chili&vanília

Zöld szószok

Gasztro

Jön a grillpartik szezonja, ezzel együtt pedig az igény a füstös húsok és zöldségek mellé adható kiegészítőkre, úgymint salátákra, mártásokra, chutney-kra, házi szószokra. Ezek közül jöjjön három kedvenc alapdarab, mindegyik az egekbe repíti még a legbanálisabb csirkemellet is. Az elsőt, az olasz klasszikust a legenda szerint a Közel-Keletről hozták a római legionáriusok, ennek jellegzetes hozzávalói a kapribogyó és a szardella. A második Jemenből származik, csili, friss koriander és őrölt kardamom is alkotja, és a kortárs izraeli konyha felemelkedése által vált világszerte népszerűvé. A mojo picón pedig a Kanári-szigetek specialitása. Maga a mojo szó az összes ottani szósz gyűjtőneve. Viszonylag híg állagú, lehet zöld vagy piros, és hihetetlenül friss, tüzes. Ecet vagy citrus hozzá­adásával készül, amitől savanykás és nagyon élénk. Hagyományosan a papas arrugadas (ráncos burgonya) mellé adják, amihez megfőzik a krumplit, majd sok sóval serpenyőn átpirítják. Folytathatnák a sort az argentin chimichurrival vagy a francia ravigote mártással, jöjjön azonban inkább a három legfinomabb!

 

Klasszikus salsa verde: Tegyünk az aprítógépbe 3 nagy csokor felvágott, friss petrezselymet, 2 dl olívaolajat, 2 evőkanál (előzőleg alaposan leöblített) kapribogyót, 4 szardellafilét, 2 evőkanál fehérborecetet, 1 evőkanál citromlevet és 1 citrom reszelt héját, végül 2 felaprított fokhagymagerezdet. Szakaszosan – kb. tíz 1 másodperces etapban – pürésítsük, de ne teljesen pépesre, maradhat kissé darabos. A végén sózzuk, borsozzuk. Steak, tarja, halak mellé.

 

Jemeni zhoug: Tegyünk az aprítógépbe 2-2 nagy csokor durvára aprított petrezselymet és koriandert, 1 kimagozott zöld csilit, 4 gerezd felaprított fokhagymát, 1 kávéskanál sót, 1 kávéskanál őrölt kardamomot és őrölt koriandert, végül 2 evőkanál citromlevet. Szakaszosan darabosra pürésítjük, majd egy külön tálban hozzákeverünk 1,5 dl olajat. Ennek a szósznak sem kell sima emulziónak lennie. Sült padlizsán, karfiol, pita, falafel, csirke, paradicsom, tahinis, joghurtos sült zöldségek mellé.

 

Kanári-szigeteki mojo picón (a képen): Tegyünk az aprítógépbe 1 dl vizet, 1–1 nagy csokor petrezselymet, koriandert és mentát, 3 evőkanál jófajta fehérbor- vagy sherryecetet, 1 dl olívaolajat, 1 teáskanál őrölt római köményt, sót, borsot, majd pürésítsük teljesen. Egészben sült krumpli, saslik, fokhagymás garnéla, csirkeszárny mellé.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A bűn nyomora és a nyomor bűne Vadkeleten

Hogy milyen nyomor vezethet el a bűnhöz, amelyben csak némi élelmet vagy egy fél minimálbért sikerül zsákmányolni? Kik az áldozatok és miért hallgatnak? A leszakadó kistérségek sajnos kiváló terepet jelentenek, hogy egy pillantást vessünk a kétségbeejtő helyzetre.

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.