Tartalom

(2012-12-06)

Kis-Magyarország

A Forsense Kft. pályázatírói tündöklése

Kis-Magyarország

Milliók a kukába

A fideszes kötődésű Századvég Alapítvány közvélemény-kutató partnere, a Forsense Kft. uniós támogatású városfejlesztésekbe is belekóstolt pályázatíróként. Bár Göd és Dunakeszi milliárdos értékű pályázatát elügyetlenkedte, a két önkormányzat kifizette az összesen nettó 14 millió forint megbízási díjat. A vágyott városközpontok nem épültek meg.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

És értük?

Az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. A rendőrség ezen állítását alátámasztotta egy videofelvétellel is, amin jól látható, ahogy a földön több kommandós húz végig egy alaposan összekötözött nőt Hatvanban, másokat is bántalmaznak és bevisznek, közben azt kiabálják, hogy "dolgozni kéne, nem bűnözni".

A szerk.

A szerk.

Mi, magyarok

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a múlt hétfőn felmérette volna a kormánnyal, hogy hány "zsidó származású" ember jelent nemzetbiztonsági kockázatot Magyarországnak.

Egotrip
Publicisztika
Külpol

Bretter Zoltán

Külpol

Tour, retour nélkül?

Románia útja a Balkántól Európáig

Románia az "európai, nyugatosodási projektnek" köszönheti gyors fölzárkózását: a projekt és a gazdasági fejlődés közötti egybeesés legalábbis elegendő arra, hogy a projekt maga megkérdőjelezhetetlenné váljon. Igaz ez még akkor is, ha a csatlakozási tárgyalásokat sikerrel lezáró Adrian Nastase volt kormányfő épp kétéves börtönbüntetést tölt vesztegetés miatt, és ha a korrupció mindent elönt Romániában. (Igaz, messze nem éri el a magyarországi state capture szintjét.)

Izraeli hétköznapok

Külpol

"Másfél perced van"

Egy Jeruzsálemben élő magyar lánnyal beszélgettünk arról, hogy milyen az élet a rakéták fenyegetettségében.

Belpol

Interjú

Belpol

"Ritmust kell váltani"

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője

A kormányt akkor van csak esély leváltani, ha sikerül megszólítani a még bizonytalan választókat, akik viszont nem kérnek a régi, leszerepelt pártokból. Ellenzéki összeborulásról tehát szó sem lehet, de az LMP megerősödése esetén az ideiglenes választási koalíciótól nem zárkózik el Schiffer András.

Szankcionálható-e a parlamenti zsidózás?

Belpol

Szabályok közt elveszve

Múlt hétfőn a Jobbik ismét átlépte a hányingerküszöböt, a végtermék eltakarításához azonban csak órák múlva, sőt inkább másnap fogtak hozzá a pártok, továbbá a Miniszterelnökség és a külügy. Mit tehetne ez ellen a jövőben a változóban lévő országgyűlési törvény és házszabály?

A tankönyvpiac leépítése

Belpol

Egykönyves olvasók

A tankönyvpiac alapvető szabályozását a kiadók, a tankönyv-terjesztők és a pedagógusok sem ismerik, holott szeptembertől három évfolyamon új könyvekből kellene tanulniuk a diákoknak. A kormány késlekedését a piac mellett a gyerekek is megszenvedhetik.

Interjú

Belpol

"Okkal félnek"

Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, az Együtt 2014 Választói Mozgalom egyik alapítója

A volt miniszterelnökkel az ellenzéki együttműködés buktatóiról, a politikai közép megteremtésének és a Fidesz-rezsim lebontásának esélyeiről beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Elüldözöttek

Frank Tibor: Kettős kivándorlás. Budapest-Berlin-New York 1919-1945

Kármán, Neumann, Szilárd, Teller, Wigner, Moholy-Nagy, Breuer... Miért született egyszerre ennyi zseniális ember a 19-20. század fordulójának Magyarországán, és miért kellett éppen nekik távozniuk innen?

Ács Pál

Könyv

"Magyar Zsinagóga"

Komoróczy Géza könyvéről

Öt-hat éves lehettem, amikor apámmal a Belvárosban sétálva velem korú fiúk fura csoportját pillantottam meg. Fekete kabátkában ácsorogtak a tűző napon, fekete kalapjuk alól kétoldalt csigába göndörített hajtincs bukkant elő. Értetlenkedtem.

Könyv

A magyar világ irodalma

Az új lista is mutatja, tehát immár egészen bizonyos: megszületett a magyar világirodalom, a mi saját világirodalmunk. Ide azok az életművek tartoznak bizonyosan, amelyekből sikerült a kiadóknak piaci brandet alkotniuk az aránylag szűk, de még nem jelentéktelen magyar kultúrafogyasztó közönség, például az önök számára.

Könyv

Könyv

Mezei Gábor: függelék

Már a fülszöveg biztosít a szerző első kötetének (néhol zavarba ejtően) gondos megszervezéséről, tematikai viszonyítási pontjairól, de érdemes ezek puszta azonosításán túl továbbgondolni a felmerülő fogalmakat (apokrif, oldalborda, paradicsom).

Bret Easton Ellis pályaképe

Könyv

Tükörlabirintus

Nyilatkozatai és az utóbbi évek munkái alapján mintha hátat fordított volna a regényírásnak. Az új magyar monográfiával együtt ez már elég erős motiváció ahhoz, hogy végigtekintsünk ellentmondásokkal telezsúfolt életművén.

Esemény

Könyv

Haza - Heimat - Home - Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál

"Olyan emberektől várják a választ, akik egyike sem abban az országban él, ahol született, és egyike sem azon a nyelven ír, amelyik gyerekkorában körülvette. Ők fogják majd most megmondani, hogy 'leljük-e honunkat a hazában'" - meséli felindultan Gajdics Ottó a HírTv-ben, és jó előre tragédiának minősíti a rendezvényt.

Könyv

Himmelreich

Két Erich Kästner-regény

Szemben állt a nácikkal, a Gestapo zaklatta, a könyveit máglyára hordták, s ő maga mégis Németországban maradt, méghozzá szabad akaratából: Erich Kästner életútja legalább oly figyelemre méltóan sajátos, mint írói életműve.

Könyv

Könyv

Szolcsányi Ákos: A felszínről

Szolcsányi Ákos A felszínről című második kötete inkább ellensúlyozza, mint folytatja az előzőt. A Csehország szép, útjai jók a legérdekesebb és legkérdésesebb jellemzője az a közvetlenség volt, amivel a gyerek-, kamasz- és fiatalkor néha banális konkrétumait (a májkrémes kiflitől a Garfield-poszterig) beépítette.

Interjú

Könyv

"Nem tagadom el a rokonszenvemet"

Huszár Tibor akadémikus Erdei Ferencről

Most jelent meg a hagymakertész és falukutató, tudós, pártpolitikus és többszörös miniszter politikai életrajza. A könyv szociológus szerzőjét Erdei ellentmondásos pályafutásáról, a népiekről és a társutasokról, valamint az "ahogy lehet" kényszeréről kérdeztük.

Könyv

Közel nézet

Kővári Orsolya: Árnyékvilág - Tarr Béla-retrospektív

1993. október 31-én meghalt Federico Fellini. Elég nagy baj ez nekünk, s még nagyobb baj Tarr Bélának. De a tragikus eset fő vesztese mégiscsak ez a kiadvány.

Könyv

Mint az állat

Felipe Fernández-Armesto: Szóval, emberek vagyunk?

Az ember a világegyetem, de legalábbis Földünk kitüntetett fajtája, az evolúció csúcsa, dísze-virága, akit számtalan jellegzetesség, tulajdonság különböztet meg az állatvilágtól - hogy mást ne mondjunk, a kétségbevonhatatlan lelki gazdagság.

Könyv

Könyv

Bognár Péter: Bulvár

Borbély Szilárd kedves ajánlója keltett bennem némi szorongást. "Bognár Péter szemtelen és tehetséges. Veszélyes kezdés, mert a magyar irodalom egyiket sem szereti... És az a szertelenség sugárzik belőle, hogy a nyelvvel való játék jó buli" - írja a költő, miután az utóbbi évek talán legerősebb új hangját véli felfedezni a kötetben.

Garaczi László

Könyv

Haza a mélyben

A konyhában ülve vacsoráztam kicsiny, ám annál barátságosabb, Szondi utcai lakásomban, halkan szólt a rádió, besütött a holdfény a gangra - ez az a gang, ahol hatvan éve Ruttkai Éva Bitskey Tibor karjaiba repült az Egy pikoló világos című film végén, fenn van a film a YouTube-on, néha megnézem, és elgondolkodom, hogy az ajtónk mellett az a hámlás a vakolaton hogyan élhette túl az ötvenes éveket, a konszolidációt és a rendszerváltást -, ám ekkor valami megzavart a révedezésben, szenvedélyes hang tört elő a rádióból, az egyik betelefonáló küldött szózatot az éterbe:

Interaktív
Színház

Színház

Színház

Tizenketten, dühösen

PanoDráma: 174/B - Az igazság szolgái

Megérdemli a fokozott figyelmet, ahogy a szemünk előtt keresgéli, majd megtalálja saját színházi útját az a formáció, amely a szó szerinti - verbatim - dokuszínházban utazik. Vagyis a rögvalóságot tárja elénk, annak is evidensen a legérzékenyebb területeit; ekként nyugodtan mondhatjuk, hogy a "remény színháza" ez, amely azzal a végeredménnyel kecsegtet, hogy hibáinkkal szembenézve javítunk rajtuk, tanulunk belőlük.

Film

Film

A máltai légyott

Bernardo Bertolucci filmrendező

Rómában, a Trasteverén lakik, s évek óta kerekes széken közlekedik az Európai Filmakadémia idei életműdíjasa.

Film

Film

A gyilkos médium

Csak valami szereposztási gikszer lehet, hogy Robert De Niro és Sigourney Weaver kimaradt a nyolcvanas évek legjobbjait (Van Damme, Stallone stb.) felsorakoztató A feláldozhatók sorozatból, pedig a Válogatott gyilkosok sztárjának és Az igazság nyomában amazonjának ott lett volna a helye a plakáton.

Animációs dokumentumfilm

Film

Crulic, a túlvilágra vezető út

A lengyel börtönben ok nélkül fogva tartott román vendégmunkás, Claudio Crulic tiltakozó éhségsztrájkjában és halálában egy őserejű tragédiát látott meg Anca Damian rendező: a jogtalanság elleni harc, a kisember elvek és moralitásérzék táplálta küzdelmének archetípusát.

Film

Film

Szex, hazugság, vészhelyzet

A francia mozi középgenerációjának egykor nemzetközileg is jegyzett színművésze (A félelem városa, Mina Tannenbaum, de a Henri és June-ban például Brassa•t adta), a szomorú tekintetű Artus de Penguern második rendezése talányosan kínos darab.

tévésmaci

Film

Az egzotik' kecske

Amikor Sztupa és Troché felmentek a lépcsőn, a korai útszakaszon két dologra kellett különös figyelmet fordítaniuk - bár ahogy haladtak fölfelé, úgy sokasodtak a különböző szempontok, amikre tekintettel kellett lenniük.

Zene

Lemez

Zene

Várjon Dénes Precipitando

Várjon Dénes Precipitando - címmel kiadott új lemezén Alban Berg Szonátája (1908) után Janácek Ködben (1912) című, négy rövid karakterdarabot tartalmazó ciklusa következik, és a végén szólal meg a legrégebbi (1852-53) mű, a romantika egyik legjelentősebb monumentuma: Liszt: h-moll szonáta. Ez illik Várjon minden hivalkodástól mentes személyiségéhez: számos koncerten csodáltam már meg visszahúzódó és odaadó kamarazenei fellépéseit.

Koncert

Zene

Ramón Vargas áriaestje

Jelentős, de nem nagy tenorista; rokonszenves, ám nem átütő személyiség - a mexikói Ramón Vargast három évtizedes pályafutása során általában ezen a figyelemre méltó, mindazonáltal a kivételesség szférájától elmaradó szinten észlelték a világ operakedvelő tömegei.

mi a kotta?

Zene

Bosszú dominóban

"A következő módosításokat javasolták (úgynevezett barátságból): 1. A főszereplőt nemesemberre cserélni, teljesen eltávolítani még a gondolatát is egy uralkodónak. 2. Feleséget nővérre változtatni. 3. Boszorkányos jelenetet megváltoztatni, visszahelyezni egy olyan korba, amikor még hittek ilyesmiben. 4. Semmi bál. 5. A gyilkosság színen kívül legyen. Stb. stb."

Interjú

Zene

"Félig már profik vagyunk"

Lukács László - Tankcsapda

Az év elején, tizenkilenc év után elhagyta a zenekart Molnár "Cseresznye" Levente gitáros; azóta utódjával, Sidlovics "Sidi" Gáborral már készült három klip, másfél nap alatt aranylemez lett az új, Rockmafia Debrecen című nagylemez, és elkezdődött az év végi arénaturné is. A zenekarvezetővel volt miről beszélgetnünk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Repülj velem!

Világmodellek

Csak remélni lehet, hogy az átszervezési düh következtében nem ez lesz a hattyúdala annak a kiállítássorozatnak, amely a ma már a Szépművészeti Múzeum alá besorolt Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményéből készül - és amelynek most az első darabja látható.

Tudomány

Megfejtetlen írások

Tudomány

Nekünk ez kínai

A mind fejlettebb desifrírozó technikák tükrében látszólag meglepő: számos olyan írást találtak már az archeológusok, melyeket mindeddig képtelenek voltunk elolvasni. Lehet, hogy soha nem is tudjuk.

<19 Szabadfogású Számítógép verseny

Tudomány

Emelt szintű barkácsolás

A legtöbben nem győznek sopánkodni, ha gyerekük napi 10-16 órát ül a számítógép előtt. De mindjárt más a helyzet, ha kiderül, hogy a monitor félhomályában a kölyök olyan kreatívan töltötte délutánjait, hogy munkájának gyümölcse komoly cégek érdeklődését is felkeltheti.

Lélek

Fekete péntek

Lélek

Rendelj a Jézuskától!

A 90-es évek közepén került a mozikba a Hull a pelyhes című családi film, melyben A. Schwarzenegger osztrák tájszólásban karattyolva kereste filmbéli gyermekének "a játékot", egy Turboman nevű figurát, amelynek utolsó példányáért meg kellett küzdenie egy másik apukával. A film jól példázza azt a vásárlási hisztériát, ami az Egyesült Államok üzleteiben minden év novemberének utolsó napjaiban lejátszódik.

Lokál

rés a présen

Lokál

Felismerni a korrupciót

Alexa Noémi ügyvezető igazgató, Transparency International Magyarország

Negyedik éve rendezzük meg a korrupcióellenes világnap alkalmából, ami az ENSZ korrupció elleni egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta létezik. A fesztiválunk célja, hogy olyan programokat szervezzünk fiataloknak, amelyekre nyitottak, ezáltal könnyebben tudjuk őket ránevelni, hogy mondjanak nemet a korrupcióra.

Kiállítás

Lokál

Régi otthonkánk

Szoc Deko - Textília

Különös, és nehéz volna azt állítani, hogy felemelő érzés múzeumi körülmények között, lezárt ügyként szembesülni saját személyes múltunk egyre több alkotóelemével.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Új-Budavár

Hiába kisföldalatti és Hősök tere, az 1896-os millenniumi ünnepségsorozat legnagyobb attrakciója az ős-Budavára nevű szórakoztató komplexum volt a Városligetben.

chili&vanília

Gasztro

Ide nézz, törökméz!

Vaníliás tejföl panna cotta virágporral és törökmézzel

Feketegyökér-krémleves füstölt pisztránggal, grillezett fogas csalános burgonyapürével, tejfölös rókagombaleves, karamellizált császárszalonna füstölt halas tört krumplival, édes bundás kalács egresdzsemmel és vaníliahabbal. A Helsinkiben található Juuri vendéglő e heti ebédajánlata. Indulnék azonnal.