Tartalom

MaNcs 30. évf. 13. sz. (2018-03-29)

Publicisztika

Publicisztika

„A szív és az ész harcol bennem” – Körkérdésünk: lehet-e a Jobbik jelöltjére szavazni?

A kormányváltást akaró, demokratikus értékrendű – liberális, zöld, baloldali, konzervatív meggyőződésű – állampolgár jó néhány választókörzetben a következő dilemmával néz szembe: vajon a hozzá legközelebb álló jelöltre szavazzon-e, vagy voksát inkább a leg­esélyesebb, sőt, nyerni képes ellenzéki kihívóra adja, aki történetesen a Jobbik jelöltje?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Farkától bűzlik

Hát, ez tényleg oltári jó móka volt! Mindenkinek baromira tetszett, de különösen a sajtónak, kivált a demokratikus sajtónak: médiatörténeti pillanat, sőt, történelmi, ilyeneket mondtak, afelett kitörő örömükben, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik országgyűlési képviselőjelöltje csirkejelmezben kotkodácsolta végig a Magyar Televízióban minden választási pártnak, így nekik is biztosított 5 perces műsoridőt. A mérsékelten változatos kotkodácsolás a napnál is világosabban szimbolizálta, mi is folyik nap mint nap a közpénzünkből fenntartott állami tévécsatornán.

A szerk.

A szerk.

Az utolsó szabotázs

Németh Szilárd tűnhet (a maga módján) viccesnek, sőt, megnyerő külsejűnek, éles eszűnek is, ez teljes mértékben ízlés kérdése. Nem kétséges, hogy szép számmal akadnak polgártársaink, akik bizalomgerjesztő figurának látják – biztos azért vitte ilyen sokra, azért lett ő a Fidesz alelnöke, mert az effajta kiállás, ez a szerep számos szavazó szívéhez találja meg az utat. Ja, a politika nem kifinomult, tweedzakós, ősz halántékú, slank professzorok dolga, a demokratikus népképviselet épp azért szép, mert mindenki előtt nyitott. Adj neki, durrbele, oszt lássuk meg, a végén kit néznek hülyének!

Belpol

Vagyonokat húznak a Fidesz-közeli közbeszerzési tanácsadók

Belpol

Szökőpénz

Az uniós támogatásokra rátelepedett pénzszivattyú több ezer milliárdos hozamából szép summa csorog le a tendergépezet olajozott működését biztosító közbeszerzési tanácsadóknak is. A velük kötött többéves keretszerződések a választások után is lehetőséget adnak az eljárások Fidesz-barát irányban tartására.

Czeglédy Csaba ismételt őrizetbe vételének jogszerűsége

Belpol

Lett még egy

Az előzetesben lévő Czeglédy Csaba szombathelyi független országgyűlési képviselőjelölt másfél napig volt csak szabadlábon: miután a mentelmi joga miatt szabadult a börtönből, az ügyészség pillanatok alatt elintézte, hogy ismét rács mögé kerüljön. Az ügymenet több ponton jogsértő lehetett.

Ellenzéki esélyek Óbudán és a főváros VI–VII. kerületében

Belpol

A program nem számít

E két körzetben 2014-ben a baloldal nyert, és az ellenzék most is elhozhatná mindkét mandátumot, ám az Együtt egyik jelöltjén kívül eddig senki nem szánta rá magát, hogy az esélyesebb javára visszalépjen.

Mérlegen a Jobbik választási programja

Belpol

Móricka bakancsot húz

Tényleg megszelídültek? Van reális gazdasági elképzelésük? Gondolnak valamit a kultúráról? Mindhárom válasz lesújtóan egyszerű. Nem.

Kazincbarcika, Miskolc, Ózd

Belpol

Billegő Borsod

Borsod megye első négy választókerülete tarka képet mutat: indulnak volt MSZP-sek függetlenként, újrázó baloldaliak és fideszesek, erősödik a Jobbik, a helyi politika pedig kihat az országosra.

Zene

Lemez

Zene

Egyedül is megy

David Byrne: American Utopia

Az alter-pop egyik koronázatlan császára tavasszal tölti be a 66. életévét, és e korántsem kerek évfordulót új albummal, 14 év után az első szólóanyagával ünnepli. Persze David Byrne-re a többség talán még mindig a lassan három évtizede megszűnt Talking Heads énekeseként emlékszik.

Interjú

Zene

„Bevándorlók unokája vagyok”

José Cura operaénekes

Az argentin énekes most karmester, zeneszerző és előadó minőségében lép a Müpa színpadára. A lapunk megjelenésének napján tartott koncerten saját műveit vezeti elő: az Ecce Homóban Krisztus szerepét énekli, a Modust és a Magnificatot pedig ő maga vezényli.

Színház

Interjú

Színház

„A szabadságról szól”

Szilágyi Bálint rendező

Az idei könyvfesztivál díszvendége, Daniel Kehlmann legújabb drámáját tűzi műsorára a Hatszín Teátrum. A megtévesztő cím bűnügyi sztorit takar, mely aktuális kérdéseket tesz fel demokráciáról, jogállamról, s közben egy szerelem történetét is elmeséli.

Színház

Színház

Csak szép emberek

Dühöngő ifjúság

A darab első jelenetében vasárnap délután van. A családi nem idillben újságot olvas, teázik, cigarettázik két férfi és rendületlenül vasal egy nő egy padlásszobában. A vasárnap délután a polgári, családi lét szakítópróbája: a látszatok felfeslenek, megmutatja magát a verkli, a monotónia, a tehetetlen, vergődő élet.

Könyv

Könyv

Könyv

A bujkáló szörnyeteg

Gyurkovics Tamás: Mengele bőröndje – Josef M. két halála

Első prózakötetéhez Gyurkovics Tamás nem kevésbé ambiciózus témát választott, mint Josef Mengele dél-amerikai bujkálásának történetét.

Per alatt Kertész Imre hagyatéka

Könyv

A Schmidt–Kertész-szerződés

Kertész Imre özvegye tíz nappal a halála előtt, másfél oldalas szerződésben ajándékozta Schmidt Mária közalapítványának az író szerzői jogait és házi könyvtárát. A birtokunkba került szerződés bírósági eljárás tárgya, Kertész özvegyének örököse és Schmidt harcol a jogokért. A döntés az intézet sorsát is megpecsételheti.

Könyv

Könyv

Nem habos kakaó

Három gyerekkönyv nehéz témákról

Az iskolai olvasmányok és memoriterek többsége menthetetlenül búvalbaltázott, és melegágya a tanult pesszimizmusnak: elsőben a Micó macska mártírhalála, negyedikben halálhörgés, siralom, hatodikban Szép Ilonka, Kőmíves Kelemen és a depresszióirodalom gyöngyszeme, A Reményhez, hadd ne soroljam – kész csoda, hogy a gyerekek nem dőlnek tömegesen fakardjukba.

Interjú

Könyv

„Örüljünk, ha egyáltalán olvas”

Szekeres Nikoletta irodalmár, kritikus

A hazai gyerekirodalom helyzetéről, új kilátásokról és jó könyvekről beszélgettünk Szekeres Nikolettával, a téma szakértőjével, miközben a young adult irodalomtól eljutottunk egészen az óriásplakátokig.

Interaktív

A Cambridge Analytica-botrány

Interaktív

Áruló barátunk, a Facebook

A politikai kampányok atombombáját találta fel a Cam­bridge Analytica vagy csak a meleg vizet adta el újracsomagolva? A szemünk láttára zajlik a kortárs internet legnagyobb botránya, amely akár a Facebook sorsát is megváltoztathatja.

Tévé

Interaktív

Maksa Zoltán köpönyege

AradiVarga Show

A pesti humor olyan, akár a turáni átok vagy a magyar sportnagyhatalom: olyan régóta emlegetjük az üres szófordulatot, hogy jó ideje már hiszünk is az általa leírt jelenség létezésében.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Egyre nagyobb kihívás itthon a jelenben élni”

Ember Sári képzőművész

Ember Sári 2009-ben végzett a MOME fotó szakán, mára az egyik legismertebb fiatal magyar képzőművész. Az elmúlt hónapokban elnyerte a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület által osztott Herczeg Klára-díj junior fokozatát, valamint a Campari Art Prize-t.

Gasztro
Tudomány

Antoni Rita–Szabó A. Zsófia

Tudomány

A genderpánik bűnbakjai

Transznemű gyerekek: rémhírek kontra valóság

Az utóbbi években hazánkban is lábra kapott a „genderideológia”-ellenes (korábban jellemzően csak jobboldali-fundamentalista) diskurzus, amelyben, mivel férfi és nő egyenlőségét nyíltan ellenezni a 21. században már kissé avítt lenne, megtisztelő figyelmet kapnak a transznemű emberek.

Tévétorrent
Mikrofilm