170 milliárd forint hitelt kap a 4iG a Vodafone megvásárlására

  • narancs.hu
  • 2023. január 8.

Gazdaság

Az állam kisebbségi részesedést kap, de a kockázat mégis az övé.

A Vodafone Magyarország 51 százalékának megvásárlására kap 170 milliárd forint (450 millió euró) hitelt a 4iG leányvállalata az Antenna Hungária az MFB-től, az erről szóló határozat a legfrisseb Magyar Közlönyben jelent meg. Eddig arról nem volt szó, hogy az Antenna Hungária is részt vesz a folyamatban, vagyis ez új elem a történetben, írja a Portfolio.hu.

Az állam és a Mészáros Lőrinc fémjelezte 4iG a nyáron jelentette be, hogy megvásárolja a hálózatüzemeltető céget, amelyben az állami részesedés így 49, a 4iG-é pedig 51 százalék. A vételár nem ismert, azonban cég értéke hozzávetőleg 1,7 milliárd euró. Ezt csökkenthti a cég adósságállománya is, de azért annyi nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a 4iG-re eső rész azért nagyobb, mint most megítélt hitelkeret. 

A lap szerint a kormányhatározat arra enged következtetni, hogy a Vodafone átvilágítása megtörtént és már a finanszírozás lebonyolítása zajlik. Vagyis napokon belül várható a nagy bejelentés. Mivel valószínűleg a most megítélt hitelkeret nem fedezi a vételár 4iG-re (Antenna Hungáriára) eső részét, ezért vélhetően egy összetett hitelkonstrukcióval teremti majd elő a vásárló a forrást.

Az állam a hitelkeret 80 százalékéra emellett állami garanciát is vállalt. Ez azt jelenti, hogy az állam részesedése kisebb, ám a kockázata sokkal nagyobb lesz a 4iG-éhoz képest. Hogy ez miért érte meg így, arról nem közölt részleteket a kormány.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk