chili&vanília

Zöld húsvét

szerző
chili&vanília
publikálva
2018/13. (03. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A bevált, kedvenc húsvéti zöldfűszermártás következik, ezúttal egy újabb formájában. Az autentikus frankfurti (Grüne Sosse) mindig hétféle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan a következőket: petrezselyem, turbolya, snidling, kis vérfű, borágó, zsázsa, sóska. Kaprot és tárkonyt semmi esetre sem! (Frankfurt nix Dill.) A mártás szezonja hagyományosan zöldcsütörtökön (nagycsütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas kész csokrokban árulják a hét zöldfűszert. Levesben főtt húsok, párolt vagy grillezett halak, keménytojás, spárga vagy újkrumpli mellé tálalják. Az állaga inkább darabos, és kimondottan tiltott a zöldfűszerek gépben való aprítása, az ugyanis túlságosan roncsolná a rostokat. A hagyományostól eltérő, „megszentségtelenített” módon készítve: botmixerrel, kaporral és tárkonnyal azonban igazi hálás villámfogás, ilyesformán húsvéti vendégvárásra tökéletesen alkalmas. Méretes hidegtálak közepébe biggyesztve látványban nem fukarkodik. Kerülhet hagyományos főtt sonka, keménytojás, retek és újhagyma mellé, de csak zöldséges környezetben is pazarul mutat: szívsalátalevelekkel, uborkával, szárzellerrel, sült brokkolival (a képen pagoda), apró szemű burgonyával. Kellemes húsvéti ünnepeket!

 

Tavaszi zöldfűszermártás

Hozzávalók (kb. 7 dl mártáshoz, 4–6 adag)

 

3 dl tejföl (vagy joghurt)

2 csokor petrezselyem

1 csokor kapor, felaprítva

1 csokor snidling, felaprítva

néhány szál tárkony

néhány levél medvehagyma, felaprítva

3 evőkanál majonéz

2 főtt tojás, felkockázva

2 kicsi csemegeuborka, felkockázva

1 kis fokhagymagerezd, reszelve

1 citrom reszelt héja és leve

1 kávéskanál porcukor

só, bors

 

Egy nagy kancsóba vagy tálba öntjük a tejfölt. Az összes fűszernövényt durvára aprítjuk, majd a tejfölhöz adjuk. Botmixerrel simára pürésítjük. Ettől szép, pisztáciazöld lesz. A botmixer nem viszi teljesen homogénre, a fűszernövények apró, finom rostjai láthatók és érezhetők maradnak. Hozzáadjuk a majonézt, a két felkockázott főtt tojást, a csemegeuborkát, a reszelt fokhagymát, a citrom levét és héját, a csipet porcukrot. Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel pürésítjük. A kész mártásban beállítjuk az ízeket (só, bors, citromlé). Előre is elkészíthető, jól bírja a strapát.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

szerző
chili&vanília
publikálva
2018/13. (03. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...