chili&vanília

Padlizsánparádé

Gasztro

Bár padlizsán szinte egész évben kapható, az igazi szezonja ilyenkor, augusztus végén, szeptember elején üt be. Néhány éve pedig, amióta extra zöldségekkel is kísérleteznek a szeretett termelőink, egész változatos lett a padlizsánpaletta, az apró, cirmos változattól kezdve a kerek hófehéren át a japán típusú, hosszúkás, vékony padlizsánig minden kapható. A Fény utcai piacon a Bálint Kertnél, a Lehelen a Színek kertjénél vagy a Várhegyi Kertészetnél. Ilyenkor aztán „körbeutazhatjuk a világot” a konyhánkban a jobbnál jobb padlizsánreceptekkel. Elugrunk Grúziába, ahol korianderes, fokhagymás diókrémmel töltik, továbbrepülünk Tel-Avivba, ahol minden utcasarkon megkóstolhatjuk a világ legfinomabb szendvicsét, a sült padlizsánnal, tahinivel és mangóchutney-val töltött pitát. Marokkóban megismerkedünk a paradicsomos, paprikás, fűszeres langyos salátával, a zaaloukkal, Iránban a marhahússal és felesborsóval lassan párolt raguval, Törökországban csak kapkodjuk a fejünket, mert többszázféle módon készítik a padlizsánt. Olaszországban is nehéz kedvencet választani, az ember tobzódik a pasta alla Norma (paradicsomos spagetti sült padlizsánnal és ricotta salata sajttal), a caponata és a parmigiana között. A távol-keleti konyha is változatosan használja, és általában igen karakteres, szójás, szezámos, csilis öntetekkel ruházza fel. A most kapható padlizsánokból még a mezei padlizsánkrém is más lesz, mivel ilyenkor klasszisokkal jobb az állaga. A krém teltebb, intenzívebb, édesebb lesz. Az alábbi padlizsánkrémben két világ találkozik: a hagyományos, alappadlizsánkrém (sült padlizsán, olaj, citrom, fokhagyma, pici hagyma) és a muhammara, a híres szír, diós, sült paprikás krém. Találkozásuk sorsszerű és hosszú távú.

 

Diós, sült paprikás padlizsánkrém

Hozzávalók (4–6 adag)

 

50 dkg padlizsán (2 közepes)

5 kápia paprika, megsütve, lehéjazva

5 dkg dió, durvára vágva

½ citrom leve

2 gerezd fokhagyma

0,5 dl olívaolaj

1 teáskanál őrölt római kömény

3 evőkanál gránátalmaszirup

(vagy sűrű balzsamecet)

só, bors

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánokat hústűvel néhány helyen megszurkáljuk, majd egészben, kb. 50 perc alatt megsütjük. A húsát kikaparjuk, szűrőedénybe (vagy szűrőbe) tesszük, és kb. 10 percig lecsepegtetjük, hogy minél több nedvesség távozzon belőle. A kápia paprikát (vagy kaliforniai paprikát, azt jóval könnyebb pucolni) sütőlapra tesszük, majd grillfokozaton, oldalanként kb. 12 percig sütjük, amíg a héja szenesre feketedik. Meghámozzuk. Turmixgépbe tesszük a sült padlizsánt, a meghámozott sült paprikát, hozzáadjuk a diót, a fokhagymát, a citromlevet, a római köményt, az olívaolajat és a gránátalmaszirupot. Simára pürésítjük. Zöldségekkel, mártogatónak vagy szendvicskrémnek adjuk. A hűtőben napokig eláll.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.