chili&vanília

Padlizsánparádé

Gasztro

Bár padlizsán szinte egész évben kapható, az igazi szezonja ilyenkor, augusztus végén, szeptember elején üt be. Néhány éve pedig, amióta extra zöldségekkel is kísérleteznek a szeretett termelőink, egész változatos lett a padlizsánpaletta, az apró, cirmos változattól kezdve a kerek hófehéren át a japán típusú, hosszúkás, vékony padlizsánig minden kapható. A Fény utcai piacon a Bálint Kertnél, a Lehelen a Színek kertjénél vagy a Várhegyi Kertészetnél. Ilyenkor aztán „körbeutazhatjuk a világot” a konyhánkban a jobbnál jobb padlizsánreceptekkel. Elugrunk Grúziába, ahol korianderes, fokhagymás diókrémmel töltik, továbbrepülünk Tel-Avivba, ahol minden utcasarkon megkóstolhatjuk a világ legfinomabb szendvicsét, a sült padlizsánnal, tahinivel és mangóchutney-val töltött pitát. Marokkóban megismerkedünk a paradicsomos, paprikás, fűszeres langyos salátával, a zaaloukkal, Iránban a marhahússal és felesborsóval lassan párolt raguval, Törökországban csak kapkodjuk a fejünket, mert többszázféle módon készítik a padlizsánt. Olaszországban is nehéz kedvencet választani, az ember tobzódik a pasta alla Norma (paradicsomos spagetti sült padlizsánnal és ricotta salata sajttal), a caponata és a parmigiana között. A távol-keleti konyha is változatosan használja, és általában igen karakteres, szójás, szezámos, csilis öntetekkel ruházza fel. A most kapható padlizsánokból még a mezei padlizsánkrém is más lesz, mivel ilyenkor klasszisokkal jobb az állaga. A krém teltebb, intenzívebb, édesebb lesz. Az alábbi padlizsánkrémben két világ találkozik: a hagyományos, alappadlizsánkrém (sült padlizsán, olaj, citrom, fokhagyma, pici hagyma) és a muhammara, a híres szír, diós, sült paprikás krém. Találkozásuk sorsszerű és hosszú távú.

 

Diós, sült paprikás padlizsánkrém

Hozzávalók (4–6 adag)

 

50 dkg padlizsán (2 közepes)

5 kápia paprika, megsütve, lehéjazva

5 dkg dió, durvára vágva

½ citrom leve

2 gerezd fokhagyma

0,5 dl olívaolaj

1 teáskanál őrölt római kömény

3 evőkanál gránátalmaszirup

(vagy sűrű balzsamecet)

só, bors

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánokat hústűvel néhány helyen megszurkáljuk, majd egészben, kb. 50 perc alatt megsütjük. A húsát kikaparjuk, szűrőedénybe (vagy szűrőbe) tesszük, és kb. 10 percig lecsepegtetjük, hogy minél több nedvesség távozzon belőle. A kápia paprikát (vagy kaliforniai paprikát, azt jóval könnyebb pucolni) sütőlapra tesszük, majd grillfokozaton, oldalanként kb. 12 percig sütjük, amíg a héja szenesre feketedik. Meghámozzuk. Turmixgépbe tesszük a sült padlizsánt, a meghámozott sült paprikát, hozzáadjuk a diót, a fokhagymát, a citromlevet, a római köményt, az olívaolajat és a gránátalmaszirupot. Simára pürésítjük. Zöldségekkel, mártogatónak vagy szendvicskrémnek adjuk. A hűtőben napokig eláll.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.