3 százalékra csökkent az infláció, de a liszt például több mint 30 százalékkal drágult

  • narancs.hu
  • 2024. október 10.

Gazdaság

Egy év alatt a harmadával emelkedett a liszt és jó tizedével a szolgáltatások ára, de a benzin például olcsóbb lett. 

3 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak 2023 szeptemberéhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Emlékezni lehet rá, hogy egy éve még 12 százalék felett volt az infláció mértéke, így ez jelentősen megszelídült, de ez nem jelenti azt, hogy minden termék csak 3 százalékkal drágult volna egy évvel ezelőtthöz képest, nagyon is eltérőek az arányok: 

  • Az élelmiszerek ára 3,7 százalékkal nőtt, ezen belül a liszté egészen drámai 32,9 százalékkal, a tejé 13,8, a csokoládé és kakaóé 10,1, a gyümölcs- és zöldségléé 8,5, az éttermi étkezésé 7,6, az iskolai étkezésé 6,9, az étolajé 6,7 százalékkal. Van ugyanakkor olyan termék is, aminek csökkent az ára: a száraztészta ára 5,8, a cukoré 3,6, a tojásé 3,5, a baromfihúsé 2,4, a tejtermékeké 1,0 százalékkal csökkent.
  • szolgáltatások 8,4 százalékkal drágultak, ezen belül a lakbér 10,7, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,6, a társasházi közös költség 10,5, a testápolási szolgáltatások 10,0, a járműjavítás és -karbantartás 9,9, a lakásjavítás és -karbantartás 8,6, a sport- és múzeumi belépők 8,1, az üdülési szolgáltatás 3,8 százalékkal.
  • szeszes italok, dohányáruk ára 3,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a szeszes italoké 4,4 százalékkal.
  • háztartási energia olcsóbb lett 5,0, ezen belül a vezetékes gáz 9,4, az elektromos energia 1,3 százalékkal.
  • tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 6,1 százalékkal csökkent, az ékszereké 10,7, az új személygépkocsiké 6,3, a szobabútoroké 2,5, a konyha- és egyéb bútoroké 2,2 százalékkal nőtt. A gyógyszer, gyógyáruk 6,0 százalékkal drágábbak, a járműüzemanyagok 9,5 százalékkal olcsóbbak lettek.

Az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek is, bár az élelmiszerek átlagosan 1,0 százalékkal drágultak, ezen belül a tej 6,9, a vaj és vajkrém 5,0, a tejtermékek 3,2, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 2,9, a tojás 2,7 százalékkal többe, a cukor 1,5, a baromfihús 1,1, a sertéshús 0,6 százalékkal kevesebbe került. A háztartási energiáért 0,2 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a tűzifa 2,6, a palackos gáz 1,1 százalékkal drágább, a vezetékes gáz 0,1 százalékkal olcsóbb lett. A járműüzemanyagok ára 3,7 százalékkal csökkent. A szolgáltatások ára átlagosan 0,8 százalékkal alacsonyabb lett, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké – szezonális hatások miatt – 14,0 százalékkal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Jakob lova

  • SzSz

„A tehetséged olyan, mint a szalonna. Nem elég fellógatni a kéménynél. Először jól be kell dörzsölni sóval, majd mindennap ellenőrizni kell!” – tanácsolják Elsie-nek, akinek a szalonnához illő tehetsége konkrétan az éneklés.

Szemrevaló: Haldoklás, de komédia

Bár a film nem tragikus hangoltságú, néhol finom iróniát is tapasztalhatunk, azért a térdünket nem fogjuk csapkodni két öregember (a férj alzheimeres, a feleség rákos) agóniája, meg egy az életét kudarcként megélő zeneszerző öngyilkossága láttán.

Nincs meglepetés

Ráfoghatjuk akármire, hogy lelki táplálék, fajunk szellemi öröksége, a művészet (egyik) elsődleges célja akkor is a nőszerzés. Eszmei fajfenntartás, ha úgy tetszik.

Minden út Rómába vezet

Azt túlzás lenne állítani, hogy David Gil­mour végigdolgozta volna az elmúlt 35 évet. A Pink Floyd énekes-gitárosa a kilencvenes évek elején ismerkedett meg Polly Samsonnal, akivel családot alapított, és aki lényegében a fő alkotótársa lett. Gilmour rengeteg időt töltött, illetve tölt még mindig a szeretteivel, és elsősorban emiatt ad ki csupán évtizedenként egy lemezt. 

Teszt

Három pár, háromféle társadalmi státusz, háromféle dinamika, három kudarcos viszony – megvan a harmadik darabja is Hajdu Szabolcs párkapcsolati trilógiájának.

Szellem a palackban

2024. január 1-jén nagy dolog történt Magyarországgal, évszázadonként jó, ha egy ilyen kitüntetett alkalom adódik, a teljes napfogyatkozás például biztosan smafu hozzá képest. Hazánk – nos, távolról sem elsőként a kontinensen – bevezette az italos palackok betétdíját, mindközönségesen az üvegvisszaváltást.

Falmelléki dallamok

A magyar uniós elnökségről szóló plenáris vitát ugyan lapzártánk után rendezik (amikor ezt önök olvassák: rendezték) az Európai Parlamentben, de Orbán Viktor reakciója a korábbi szereplései alapján előre kisakkozható.

„Idegen vagyok magamnak”

Ebben a különös interjúkötetben, amelynek több fejezetében egy-egy harmadik fél is bekapcsolódik a beszélgetésbe, Gyárfás Dorka többnyire afféle narrátorként kíséri Kulka Jánost, csupán alkalmanként lendítve tovább a témát egy-egy új irányba.