étel, hordó

Il Classico

  • ételhordó
  • 2018. április 29.

Gasztro

1992-ben még mindenki Marxnak hívta a Nyugati teret, és az sem merült feledésbe, hogy egy évtizeddel korábban úgy próbáltak itt megépíteni egy autós felüljárót, hogy az középen nem ért össze. Akkoriban még luxusáruháznak számított a Skála Metró, és nem a plázát nevezték West Endnek, hanem egy koszos, gyorsbüfés területet (West End Udvar), ami később attól vált híressé, hogy a mindenféle gyanús elemek mellett Kurt Cobain is itt hamburgerezett, amikor a tök ismeretlen Nirvana Budapesten járt. E negyedszázados történelmi tablón azonban nem csak a rendszerváltást átélő kelet-európai nyomorúság fedezhető fel. 1992-ben a kevésbé félelmetes Bajcsy-Zsilinszky út felőli oldalon egy olyan olasz vendéglő nyílt, ami kifinomultabbnak tűnt, mint a korszak megannyi Donnal kezdődő nevű fehér kenyeres pizzériái. Arra persze már nem emlékszünk, hogy pontosan mit is jelentett akkoriban a „magasabb színvonal”, de kétségtelenül jelenthetett valamit, hiszen a helyet azóta sem sodorta el a történelem vihara.

„Mára már büszkén mondhatjuk, hogy Budapest egyik vezető olasz étterme vagyunk, ahol a hagyományos olasz ízeket egy új köntösbe bújtatva kínáljuk vendégeinknek” – írják az Il Classico beharangozójában, mi meg azt mondhatjuk, hogy szerencsénk, hogy vasárnap kora délutánra volt asztalfoglalásunk. A kiszolgálás udvarias, bár kissé fellengzősnek tűnik. A hó­eséses tavaszban tökéletes start a húsleves (1290 Ft), amit ugyan szarvasgombával töltött tésztával gazdagítottak, mégis az alaplé miatt válik kellemes emlékké. A Margherita pizzáról (1590 Ft) is csupa jót mondhatunk, de ha egy étterem „egyik vezető olaszként” határozza meg önmagát, ez a minimum. Helyi specialitásnak a „kemencés házi készítésű tészták” számítanak, amelyek közül a pármai és főtt sonkával, tejszínes szószban, sajttal sütött tagliatellére (2590 Ft) esik a választás. Jól mutat, hogy forró tepsiben hozzák, jók az alapanyagok és bőséges is, de a tésztáról inkább a falusi nagymama nyolctojásos metéltje jut az eszünkbe nem pedig Itália, főleg nem az al dente.

Ugyanez áll a Dolce fantasia nevű (1890 Ft) vaníliás krémorgiára is, ami a maga nemében páratlan, de inkább az oroszok Napóleon tortájának habjait idézi, mint az olasz fagyizókat.

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."