268 milliós megbízást nyert Orbán testvérének cége

  • narancs.hu
  • 2021.03.23 13:33

Gazdaság

Az E.On gázhálózatának távfelügyeletét építheti ki ifj. Orbán Győző cége. 

Orbán Viktor egyik öccsének, ifj. Orbán Győzőnek cége nagy értékű közbeszerzést nyert el tavaly év végén: nettó 268 millió forintos megbízást kapott a következő években gázhálózatok távfelügyeletére - írja a Direkt36.

Az ifj. Orbán Győző kisebbségi résztulajdonában álló Gamma Analcont Kft. az E.ON dél-dunántúli leányvállalatától nyerte el a megbízást, összesen 270 nyomásszabályozó állomás távfelügyeletére kötöttek velük keretszerződést. A Gamma Analcont egy másik céggel közösen pályázott a projektre, amelyben Gamma Analcont feladata ezen belül a távfelügyeleti rendszer telepítése, üzembe helyezése és dokumentálása lesz, míg a másik cég szállítja a rendszerhez szükséges hardvert és szoftvert.

A teljes közbeszerzés összesen 899 darab nyomásszabályozó állomás távfelügyeletének kiépítésére, valamint opcionálisan ezek 2025 és 2028 közötti karbantartására szólt. A munkálatok összesen hat megyét, Baranyát, Somogyot, Tolnát, Veszprémet, Fejért és Zalát érintik.

A két cég ezért 255,9 millió forintot, a rendszer későbbi karbantartásáért pedig további 11,8 millió forintot kap, de kérdésünkre nem árulták el, hogy ez milyen arányban oszlik majd meg közöttük.

Az E.ON a teljes munkára több ajánlattevővel kötött szerződést, a legjobb ajánlattevő kapta a munka 50 százalékát, a második és harmadik legjobb pedig 30, illetve 20 százalékot. A Gamma Analcont által vezetett konzorcium csak a második legjobb árajánlatot adta, így a munka 30 százalékára kapott megbízást, de így is 50 millió forinttal több pénzt kap majd, mint az a cég, amely a munka 50 százalékát fogja elvégezni.

Az E.ON a Direkt36 kérdésére azt írta, hogy az árajánlatokat egymáshoz képest nem vizsgálták, hanem a több cég részvételével kialakuló legkedvezőbb kombinációt keresték. A cég szerint a Gamma Analcont kiválasztásában az ajánlott ár és a szakmai alkalmasság szempontja játszott szerepet, "a tulajdonosi kör vizsgálata nem tartozik a kiválasztás szempontjai közé”.

A gázszolgáltató ugyan jelenleg német magántulajdonban áll, de mivel közszolgáltatást nyújt, egy bizonyos összeghatár felett közbeszerzést kell lebonyolítania, egy keretmegállapodás szerint pedig hamarosan részben állami cég lesz, a magyar állam ugyanis megvenné a hazai E.ON érdekeltségeket tulajdonló E.ON Hungária negyedét. 

Orbán Viktor egyik testvére, ifj. Orbán Győző 2015 januárjában vásárolta be magát a Gamma Analcont Kft.-be, amelynek azóta 26 százalékos tulajdonosa. A cég fő tevékenysége különböző ipari műszerek és eszközök gyártása, kalibrálása, szervizelése, emellett pedig tanácsadással is foglalkozik.

Neked ajánljuk