180 embert rúgnak ki Győrben, a Nemaknál

  • narancs.hu
  • 2020. május 21.

Gazdaság

Megsínylette az autóipar alakulóban lévő válságát. Elbocsátja dolgozói közel 20 százalékát az autóipari beszállító.

A hengerfejeket gyártó, mexikói tulajdonú Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft mintegy ezer munkavállalót foglalkoztat, és július végéig 180 munkatársától válik meg - tájékoztatta az MTI-t Mersich Gábor, a cég gazdasági igazgatója csütörtökön.

A csoportos létszámleépítést az indokolja, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt jelentősen csökkent a megrendelések száma az autóiparban, és ez az állapot tartósnak ígérkezik. A megrendelés-állomány ugyanis 30-40 százalékkal csökkent.

A gazdasági igazgató azt írta: minden lehetőséget figyelembe véve, az üzemi tanáccsal és a humán erőforrás osztállyal szorosan együttműködve született meg a döntés a létszámleépítésről, és az érintett munkatársak számára nyújtott „gondoskodó elbocsátás programról”.

Az 1993-ban alapított győri alumíniumöntöde benzin és dízel motorokhoz gyárt hengerfejeket a világ legnagyobb autógyárai számára. Az elmúlt közel 30 évben globális szereplővé vált – a megrendelői közé tartozik az Opel, a Renault, az Audi, a BMW és a Volvo. A vállalat gyártási volumene elérte a hárommillió darabot évente.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. 2018-ban 196,8 millió euró árbevétel mellett 19,9 millió euró adózott eredményt ért el.

Figyelmébe ajánljuk