Jön a grillpartik szezonja, ezzel együtt pedig az igény a füstös húsok és zöldségek mellé adható kiegészítőkre, úgymint salátákra, mártásokra, chutney-kra, házi szószokra. Ezek közül jöjjön három kedvenc alapdarab, mindegyik az egekbe repíti még a legbanálisabb csirkemellet is. Az elsőt, az olasz klasszikust a legenda szerint a Közel-Keletről hozták a római legionáriusok, ennek jellegzetes hozzávalói a kapribogyó és a szardella. A második Jemenből származik, csili, friss koriander és őrölt kardamom is alkotja, és a kortárs izraeli konyha felemelkedése által vált világszerte népszerűvé. A mojo picón pedig a Kanári-szigetek specialitása. Maga a mojo szó az összes ottani szósz gyűjtőneve. Viszonylag híg állagú, lehet zöld vagy piros, és hihetetlenül friss, tüzes. Ecet vagy citrus hozzáadásával készül, amitől savanykás és nagyon élénk. Hagyományosan a papas arrugadas (ráncos burgonya) mellé adják, amihez megfőzik a krumplit, majd sok sóval serpenyőn átpirítják. Folytathatnák a sort az argentin chimichurrival vagy a francia ravigote mártással, jöjjön azonban inkább a három legfinomabb!
Klasszikus salsa verde: Tegyünk az aprítógépbe 3 nagy csokor felvágott, friss petrezselymet, 2 dl olívaolajat, 2 evőkanál (előzőleg alaposan leöblített) kapribogyót, 4 szardellafilét, 2 evőkanál fehérborecetet, 1 evőkanál citromlevet és 1 citrom reszelt héját, végül 2 felaprított fokhagymagerezdet. Szakaszosan – kb. tíz 1 másodperces etapban – pürésítsük, de ne teljesen pépesre, maradhat kissé darabos. A végén sózzuk, borsozzuk. Steak, tarja, halak mellé.
Jemeni zhoug: Tegyünk az aprítógépbe 2-2 nagy csokor durvára aprított petrezselymet és koriandert, 1 kimagozott zöld csilit, 4 gerezd felaprított fokhagymát, 1 kávéskanál sót, 1 kávéskanál őrölt kardamomot és őrölt koriandert, végül 2 evőkanál citromlevet. Szakaszosan darabosra pürésítjük, majd egy külön tálban hozzákeverünk 1,5 dl olajat. Ennek a szósznak sem kell sima emulziónak lennie. Sült padlizsán, karfiol, pita, falafel, csirke, paradicsom, tahinis, joghurtos sült zöldségek mellé.
Kanári-szigeteki mojo picón (a képen): Tegyünk az aprítógépbe 1 dl vizet, 1–1 nagy csokor petrezselymet, koriandert és mentát, 3 evőkanál jófajta fehérbor- vagy sherryecetet, 1 dl olívaolajat, 1 teáskanál őrölt római köményt, sót, borsot, majd pürésítsük teljesen. Egészben sült krumpli, saslik, fokhagymás garnéla, csirkeszárny mellé.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu