Az MNB szerint 3 százalékponttal emelik az inflációt az új rezsiárak

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. július 26.

Gazdaság

Így 13-14 százalék körül alakulhat az éves inflációs ráta. 

A jelenlegi számítások szerint a hatósági árszabályozás átalakításának (azaz a rezsicsökkentett árak átlagfogyasztás feletti eltörlésének) inflációnövelő hatása hozzávetőleg 3 százalékpont - mondta egy keddi háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. 

Az infláció éves rátája idén meglátásuk szerint így 13-14 százalék körül alakulhat.

A hatósági energiaárakról hozott kormányzati döntés hatására augusztustól egy éven át emelkedni fog a fogyasztói árindex - hangsúlyozta az alelnök. Továbbra is úgy látják, hogy az infláció valamikor az év vége felé fog tetőzni, de magasabb szinten, mint ahogy azt korábban várták - tette hozzá.

Virág Barnabás arról beszélt, hogy a 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését.

Megjegyezte: a 10,75 százalékra emelkedő alapkamatot az egyhetes betét kamata is követni fogja, a csütörtöki tenderen 100 bázispontos emelés várható.

Megerősítette, hogy az MNB addig folytatja szigorítási lépéseit, ameddig az inflációs fordulat nem körvonalazódik; ez jelenleg valamikor az ősz folyamára várható. Szólt arról is, hogy a reálkamatok "fontos változói" a monetáris politika irányultságának.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk