chili&vanília

Zöld húsvét

Gasztro

A bevált, kedvenc húsvéti zöldfűszermártás következik, ezúttal egy újabb formájában. Az autentikus frankfurti (Grüne Sosse) mindig hétféle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan a következőket: petrezselyem, turbolya, snidling, kis vérfű, borágó, zsázsa, sóska. Kaprot és tárkonyt semmi esetre sem! (Frankfurt nix Dill.) A mártás szezonja hagyományosan zöldcsütörtökön (nagycsütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas kész csokrokban árulják a hét zöldfűszert. Levesben főtt húsok, párolt vagy grillezett halak, keménytojás, spárga vagy újkrumpli mellé tálalják. Az állaga inkább darabos, és kimondottan tiltott a zöldfűszerek gépben való aprítása, az ugyanis túlságosan roncsolná a rostokat. A hagyományostól eltérő, „megszentségtelenített” módon készítve: botmixerrel, kaporral és tárkonnyal azonban igazi hálás villámfogás, ilyesformán húsvéti vendégvárásra tökéletesen alkalmas. Méretes hidegtálak közepébe biggyesztve látványban nem fukarkodik. Kerülhet hagyományos főtt sonka, keménytojás, retek és újhagyma mellé, de csak zöldséges környezetben is pazarul mutat: szívsalátalevelekkel, uborkával, szárzellerrel, sült brokkolival (a képen pagoda), apró szemű burgonyával. Kellemes húsvéti ünnepeket!

 

Tavaszi zöldfűszermártás

Hozzávalók (kb. 7 dl mártáshoz, 4–6 adag)

 

3 dl tejföl (vagy joghurt)

2 csokor petrezselyem

1 csokor kapor, felaprítva

1 csokor snidling, felaprítva

néhány szál tárkony

néhány levél medvehagyma, felaprítva

3 evőkanál majonéz

2 főtt tojás, felkockázva

2 kicsi csemegeuborka, felkockázva

1 kis fokhagymagerezd, reszelve

1 citrom reszelt héja és leve

1 kávéskanál porcukor

só, bors

 

Egy nagy kancsóba vagy tálba öntjük a tejfölt. Az összes fűszernövényt durvára aprítjuk, majd a tejfölhöz adjuk. Botmixerrel simára pürésítjük. Ettől szép, pisztáciazöld lesz. A botmixer nem viszi teljesen homogénre, a fűszernövények apró, finom rostjai láthatók és érezhetők maradnak. Hozzáadjuk a majonézt, a két felkockázott főtt tojást, a csemegeuborkát, a reszelt fokhagymát, a citrom levét és héját, a csipet porcukrot. Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel pürésítjük. A kész mártásban beállítjuk az ízeket (só, bors, citromlé). Előre is elkészíthető, jól bírja a strapát.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.