A hamvasztás is drágul januártól

  • narancs.hu
  • 2022. november 1.

Gazdaság

Az érintett vállalkozók az eddigi ár tizenháromszorosát fizethetik a gázért.

A temetések legalább 15 százalékkal többe fognak kerülni, a drágulást főként az energiaárak okozzák, de a magas infláció és a gyönge forint is befolyással lesz a költségekre – az RTL Híradó szerint.

Az összeállításból kiderül, a legnagyobb mértékben a hamvasztás ára nő, mert azok a vállalkozások, amelyek ezzel foglalkoznak, az eddigi árnak akár a tizenháromszorosát is fizethetik a következő évtől a gázért.

A televíziónak nyilatkozó Lányiné Kakas Magdolna, a Télizöld Kegyeleti Szolgálat vezérigazgatója azt mondta, az is drágulást eredményez, hogy a temetkezési vállalkozások nem ársapkás üzemanyagot tankolnak, és a temetési kellékeket szállító cégek is kénytelenek emelni.

Budapesten most 550 ezer forintnál kevesebből nem nagyon lehet lebonyolítani egy koporsós temetést. Ha az elhunytat hamvasztják, és a család hazaviszi az urnát, az 180 ezer forint körül lehet. Vidéken alacsonyabbak az árak, legalábbis a KSH szeptemberben olyan összesítést közölt, hogy egy koporsós temetés átlagosan 336 ezer forint, a hamvasztás szórással 239 ezer. Ezek az árak emelkednek jövőre. 

A temetkezési vállalkozók szakmai szervezetei együtt fordultak a kormányhoz, kérve, hadd vonatkozzon rájuk is a rezsicsökkentés. A kormány az RTL kérdésére azt közölte, hogy több munkahely- és gazdaságvédelmi intézkedést bevezetett, és ezek védik a temetkezési vállalkozásokat is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk