermek oda, messze ez a hangulatos kis étterem volt a kedvencem helsinki látogatásom alkalmával. Specialitása a "sapas", ami nem más, mint a finn tapas - hagyományos alapanyagok, klasszikus ételek, némileg korszerűsítve, kis, kóstoló adagokban. Itt érkezett a számomra "Az év desszertje" címet elnyerő édesség: iró panna cotta homoktövissel és törökmézzel. Egyszerű, mégis izgalmas és kifinomult volt (a legnehezebb páros). A tetején a ropogós, kissé kesernyés-karamellás törökméz kiválóan egészítette ki a finoman savanykás, telt ízű panna cottát. A már itthon kreált emlékébe a méz háromféle módon került: hagyományos méz, virágpor és törökméz formájában.Az utóbbi mézeskalácsosoknál vagy kézműves cukrászoknál kapható néha, de könnyű házilag is elkészíteni, hiszen valójában nem más, mint szódabikarbónával felhabosított és kiszárított karamella. Én az olyan állagú panna cottát részesítem előnyben, amelyet még pont nem lehet kiborítani a pohárból, a receptben megadott mennyiségű zselatinnal ilyen, lágy állagot lehet elérni. Akár karácsonyi desszertnek is ajánlom.


 

Vaníliás tejföl panna cotta virágporral és törökmézzel

Hozzávalók (4-6 adag)

4 lapzselatin

4 dl tejszín (min. 30%)

fél mokkáskanál só

5 dkg cukor

1 vaníliarúd kikapart magja

4 dl tejföl

2 evőkanál méz

1 citrom reszelt héja

Tetejére:

1 nagyobb darab törökméz, megtörve

2 evőkanál virágpor

A négy zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk 10 percre. Közben a tejszínt kis lábasban forráspontig melegítjük a sóval, cukorral és a vanília kikapart magjával. A zselatint kinyomkodjuk, a forró tejszínhez adjuk, és elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. A tejfölt csomómentesre keverjük a mézzel és a reszelt citromhéjjal. Lassan hozzáöntjük a tejszínt, és elkeverjük. Kancsóba töltjük (így könnyebben tudjuk tálkákba vagy poharakba osztani). Tálkákba vagy üvegpohárba töltjük, és minimum 4-6 órára, de inkább egész éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor megszórjuk a virágporral és a szilánkosra tört törökmézzel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk