Akár 30-40 százalékkal is tovább drágulhat a kenyér

  • narancs.hu
  • 2022. július 27.

Gazdaság

Az energiaköltségek emelkedése, az aszály és a gyenge gabonatermés miatt.

Az energiaköltségek emelkedése, az aszály és a gyenge gabonatermés következtében akár 30-40 százalékkal is tovább drágulhat a kenyér a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége számításai szerint, írja az atv.hu.

"Az Alföldön nagyon gyenge betakarítási eredményekről beszélhetünk, a Dunántúlon azért jelentősebben és nagyobb mértékben takarítottak be a gazdák, az ország búzája nincs veszélyben, Magyarország liszt- és gabonaellátottsága megfelelő és a gazdáknak termett annyi, amennyi itthon elegendő" - mondta az ATV Híradójának Kozsuch Kornél, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese.

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára szerint a költségnövekedés, az aszály és a gyenge termés komoly nehézségeket vetít előre. Mint elmondta: "Ennek az együttes hatása azt jelenti, hogy sajnos az élelmiszer áremelkedéseknek messze nincs vége."

Majd hozzátette:

Én úgy gondolom, hogy minimum még egy 30-40 százalékkal nőni fog a cereáliák, a kenyér, a péksütemény, meg az ehhez hasonló termékek ára.

Máhr szerint veszélyben van az állattenyésztők nyeresége is; a kényszerű vágások pedig további hús-áremelkedésekhez vezethetnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk