13,6 milliárddal nőtt egy hónap alatt a kórházak adóssága

  • narancs.hu
  • 2023. július 25.

Gazdaság

Július végére 100 milliárd is lehet a kifizetetlen számlák végösszege. A beszállítóknál betelt a pohár.

Egy hónap alatt 13,6 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága. Június végén már 84,6  milliárd forinttal tartoztak a hazai fekvőbeteg-ellátó intézmények és az egyetemi klinikák a Magyar Államkincstár adatai szerint. 572 intézményből 327 tartozik valamennyivel, de a többség jó régóta, mert csak 81 intézménynek vannak harminc napnál rövidebb ideje tologatott számlái –írja a napi.hu. 

Ahogyan a nyugat.hu számolt, a 85 milliárd forint az öt Haladás-stadion ára.

A napi.hu-nak Rásky László nyilatkozott, aki a Magyarországon működő ezerötszáz orvostechnikai beszállító céget képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Úgy számol, hogy mivel májusban még 72,8 milliárdnál tartottak, a július végi tartozásállomány akár a 100 milliárd forintot is elérheti.

A klinikát működtető egyetemek közül a debreceni 7,48 milliárd, a szegedi 5.25 milliárd, a pécsi 3,45 milliárd forinttal tartozik a beszállítóinak. Volt már ilyen nagy az adósság, 2015 áprilisában, akkor másfél év alatt halmozódott föl.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár azt ígérte, július végére rendezik a kórházak adósságát, az intézményeknek nyújtott állami segítségből csak rezsit lehet fizetni. A rezsivédelmi alapból így 35-40 milliárd forintot kapnak, aminek a hitelezők egy része örül, az orvostechnikai beszállítók azonban még nem jutnak hozzá a pénzükhöz. 

Az orvostechnikai beszállítókkal is tárgyalt Takács Péter államtitkár, és megígérte, hogy az adósságrendezés tapasztalataival fölvértezve augusztusban megint találkozik velük. Azt is megfogadta, hogy azoknál az intézményeknél, ahol az adósság mértéke már a betegellátást veszélyezteti, az állam soron kívül cselekszik. A beszállítók azonban a napi.hu cikke szerint már nem csak türelmetlenek, hanem dühösek is. Jó néhány vállalat a jogi lehetőségeket vizsgálja, hogyan juthatna hozzá rövid idő alatt a követeléseihez, és aztán hogyan tud megszabadulni a szerződéses kötelezettségeitől. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk