chili&vanília

Zöld húsvét

Gasztro

A bevált, kedvenc húsvéti zöldfűszermártás következik, ezúttal egy újabb formájában. Az autentikus frankfurti (Grüne Sosse) mindig hétféle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan a következőket: petrezselyem, turbolya, snidling, kis vérfű, borágó, zsázsa, sóska. Kaprot és tárkonyt semmi esetre sem! (Frankfurt nix Dill.) A mártás szezonja hagyományosan zöldcsütörtökön (nagycsütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas kész csokrokban árulják a hét zöldfűszert. Levesben főtt húsok, párolt vagy grillezett halak, keménytojás, spárga vagy újkrumpli mellé tálalják. Az állaga inkább darabos, és kimondottan tiltott a zöldfűszerek gépben való aprítása, az ugyanis túlságosan roncsolná a rostokat. A hagyományostól eltérő, „megszentségtelenített” módon készítve: botmixerrel, kaporral és tárkonnyal azonban igazi hálás villámfogás, ilyesformán húsvéti vendégvárásra tökéletesen alkalmas. Méretes hidegtálak közepébe biggyesztve látványban nem fukarkodik. Kerülhet hagyományos főtt sonka, keménytojás, retek és újhagyma mellé, de csak zöldséges környezetben is pazarul mutat: szívsalátalevelekkel, uborkával, szárzellerrel, sült brokkolival (a képen pagoda), apró szemű burgonyával. Kellemes húsvéti ünnepeket!

 

Tavaszi zöldfűszermártás

Hozzávalók (kb. 7 dl mártáshoz, 4–6 adag)

 

3 dl tejföl (vagy joghurt)

2 csokor petrezselyem

1 csokor kapor, felaprítva

1 csokor snidling, felaprítva

néhány szál tárkony

néhány levél medvehagyma, felaprítva

3 evőkanál majonéz

2 főtt tojás, felkockázva

2 kicsi csemegeuborka, felkockázva

1 kis fokhagymagerezd, reszelve

1 citrom reszelt héja és leve

1 kávéskanál porcukor

só, bors

 

Egy nagy kancsóba vagy tálba öntjük a tejfölt. Az összes fűszernövényt durvára aprítjuk, majd a tejfölhöz adjuk. Botmixerrel simára pürésítjük. Ettől szép, pisztáciazöld lesz. A botmixer nem viszi teljesen homogénre, a fűszernövények apró, finom rostjai láthatók és érezhetők maradnak. Hozzáadjuk a majonézt, a két felkockázott főtt tojást, a csemegeuborkát, a reszelt fokhagymát, a citrom levét és héját, a csipet porcukrot. Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel pürésítjük. A kész mártásban beállítjuk az ízeket (só, bors, citromlé). Előre is elkészíthető, jól bírja a strapát.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jancsics Dávid korrupciókutató: Az Orbán család vagy a Matolcsy-klán működése új jelenség

Jancsics Dávid a Leukémia zenekar gitárosaként a hazai underground zenetörténethez is hozzátette a magáét, majd szociológusként az Egyesült Államokba ment, azóta a San Diego-i egyetem professzora. A magyarországi korrupcióról szóló doktori disszertációját átdolgozva idén magyarul is kiadták A korrupció szociológiája címmel. Erről beszélgettünk.

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).

Új válaszok

A művészet nem verseny, de mégiscsak biennálék, pályázatok, díjak és elismerések rendezik a sorokat. Minden országnak van egy-egy rangos, referenciaként szolgáló díja.

Mintha a földön állva…

Összegyűjtött és új verseket tartalmazó kötete, a 2018-ban megjelent A Vak Remény a költő teljes életművét átfogó könyv volt, ám az új versek jelenlétét is kiemelő alcím a lírai opus folyamatosan „történő” állapotára mutat, arra, hogy még korántsem egy megállapodott vagy kevésbé dinamikus költői nyelvről van szó.