232 ezer forint lesz a minimálbér 2023-ban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. december 15.

Gazdaság

Ez 16 százalékos emelkedést jelent.

Megszületett a megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF); 2023 január 1-jétől 232 ezer forint lesz a minimálbér és 296 400 forint lesz a garantált bérminimum havi bruttó összege - jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Mindez a minimálbér esetében 16 százalékos, a szakmunkás bérminimumnál 14 százalékos emelést jelent. A megállapodást a VKF munkaadói és munkavállalói oldaláról is mindenki, így a Magyar Szakszervezeti Szövetség is alá fogja írni.

 
Novák Katalin köztársasági elnök és dr. Czomba Sándor államtitkár a kinevezési okmány átadásán a Sándor-palotában 2022. december 14-én.
Fotó: MTI/Sándor-palota/Érdi Róbert
 

A megállapodásba az is belekerült, hogy 2023-ban a szociális hozzájárulási adó mértéke nem fog növekedni. Közölte, hogy a minimálbér a versenyszférában és a közszférában nagyjából 230 ezer embert, a garantált bérminimum pedig mintegy 730 ezer embert érint, azaz csaknem 1 millió ember béréről van szó. Czomba Sándor jelezte, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése túlmutat ezen az 1 millió emberen, hiszen ez a felette lévő béreket is „megtolja”, így várhatóan az átlagbérek is nőni fognak ezáltal jövőre.

A mostani tárgyalásokról Czomba Sándor elmondta: azt kérték a partnereiktől a tárgyalásokon, hogy ebben a nehéz időszakban mindenki próbáljon „elmenni a falig”, mint ahogy a magyar kormány is megteszi. Örömmel nyugtázták, hogy ezt valóban mindenki megtette: a munkavállalói és a munkaadói oldal is – közölte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk