Tartalom

(2017-06-15)

Publicisztika

Rév István

Publicisztika

Ultraviola

Atombunkerből a napsütésre

Amikor az amerikai atomenergia-bizottság 1964-ben felkérte Wigner Jenőt (aki egy évvel korábban nyerte el a Nobel-díjat), hogy az Oak Ridge-ben működő nukleáris laboratóriumban elindítsa a polgári védelmi kutatásokat, Wigner elsőként egy Cresson Kearny nevű, geológus végzettségű dzsungelszakértőt szerződtetett.

Radnóti Sándor

Publicisztika

Megjegyzések Sorosról

Abban a szótárban, amelyet spindoktorai tanácsára a miniszterelnök használ, majd nyomában villámgyorsan elterjed politikai lakájai körében, s kötelezővé válik a kormánypárti médiák teljes spektrumában, a CEU-t Soros-egyetemnek kell nevezni, Soros György nevét pedig a spekuláns szóval kell összekapcsolni.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Káoszkirályság

A múlt heti brit választások meglepő végeredményét vizsgáljuk meg most a Brexit szempontjából. Hogy a szavazók számára ez volt-e a legfontosabb szempont, nem tudhatjuk – de a választást épp azért forszírozta Theresa May kormányfő, hogy erős parlamenti és népi felhatalmazással álljon ki az unióval szemben a minél sikeresebb Brexit érdekében. Már június 19-én, amikor az első hivatalos tárgyalási forduló esedékes lett volna Michel Barnier és David Davis, az uniós és a brit Brexit-főtárgyalók között.

A szerk.

A szerk.

A civil háború tétje

Kedden a parlament fideszes többsége megszavazta a nekik nem tetsző civil szervezeteket megbélyegző törvényt. Hiába fogadtak meg néhányat a Velencei Bizottság ajánlásai közül – három helyett csak egy évre szól a billog, a félmillió forint alatti külföldi adományozó személyes adatait nem kell közzétenni, a törvény megszegése esetén az ügyészség a szervezet törlésén kívül más szankciókat is mérlegelhet –, a szöveg szellemisége és a kormányzati szándék érintetlen maradt.

Belpol

Interjú

Belpol

„Csak egy dolog elfogadható”

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke

A négy év alatt végrehajtott 67,5 százalékos béremelést nem tudják elfogadni, ez szerintük csak arra elég, hogy a mindenkori bérminimum felett tartsa a mentős dolgozók alapilletményét. Tömeges felmondás még nincs, de sokan a mindennapi megélhetésükért küzdenek, és van, aki inkább a McDonald’snál dolgozik.

Újabb plakátháború Simicska Lajos ellen

Belpol

Ragasztani nem ér

A lex Simicskával nehéz döntés elé állította ellenfeleit a Fidesz. A politikai plakátolás újragondolásában hiába vannak előremutató elemek, egy ilyen törvény a nyilvánosság maradékából is kiszoríthatja az ellenzéket.

Interjú

Belpol

„Minden kinevezésemet Balog Zoltánnak köszönhetem”

Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke

Hivatalosan a miniszter az NKA elnöke, de a gyakorlatban az alelnök vezeti a kultúratámogatás legfontosabb intézményét. Orbán Viktor egykori beszédíróját, Doncsev Andrást április végén váltották le. Utódjának nem ez az első hatalmi pozíciója.

Külpol

Francia nemzetgyűlési választások

Külpol

Közfelkiáltás

Az új köztársasági elnök egy éve alapított mozgalmának óriási sikerét hozta a – szokatlanul alacsony részvétel mellett megtartott – nemzetgyűlési választások első fordulója Franciaországban. A vesztesek a demokrácia végével riogatnak.

Film

Film

Film

Ördög az egészben

Mundruczó Kornél: Jupiter holdja

A filmterv már akkor készen volt, amikor Bakondi György még a tűzoltók között próbálta megvalósítani önmagát, a rendező azt is nyilatkozta, hogy a Jupiter holdja eredetileg „valamikor a jövőben” játszódott volna.

Zene

NAPOZÓ

Zene

Horgonyt le

Létezik-e zenefüggőség?

Egy elhagyott férfi zenehallgatással próbálta feldolgozni szerelmi bánatát, bezárkózott a lakásá­ba, repeat üzemre állította a készülékét, és ugyanazt a dalt hallgatta folyamatosan. Miután egyre többen és egyre határozottabban próbálták jobb belátásra bírni, úgy elbarikádozta magát, mint egy túszejtő. Végül a rendőrség és a mentők vetettek véget a több mint 24 órán át tartó muzsikálásnak, s szállították a csalódott szerelmest a pszichiátriára.

Koncert

Zene

Sosem késő

Skinny Puppy

A nyolcvanas évek dühtől és opiátoktól fűtött elektro-indusztriál forradalmának egyik sikeres túlélője a kanadai Skinny Puppy.

Lemez

Zene

Pisti and Peti love jazz

Két mosolygós album

Története során a jazz mindig meg tudta mutatni vidám, közvetlen arcát is. Persze Ká-Európában főleg nem erre vagyunk kíváncsiak. De két magyar jazzmuzsikus kitartóan és őszintén mosolyog, mint új lemezeik bizonyítják.

NAPOZÓ - Interjú

Zene

„Csak egy kis bátorság kell”

Timothy Bentch a Crescendo Nyári Akadémiáról

Énekesként hosszú ideig gazdagította a magyar zenei éle­tet, ma pedig közösségszervezőként, a Crescendo Nyári Akadémia vezető művésztanáraként teszi ugyanezt.

NAPOZÓ - Interjú

Zene

„Hatalmas űr keletkezett utána”

Morris Hayes zenész, The New Power Generation

Július 15-én lép fel a Veszprémfesten Prince egykori kísérőzenekara, a New Power Generation. Az együttes vezetőjét, a billentyűs Morris Hayest Minneapolisban értük utol telefonon, ráadásul a véletlen úgy hozta, hogy a beszélgetés épp június 7-én, Prince születésnapján zajlott le.

Színház
Könyv
Interaktív

Rádió

Interaktív

Árgyél és kora

Somlay Artúr a Kossuthon

„Nincsen a hazának énreám szüksége: / Nem kell a kalász, ha hő nap megérlelte, / Jobban kell a burján, aki azt felverte.” Somlay Artúr, vagy ahogy barátai hívták, Árgyél bősz melankóliával dörgi el a Toldi estéje részletét a Tér-idő kezdő taktusaként, és pár percen belül tisztán értjük már, hogy a színészlegenda itt – ahogy az nagy szereptalálkozásoknál lenni szokott – önmagáról beszél, a legőszintébb hangon, valaki más szavaival.

Gasztro
Lokál
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Teljesen kimarad Lukács György”

Takács Márta filozófiatanár, Schultz Nóra diákolimpikon

A május végén rendezett nemzetközi filozófiai diákolimpián kiválóan szerepeltek a mieink. Az aranyérmes diák és tanára nem egy iskolából érkezett: Schultz Nóra radnótis, Takács Márta a Fazekasban vezeti az ország egyik utolsó középiskolai filozófia-műhelyét. Délutáni fakultációira más iskolákból is járnak át diákok, akiknek nincs lehetőségük saját intézményükben filozófiát tanulni.

Lajka és követői

Tudomány

Csótány a kozmoszban

60 évvel ezelőtt állították volna Föld körüli pályára Lajka kutyát, ám szegény nem sokkal élte túl az utazás kezdetét. Az űrhatalmak még számos sorstársát küldték tudományos céllal a biztos halálba.

Tévétorrent