kertész lesek

Vadvirág Csárda – Bük

  • kertész lesek
  • 2020. szeptember 20.

Gasztro

Ha a Közel-Keleten annyi Mekka lenne, ahány reumások Mekkája van Magyarországon, akkor az iszlám lenne a világ legkomolytalanabb vallása. De azért nem kell a gyógyfürdők iránti áhítatot sem lebecsülni, sőt az sem baj, ha nagy a választék. Hajdúszoboszló, Hévíz, Zalakaros mellett a Vas megyei Büköt sem a szinkron­úszók és a vízipólósok tartják el, hanem a zarándokok, leginkább a német kisnyugdíjasok. De akik mostanság inkább otthon maradnak, semmint hogy veszélyes kalandot kergessenek, márpedig a koronavírus annak számít. Bükfürdő szinte kiürült, ilyet augusztusban úgy ötven éve nem látott a világ.

A fürdő körüli bazársorban alig lézengenek páran, a legtöbb üzlet ki sem nyitott, a teraszokon a páraventilátorok az üres asztalokra permetezik a vizet. De azért van szabályt erősítő kivétel. A Termál körút 1. alatt működő Vadvirág Csárdában alig van szabad asztal, és még gitárosuk is van, aki mindenféle dobgépek és szekvenszerek segítségével olyan örökzöldekkel szórakoztat, mint a Gyöngyhajú lány vagy a Sun­shine Reggae. Már e fellépés sem csárdakompatibilis, és az ételek közt sem nyomasztó a hazai fölény, de ahogy a honlapon írják: „felhasználjuk a modern kor új főzési-sütési szokásait, szem előtt tartva az egyik fő célunkat: az egészséges táplálkozást”, így mindjárt érthetőbb a Sobri Jóska kedvencei típusú ételek hiánya. A fokhagymakrémleves (690 Ft) azonban túlzottan tejszínes, a zsemlekockák szétáztak benne, sózni kell. A gorgonzolás-körtés csirkemell (2790 Ft) kiváló lenne, ha a húsokat nem „csomagolták” volna a felsoroltak mellett még valamiféle trappista jellegű sajtba, amelynek jellegzetes íze leural mindent. Azonban rég ettünk ilyen jól elkészített rizst. Ennek ellenére sokkal szerencsésebb választás a képünkön látható egészben sült pisztráng gnocchival, paradicsommal és rukolával (2590 Ft), ami szokatlan párosítás, de nem férhet hozzá kétség: egymáshoz illők a hozzávalók. Persze úgy könnyű, hogy a hal, a tészta, de még a zöldségek is maximális pontszámot érdemelnének az alapanyagversenyen.

Az est fénypontja mégis a diós-karamellás brownie vaníliafagylalttal (1090 Ft), amely tökéletes élményt nyújt nemcsak ízeiben, de az arányait illetően is: nem túl édes, nem tömít el, nem leszünk tőle álmosak, pedig igen masszív cukrászdai termék.

Figyelmébe ajánljuk