25,2 százalék volt az infláció márciusban

  • narancs.hu
  • 2023. április 12.

Gazdaság

Januárban még 25,7 százalék volt, ez tehát „mérsékelt, de trendszerű” csökkenés.

„2023. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 25,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább” – áll a KSH szerdán közzé tett jelentésében.

A Központi Statisztikai Hivatal összegzése szerint tavaly március óta az élelmiszerek ára  42,6 százalékkal emelkedett. A tojás drágult a legnagyobb mértékben, 74 százalékkal, aztán a tejtermékek, 72,8 százalékkal.

A kenyér ára egy év alatt 67 százalékkal nőtt. 

A liszt „csak” 9,7 százalékkal, az étolaj 3,9 százalékkal kerül többe, mint tavaly márciusban.

A jelentés szerint a háztartási energia drágulása egy év alatt 43,1 százalékos. A vezetékes gáz ára 62,8, a tűzifáé 55,9, a palackos gáz é 51,6 százalékkal nőtt, az elektromos energia 27,6 százalékkal lett drágább. A járműüzemanyagok 26,9 százalékkal kerülnek többe.

A tartós fogyasztási cikkek közül az új autókért 20,7, a fűtő- és főzőberendezésekért 19,6 százalékkal kell többet fizetni. A szeszes italok és dohányáruk drágulása átlagosan 19,7 százalékos. 

Arról, mit kell tenni az inflációval (nyakon ragadni és törni), így beszélt Orbán Viktor miniszterelnök:

A januári 25,7, a februári 25,4 és a márciusi 25,2 százalékos inflációs adat azt igazolja, hogy a kormány jó úton halad, mert a januári tetőzés után javulás állt be, amely mérsékelt ugyan, de folyamatos és trendszerű – nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.